bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Dallas Stars a shrnutí sezony 2019-20: Před muži v masce klobouk dolů

24. března 2020, 16:45

Jiří Sameš

Sezona 2019-20 National Hockey League je na nějakou chvíli kvůli pandemii koronaviru pozastavena a je možné, že se už ani nerozeběhne. Web NHL.cz se tak nedávno začal věnovat letošnímu ročníku z pohledu jednotlivých týmů. ... Dnes jsou na řadě Dallas Stars.

Po velkém posilování v průběhu letní přestávky Stars měli být asi největším favoritem na Stanley Cup ze Západní konference. Novými tvářemi se zde stali hlavně útočníci Joe Pavelski, Corey Perry.

Začátek sezony ale znamenal velkou bídu a šok. Hokejisté Dallasu totiž získali z úvodních devíti zápasů pouze jednu výhru, a to ještě v prodloužení. 

„Co vám k tomu mám říct? Prohráli jsme další zápas, k****. Vážně nevím. Musíme s tím něco udělat," zuřil po jedné z proher brankář Anton Chudobin.

Netrvalo ovšem dlouho a Stars začali vítězit, jak se očekávalo. Už za listopad získali 10 výher z 13 zápasů a i v dalších týdnech obstáli. Stejně to ale ještě občas zaskřípalo...

Překvapivá výměna trenéra

O další šok se Dallas postaral krátce před Vánocemi. Navzdory velmi dobrým výkonům byl 10. prosince odvolán z postu hlavního trenéra Jim Montgomery.

Příznivci NHL nechápali, překvapení byli i samotní hokejisté Stars. Generální manažer týmu Jim Nill držel jazyk za zuby.

„Došlo tady k závažnému skutku neprofesionality, který je jasně v rozporu s hodnotami a názory organizace Dallas Stars," prohlásil tehdy Nill na tiskové konferenci. 

„Tuhle záležitost nelze tolerovat, proto jsme Jima Montgomeryho okamžitě zbavili jeho povinností. Rozhodnutí nemá co do činění s výkony na ledě nebo problémy s bývalými či současnými hokejisty," pokračoval stroze.

Mužstvo tak dočasně převzal Rick Bowness, jenž předtím zastával roli asistenta. Případ Montgomery byl veřejnosti objasněn až začátkem ledna. 

Odvolaný muž přiznal, že má problémy s alkoholem a podstoupí léčbu.

„Ztráta mé práce jako trenéra Dallas Stars v minulém měsíci mi otevřela oči. Zklamal jsem vedení, realizační tým a hráče. Především jsem ale zklamal také svoji ženu a rodinu," napsal.

„Rozhodnutí týmu o mém propuštění mě donutilo podívat se do zrcadla a říct si, jestli chci pokračovat v této devastující životosprávě nebo se z ní dostat. Vybral jsem si druhou možnost," komentoval dále.

Montgomery, padesátiletý Kanaďan, se stal tehdy čtvrtým koučem letošního ročníku, jenž dostal padáka. V Dallasu tak odtrénoval jen 113 zápasů s bilancí 60-43-10, loni zaznamenal účast ve druhém kole play-off.

Pod Bownessem tým zatím získal 20 výher z 38 zápasů, před přerušením soutěže však inkasoval šest proher v řadě.

Před muži v masce klobouk dolů

Stars jsou nyní v tabulce Centrální divize na třetím místě (bilance 37-24-8). Dobré umístění mají přitom (znovu) díky výborné defenzivě a znamenitým výkonům svých gólmanů.

Brankář Ben Bishop a už zmiňovaný Anton Chudobin. Oba muži v masce se mohou pochlubit fantastickými čísly, a to jak v základních, tak i pokročilých statistikách. 

Ben Bishop měl víc práce, v sezoně odchytal zatím 44 zápasů a zapsal v nich bilanci 21-16-4. Průměr obdržených branek má potom 2.50 a procentuální úspěšnost zákroků 92.0.

Hned v 27 zápasech inkasoval pouze dva nebo méně góly. Zapsal mimo jiné dvě čistá konta.

Chudobin lapal 30 zápasů s bilancí 16-8-4. Statistiky má lepší – průměr branek 2.22 a úspěšnost zákroků 93.0. Mezi gólmany s alespoň 23 zápasy je v průměru na třetím místě, úspěšnosti dokonce vládne.

Dominanci Bishopa a Chudobina tedy dokazují také pokročilá čísla – GSAx, dFSv% (všechny situace). 

Pokud jde o chycené góly oproti očekávaným (GSAx), je Bishop na hodnotě 5.71 a Chudobin 6.15. Co se rozdílu mezi předpokládanou a skutečnou úspěšností zákroků (dFSv%) týče, registrujeme číslo 0.32, resp. 0.52.

V obou pokročilých kategoriích jsou samozřejmě Bishop a Chudobin v elitní desítce. 

→ Pozn.: U pokročilých statistik... čím vyšší kladné číslo, tím lépe.

Defenzivu Dallasu jinak nalezneme v lize na druhém místě (174 obdržených branek, nepočítáme-li nájezdy). Lepší jsou zde pouze Boston Bruins.

Obrovskou mizérií je tady ovšem ofenziva, když tým za 69 zápasů vstřelil 178 branek, což znamená třetí nejhorší výkon celkově. Takže vlastně úplně stejný příběh jako loni...

Co je špatně s ofenzivou?

Joe Pavelski a Corey Perry měli svými příchody zajistit vyšší počet vstřelených branek. Avšak dohromady zatím vsítili jen 19 gólů; Pavelski za 67 zápasů 14 gólů, Perry za 57 zápasů pět gólů. 

Hodně pozadu jsou také útočníci Jamie Benn, Alexandr Radulov, Tyler Seguin. Na soupisce Stars nalezneme pouze jednoho 20 gólového střelce, je jím útočník Denis Gurjanov ... za 64 zápasů 20 gólů.

Před uzávěrkou přestupů se spekulovalo o tom, zda Dallas zkusí posílit svou ofenzivu. Nestalo se.

„Líbí se mi hloubka našeho mužstva. Teď máme celkově čtyři až pět mladíků, kteří mohou skočit na led a vzít na sebe různé role," pochvaloval si Jim Nill.

Velký pokrok udělali obránce Miro Heiskanen nebo útočník Roope Hintz. Prvně jmenovaný vládne týmové tabulce pravdy (14 kladných bodů); druhý obstaral hned pět vítězných tref.

Stars mají v ofenzivě velmi dobrá jména, jen je tady potřeba najít stabilitu. Především se ale jedná o tým, jenž si zakládá na defenzivní hře.

„Defenzivní hra je naší pýchou, zdobí jinak i další týmy – St. Louis, Islanders či Boston. Proti takovým mužstvům je obtížné hrát. A nás moc těší, že jsme mezi nimi," poznamenal Nill.

„Na druhou stranu, musíme najít větší stabilitu v ofenzivě. Občas jsme měli období, kdy se nám střelecky dařilo. Ale také jsme byli na suchu," doplnil.

Vstupní draft, letní přestávka a prospekti

Pro Vstupní draft NHL 2020 vlastní Dallas pět voleb, přičemž v úvodních třech kolech má pouze jeden výběr (první kolo).

Určitě sledujte počínání Stars v průběhu letní přestávky...

Hned tři hokejisté budou mít status omezeně volného hráče, konkrétně půjde o českého útočníka Radka Faksu, Denise Gurjanova a Roope Hintze. 

Neomezeně volnými hráči se potom mohou stát po skončení letošní sezony (1. července) Anton Chudobin, obránci Roman Polák, Andrej Sekera, útočník Mattias Janmark a ještě Perry. 

Mezi nejlepší prospekty (mladíky) zde patří brankář Jake Oettinger, obránce Thomas Harley nebo útočníci Ty Dellandrea, Jason Robertson.

Ze světa statistik

TÝMOVÉ STATISTIKY
Sezona 2019-20: bilance 37-24-8, 82 bodů
Postavení v tabulce: 3. místo v Centrální divizi
Vstřelené branky: 178 ... 29. místo ... (2.58 na zápas)
Obdržené branky: 174 ... 2. místo ... (2.52 na zápas)
→ Pozn.: Vstřelené a obdržené branky, nepočítáme-li nájezdy.

INDIVIDUÁLNÍ STATISTIKY
Produktivita: Tyler Seguin (C) ... 50 kanadských bodů
Nejlepší střelec: Denis Gurjanov (PK) ... 20 gólů
Nejvíc výher: Ben Bishop (G) ... 21 výher
Nejlepší úspěšnost: Anton Chudobin (G) ... %ús 93.0

ČESKÁ A SLOVENSKÁ STOPA
Roman Polák (O) ... 41 zápasů ... 0 gólů ... 4 asistence ... 4 kanadské body ... +/-: 6 záporných bodů
Andrej Sekera (O) ... 57 zápasů ... 2 góly ... 6 asistencí ... 8 kanadských bodů ... +/-: 9 kladných bodů
Radek Faksa (C) ... 66 zápasů ... 11 gólů ... 9 asistencí ... 20 kanadských bodů ... +/-: 6 záporných bodů

---

Zítra jsou na řadě Detroit Red Wings a shrnutí jejich sezony 2019-20.

Čtěte také:
Blue Jackets a shrnutí sezony 2019-20: Předčili veškerá očekávání

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.