bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Další český bek se popere o dres Tampy Bay. Libor Hájek podepsal nováčkovskou smlouvu

22. března 2017, 11:00

Jiří Lacina

Generální manažer Tampy Bay se nebojí dát talentovaným Čechům šanci. Pro nejslavnější hokejovou soutěž si tady už připravili Ondřeje Paláta nebo Andreje Šustra, teď dostane možnost jejich další krajan. Tříletou nováčkovskou smlouvu s Lightning podepsal devatenáctiletý obránce Libor Hájek, který válel poslední dvě sezóny v juniorském Saskatoonu.

Odchovanec brněnského hokeje prošel draftem před touto sezónou. Tampa si ho v červnu 2016 vybrala ve druhém kole jako celkově 37. hráče v pořadí. A nemálo za něj obětovala. Aby tuto volbu Yzerman získal, musel pustit Arizoně jiného talentovaného beka Anthonyho DeAngela. Odborníci hodnotili jeho tah z 25. června 2016 jako překvapivý.

DeAngelo byl hráčem Lightning od roku 2014, kdy šel na řadu jako 19. celkem. Ředitel skautingu Tampy Al Murray o něm tehdy prohlásil, že jde „o útočně nejnadanějšího obránce na draftu“.

Jako jednička šel přitom toho roku 2014 špičkový bek Aaron Ekblad, kterého si vybrala Florida. „Ekblad je výjimečný hráč, ale nemá ofenzivní schopnosti Anthonyho. Fyzicky je vyspělý, aby si zahrál NHL už příští rok. Když se ale podíváme na jeho ofenzivní hru – má dobrou první přihrávku a střelu, nevidíme na něm ale stejné umění vedení kotouče a vidění hry, jako má Anthony,“ pochválil si tehdy DeAngela Al Murray.

DeAngelo však zřejmě nenaplňoval očekávání. První rok po draftu zůstal mezi juniory v Sarnii, kde tehdy nastupoval také Pavel Zacha. Druhý rok ukazoval své ofenzivní schopnosti na farmě Tampy Bay v Syracouse, kde posbíral 43 bodů (6+37) v 69 utkáních. Po něm ho Tampa přenechala Arizoně, kde letos debutoval v NHL, zatím odehrál za Kojoty 32 zápasů.

Hájek zaujal Blesky svou všestranností. „Tony je pořád zaměřený moc jedním směrem,“ postěžoval si Murray v roce 2016 na DeAngelův stagnující vývoj. „Hájek možná nemá ofenzivní schopnosti na Tonyho úrovni, je ale komplexnější a větší. Zdá se teď být větší jistotou, pokud jde o defenzivní a ofenzivní přizpůsobení NHL.“

Hájek má za sebou dvě sezóny v juniorské Western Hockey League, kde nastupoval za Saskatoon Blades. Loni tu nasbíral v 69 utkáních 26 bodů (3+23), letos má bilanci 65 zápasů a také 26 bodů (4+22). Nováčkovská smlouva mu nic zvláštního negarantuje, krom toho, že se na něj během podzimního přípravného kempu bude upírat hodně zvědavých očí. Pokud je přesvědčí, může se stát dalším českým obráncem v NHL.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.