bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Další domácí konec pro Sharks. Fleury chytal neuvěřitelně, smekl Burns

10. května 2018, 11:57

Martin Schwarz

Už je to docela ohraná písnička. San Jose Sharks vypadli z play-off při utkání, které sváděli na domácím ledě. Potřetí za sebou. Náhoda? Nejprve roku 2016 ve finále Stanley Cupu. Podruhé loni ve druhém kole s Edmontonem. Naposledy před pár dny, když na úkor Žraloků pronikli do konferenčního finále Vegas Golden Knights.

„Na konci sezony je vždycky pouze jeden šťastný tým. Jediný mančaft, který zakončí ročník výhrou,“ smutnil v rozhovoru pro web nhl.com útočník San Jose Logan Couture. „Já ten pocit ještě nezažil. A nezažiji ho, pokud naše závěrečné utkání vyřazovacích bojů nebude vítězné,“ žehral.

Sharks potvrdili, že během základní části patří dlouhodobě k nejlepším výběrům. Málokterý klub se za poslední dekádu může pochlubit tolika účastmi v play-off. Jenže Stanley Cup Kaliforňanům dál uniká. Nedočkají se ho ani letos. V prvním kole vymazali nedisciplinovaný Anaheim 4:0 na zápasy. Suverénně, s jednou rukou za zády a druhou v bok. Ve druhém jim výraznou stopku vystavil nezastavitelný nováček z Nevady. 

„Dokázali využívat svých šancí lépe než my,“ hledal důvody vyřazení forvard Chris Tierney. „Naše lajna podle mě neodvedla nejlepší práci,“ sypal sobě a spoluhráčům popel na hlavu. Góly a nahrávky se ale očekávaly hlavně od jiných. 

Elitní útočná formace San Jose výrazně zaostávala za tou soupeřovou. První trojka Vegas, ve složení Karlsson – Marchessault – Smith, sesbírala v sérii 25 bodů (8 gólů, 17 nahrávek). Žraločí tahouni, Pavelski – Kane – Donskoi, zapsali jen 3 branky a 2 nahrávky. Pravda, ovlivnila ji zranění Joonase Donskoie a Evandera Kanea. První chyběl ve třech duelech, Kane dohrával s pohmožděným ramenem.

„Ale měli jsme dost šancí,“ tušil Evander Kane. „Bohužel se nám je nedařilo proměňovat. Svěřencům kouče Petera DeBoera začala letní dovolená i z jiných příčin. Částečně doplatili na dlouhodobou absenci dvorního nahrávače Joe Thorntona. I když ptáci na stromě štěbetali o jeho možném návratu, comeback vyšuměl do neznáma. 

Napište si, co chcete

A další důvody postupu Golden Knights: brankář Sharks Martin Jones předvedl kvalitní výkony, ovšem na fantastického Marca-André Fleuryho neměl. „Byl pro nás největším nepřítelem série,“ připustil obránce Brent Burns. „Nevím, jaké jsou jeho statistiky, ale chytal neuvěřitelně,“ klaněl se někdejšímu gólmanovi Pittsburghu. 

Přičtěme i precizní obrannou hru Zlatých rytířů, kterou celek z SAP Center předčili. Přitom San Jose patří tradičně k defenzivně nejjistějším týmům. Neopomeňme ani fakt, že Vegas šli ze šesti střetnutí proti Sharks čtyřikrát jako první do vedení. Jinými slovy, mužstvo v tyrkysovém muselo často dohánět ztrátu.

„I přes Thorntonovu absenci a některá zranění jsem z týmu cítil, že má šanci nadále vítězit,“ poznamenal trenér DeBoer. Jenže na to se v hokeji nahraje. Kdo ví, jak by vypadal případný sedmý zápas série. Problém je, že Sharks k němu měli pořádně daleko. Přitom dostali v klání číslo 6 do vínku domácí prostředí. Bouřlivou halu, dle slov některých hráčů s jednou z nejlepších atmosfér v NHL. Nic nepomohlo. Kalifornská bárka se třetí rok po sobě potopila na vlastním hřišti, před zraky smutných fanoušků.

„Pokud ode mě ale čekáte, že budu kritizovat výkon každého jednotlivého hráče, mluvíte se špatným člověkem,“ vzkázal novinářům Peter DeBoer. „Napište si, co chcete, ale ti kluci všichni plnili své role, bojovali a na nic si nestěžovali,“ uzavřel.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.