bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Další finský talent na obzoru! Kaapo Kakko pokořil rekord Barkova

16. března 2019, 19:00

Jiří Sameš

I letošní Vstupní draft NHL slibuje velké množství kvalitních mladých hokejistů. Jeho největším favoritem je určitě americký útočník Jack Hughes. O pozornost si ovšem nyní hlasitě říká také finský útočník Kaapo Kakko, jenž před pár dny vytvořil v domácí soutěži rekord, co se vstřelených gólů od hokejisty prvně způsobilého pro draft týče.

Kaapo Kakko? Kdo to sakra je?

Osmnáctiletý rodák z Turku je odchovancem místního klubu TPS Turku. Od sezony 2015-2016 za mužstvo nastupoval v mládežnických kategoriích, ve druhé polovině ročníku 2017-2018 už okusil i na několik zápasů nejvyšší finskou hokejovou soutěž, Liigu.

Letos se Kakko v hlavním týmu TPS dokázal usadit natrvalo. Ukázal se rovněž na mistrovství světa juniorů, které se konalo ve Vancouveru, tedy na stejném místě, kde proběhne nadcházející draft.

Na mezinárodní akci se mladičký hokejista blýskl v sedmi zápasech za dva góly a tři asistence celkem pěti kanadskými body. S týmem vybojoval zlaté medaile, ve finále navíc proti USA vstřelil vítězný gól.

„Kaapo je velmi talentovaným hokejistou. Odvádí dobrou práci v rozích kluziště, skvěle předvídá hru, velmi dobře nahrává," zmínil po turnaji Jussi Ahokas, trenér Finska.

„Má všechny předpoklady k tomu, aby se jednoho dne stal hvězdou NHL," dodal.

Už na juniorském mistrovství tak Kakko prokázal své kvality. Pravděpodobně ale nikdo moc nesledoval, jak si vede doma ve Finsku.

Zde před pár dny skončila základní část Liigy, přičemž Kakko ve 45 zápasech dokázal nasbírat za 22 gólů a 16 asistencí celkem 38 kanadských bodů. Opakujeme. V pouhých osmnácti letech!

Díky 22 gólům vytvořil v domácí lize, jak už bylo uvedeno výše, rekord, co se vstřelených gólů od hokejisty prvně způsobilého pro draft týče.

Držitelem rekordu byl, nyní už, kapitán, útočník Floridy Panthers Aleksander Barkov (21 gólů v sezoně 2012-2013). Je však nutné podotknout, že Barkov na svůj "výsledek" tehdy potřeboval dokonce 53 zápasů.

Pokud se zaměříme celkově na produktivitu, zaostal Kakko za rekordem Barkova o 10 kanadských bodů. V průměru bodů na zápas zaznamenal čtvrtý nejlepší výsledek v historii soutěže u hokejistů do 18 let (0.84).

Nyní směrem k draftu.

Kakko by se podle všeho měl stát dvojkou letošního výběru nováčků. Skauty je popisován jako hokejista, který čte mimořádně dobře hru a rychle přemýšlí. Na puku si věří a už nyní vypadá, že je všude o krok napřed.

„Není úplně střelec, jako Laine. Nesrovnával bych ho ani s Puljujärvim, který se stále hledá," řekl na adresu Kakkoa Sam Cosentino, analytik kanadské televizní sítě Sportsnet.

„Správné ale asi bude jej přirovnat k Rantanenovi. Nebo možná i ke Kotkaniemimu, který byl loni draftován Montrealem Canadiens, jako celkově třetí v pořadí," doplnil Cosentino.

Země tisíců jezer má aktuálně v National Hockey League hned několik výborných mladých hokejistů. Jsou jimi obránci Miro Heiskanen, Sami Niku, Rasmus Ristolainen a útočníci Sebastian Aho, Barkov, Kasperi Kapanen, Jesperi Kotkaniemi, Patrik Laine, Mikko Rantanen.

Mimochodem, Ristolainena a Rantanena měl Kakko možnost často sledovat. Oba jsou totiž, rovněž, odchovanci Turku.

Půjde Kakko ve stopách svých krajanů? A ohrozí třeba ještě Hughese na prvním místě letošního draftu?

Vstupní draft NHL 2019 se koná od 21. do 22. června ve zmiňovaném Vancouveru, konkrétně v Rogers Areně.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.