bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Darling s Raantou na scénu! O kvalitní brankáře není v Chicagu nouze

13. prosince 2014, 16:15

David Motloch

Když se týmu zraní brankářská jednička, obvykle se nejedná o radostnou událost. Trenérům v takových situacích narůstávají vrásky na čele. Podobný případ ale nehledejte u Chicaga Blackhawks. Po zranění Coreyho Crawforda měl sice trenér Joel Quenneville starosti s jeho zástupem, ty se ale velice rychle změnily v příjemné rozhodování. Oba náhradníci v brance Hawks, jak Antti Raanta, tak Scott Darling, totiž při svých výkonech v brance doslova září, a tak není divu, že si v současné chvíli pomalu ani nikdo nevzpomene, že Chicago postrádá svou jedničku.

Scénář v brankovišti Chicaga byl před startem letošního ročníku předem daný. Corey Crawford se měl opět ujmout role brankářské jedničky, kterou si rok co rok v Chicagu více upevňuje. Jako dvojku přivedli zástupci Chicaga do týmu finského brankáře Anttiho Raantu. Na prahu nové sezóny si skutečně oba gólmani takto své role rozebrali. Jenže poté se situace radikálně změnila. Crawford začal laborovat se svými zraněními, a tak Černí Jestřábi začali spoléhat na finského fantóma, kterému kryl záda z farmy povolaný Scott Darling.

Nad brankovištěm Chicaga začaly viset velké otazníky, které zpochybňovaly především nezkušenost nového brankářského dua. Raanta už přeci jen nějakou porci zápasů odchytal, když si v loňském ročníku připsal 25 startů v NHL, Darling byl však touto soutěží zcela nepoznamenaný. Zákonitě tak dostal příležitost právě Antti Raanta. Výsledek? Pět odchytaných utkání s bilancí 94,2% úspěšnosti zákroků. Dost slušný počin na to, že ještě v loňském ročníku se finský maskovaný muž nemohl dostat ani nad hranici 90%.

Na podobná čísla nedosahuje ani brankářská jednička Chicaga, ta však odchytala podstatně více zápasů, takže výkon Coreyho Crawforda nijak nesnižujeme. Vraťme se ale k brankářské situaci Hawks. Po návratu na led se totiž Crawford zranil podruhé. Nastala však poměrně zajímavá situace, jelikož vedení Chicaga se rozhodlo povolat do branky svou trojku Scotta Darlinga, nikoliv Anttiho Raantu. Jakkoliv se zdál být tento krok kontroverzní, Chicagu se nadmíru vyplácí.

Vždyť za šest odchytaných zápasů si Darling drží úspěšnost zákroků skvělých 93,9% a když byl v brance on, Hawks vítězili. Pouze v jednom případě nedokráčel Darling se svým týmem za vítězstvím. Na kouzlo tohoto gólmana v Chicagu začínají sázet a s trochou nadsázky se dá říct, že pozici jedničky převzala v týmu bývalá brankářská trojka. Trenér Quenneville tak před každým zápasem řeší příjemnou otázku, koho postavit do branky, jelikož má v současnosti k dispozici dva velice kvalitní brankáře.

Otázkou zůstává, co bude s Darlingem, až se Corey Crawford plně zotaví ze svého zranění v dolní části těla. Ponechají si ho Hawks v áčku? A co Antti Raanta, který chytá taky velice dobře? Tuto situaci bude zajímavé sledovat a nebude ji lehké řešit, nicméně pokud bude Darling v současných výkonech pokračovat i nadále, je málo pravděpodobné, že by se vrátil zpět na farmu.

Trenér Quenneville vlastně může být spokojený se svým týmem na všech frontách. Chicago přeladilo na vítězné noty, které už hraje osm zápasů v řadě. Není žádným tajemstvím, že právě nově utvořené brankářské duo má velkou zásluhu na tomto úspěchu. Zdá se, že v Chicagu začínají mít talent na výběr brankářů, který v minulosti postrádali. Posledním nepovedeným počinem Hawks bylo angažování Nikolaje Chabibulina, který svými výkony zklamal.

Nyní je však situace zcela opačná a Chicago se může pyšnit jednou z nejlepších brankářských dvojic a, chcete-li, i trojic v celé NHL. O devátou výhru v řadě budou Blackhawks bojovat dnes v noci na ledě Islanders, ale v sázce je mnohem více. Chicago totiž bude útočit na svou sedmou venkovní výhru v řadě, čímž by vyrovnalo klubový rekord z prosince roku 1964. Otazník visí nad startem kapitána Jonathana Toewse, který s týmem sice odcestoval na Long Island, jeho zdravotní stav je však zatím neznámý. Podle slov trenéra Quennevilla by měl být Toews v pořádku.

Otazník visí i v brankovišti. Dostane opět přednost Scott Darling? Nebo tentokrát dostane příležitost Antti Raanta? Chytat si zaslouží oba dva. Jedno je však jisté. Výběrem jakéhokoliv brankáře trenér Quenneville neprohloupí. Málokterý kouč v NHL si může takovou situaci dovolit.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.