bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Darryl Sutter novým koučem Capitals nebude. Ukončil trenérskou kariéru

21. června 2018, 9:00

Jan Šlapáček

Po odchodu Barryho Trotze z pozice hlavního trenéra Washingtonu se okamžitě začalo mluvit o jeho nástupci. Horkým kandidátem byl chvíli úspěšný kouč Darryl Sutter, nicméně dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru s Los Angeles tyto spekulace vyvrátil a následně oznámil, že se do NHL již nevrátí.

Devětapadesátiletý Darryl Sutter své jméno zapsal do historie NHL opravdu tučným písmem. V nejlepší hokejové soutěži světa se nejprve představil v roli hráče a poté i jako úspěšný trenér. Všechny své zápasy odehrál v barvách Chicaga a zde se poprvé postavil i na lavičku.

Debut v trenérském obleku si Sutter připsal v ročníku 1992/1993. Blackhawks vedl tři sezóny a nejlepším výsledkem bylo finále Západní koference v sezóně 1994/1995. Po tomto ročníku ale z Chicaga odešel a dva roky čekal na novou výzvu, která přišla v San Jose.

Během šesti sezón ale nedokázal se Sharks dosáhnout na výrazný úspěch a ačkoliv se dokázal pětkrát dostat do vyřazovacích bojů, během sezóny 2002/2003 byl propuštěn. Bez práce ale nezůstal dlouho a ještě v té samé sezóně se postavil na lavičku Calgary, což pro něho byla jako pro rodáka z Alberty velká čest. Hned v první kompletní sezóně u Flames sahal po zisku Stanleyova poháru, Calgary ale nestačilo ve finále na Tampu a sen se rozplynul. Po další sezóně poté u Flames skončil.

Po pětileté pauze se Sutter ujal Los Angeles Kings, což se nakonec ukázalo jako jeho nejlepší volba v trenérské kariéře. Hned v první sezóně u týmu dokráčel pro Stanleyův pohár, v následující sezóně Kings sice selhali ve finále Západní konference, nicméně o rok později znovu dokráčeli na samotný vrchol a Sutter byl označován za nejlepšího trenéra v NHL.

Následující tři roky ale byly pro Los Angeles velkým zklamáním. Kings se hned dvakrát nedokázali probít do vyřazovacích bojů a bylo jasné, že klub potřebuje změnu. A z toho důvodu byl Sutter 10. dubna 2017 propuštěn. Od té doby byl dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru bez práce a čekalo se, na jakou střídačku se postaví.

V posledních dnech po odchodu Barryho Trotze se začalo šuškat, že by se mohl Sutter postavit na střídačku Capitals. Kanadský trenér ale spekulace vyvrátil a oznámil, že se rozhodl s trenéřinou skončit.

„Čtyřicet let v NHL stačí," řekl Sutter ve středu zpravodajskému serveru Sportsnet, kde naznačil, že se tak rozhodl po debatě s rodinou. „Užívám si sledování zápasů v televizi a jsem spokojený," dodal. Před pár týdny ale nechybělo mnoho a návrat na trenérskou lavici by zvažoval.

Po konci Glena Gulutzana v Calgary mu hlavou probleskla myšlenka, že by byl ochotný se do rodné Alberty vrátit a dokázat s Flames to, co se mu před pár lety nepodařilo. Klub ale nakonec angažoval Billa Peterse a Sutter se rozhodl s trénováním skoncovat. „Určitě bych Brada Trelivinga (manažer Calgary) poslouchal. Bill je ale skvělá volba," pěl chvály na bývalého kouče Hurricanes Sutter.

Ačkoliv Darryl Sutter nezakončil svoji trenérskou kariéru v záři reflektorů, navždy zůstane fanouškům NHL v paměti. Z ligy odešla velká osobnost.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.