bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Debut z říše snů. Grosenick zkrotil Hurikány a dodržel tradici Žraloků

17. listopadu 2014, 10:25

Tomáš Zatloukal

Fenomenální záskok za zraněného brankáře Alexe Stalocka předvedl jeho maskovaný kolega Troy Grosenick, teprve 25letý nováček s nulovými zkušenosti z NHL. Grosenick při své premiéře v nejslavnější hokejové soutěži vychytal čisté konto, když kryl 45 (!) střel Caroliny Hurricanes. Pro San Jose ukořistil velmi cenné vítězství na ledě soupeře, navíc potvrdil kuriózní tradici Žraloků. Jakou? Zatím každý gólman, který se v sezóně 2014-15 postavil mezi tři tyče Sharks, odstartoval nulou. Navázal tak na Stalocka s Anttim Niemim.

Niemi se blýskl 8. října, o tři dny zvedl hozenou rukavici Stalock, nyní přišly velké chvíle Grosenicka, nikdy nedraftovaného mladíka, jehož si San Jose loni vyhlédlo v univerzitní lize NCAA. "Nepřišlo mi, že bych měl nějak obzvlášť náročnou práci. Na všechny puky jsem dobře viděl, dokonce i ve chvílích, kdy se mi soupeři pokoušeli clonit," zlehčoval svůj vynikající výkon. Oba trenéři, jak vítězný, tak poražený, uvedli řadou komplimentů vše na pravou míru, v podobném duchu hovořil také spokojený ex-kapitán Joe Thornton.

This is what sports are all about. Troy Grosenick's father Scott, after his son earns #sjsharks a shutout win. pic.twitter.com/FXE0U7xOUj

— Brodie Brazil (@brodiebrazilCSN) 17. Listopad 2014

"Patří do NHL teprve třetí den a hned předvede takovou show. Napoprvé udržet nulu? Neuvěřitelné. Jsme za něj moc rádi," hlásil "Jumbo Joe" pro nhl.com. Grosenick si užil v kabině bouřlivých oslav, noví spoluhráči mu srdečně gratulovali. A rozhodně měli pádný důvod, vždyť tak vydřeným shutoutem  (alespoň 40 zastavených puků) se naposledy uvedl Michael Fountain, v roce 1996 exceloval mezi třemi tyčemi Vancouveru Canucks. Právě tato statistika podtrhuje výjimečnost představení, které na vlastní oči sledoval i Grosenickův otec Scott.

Při pohledu na perfektní práci svého syna se neubránil slzám štěstí. Grosenick junior oslavil povedený večer siláckým gestem, podobným tomu, jaké čas od času předvádí po vyhraném mači Marc-André Fleury. Talentovaný Američan hodlá přidat další oslavné manévry, z  prvního týmu Žraloků se mu ještě nechce. Vždyť je "nahoře" teprve pár dní, San Jose ho povolalo z farmy 12. listopadu jako reakci na umístění Stalocka na listinu zraněných hráčů. "Jsem tady hrozně rád a budu si svou štaci užívat, dokud to půjde, " tvrdí.

Top notch goalie celebration from @tgrose1. #SJSharks https://t.co/jUJ5gEtdVN

— Brodie Brazil (@brodiebrazilCSN) 17. Listopad 2014

Rodák z Brookfieldu se o euforii z triumfu podělil v živém vysílání NBC Sports: "Dnes se můj sen stal realitou. O tomhle jsem snil jako malý kluk. Nemohu být šťastnější." Grosenick zřejmě brzy dostane další příležitost ukázat, proč v roce 2012 kandidoval na Hobey Baker Award a proč ho ve stejném roce vyhlásili nejlepším gólmanem NCAA. Jediným, koho to z kádru Sharks, asi netěší, je Niemi. Sotva si vydechl od náročné konkurence v podání Stalocka, objevil se další zdatný rival s americkým pasem. A začal tak, jak velí podzimní tradice San Jose, tedy čistým kontem.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.