bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Deset klubů, které během okurkové sezóny nejvíce posílily

16. července 2015, 10:30

Tomáš Zatloukal

Ano, léto ještě rozhodně neskončilo, nicméně klíčové události (draft, otevření hráčského trhu, podpisy největších hvězd) již máme prakticky za sebou, a tak se můžeme pustit do prvního, lehce nesmělého bilancování. Desítku klubů, kterým se podařilo nejvýrazněji posílit, sestavil zámořský novinář Dan Rosen, jehož mi bylo před pár lety velkou ctí poznat a poděkovat mu z jeho práci pro NHL.com. Komentáře jsou ovšem autorské, jelikož jsem chtěl k dané problematice dodat vlastní pohled.

BUFFALO SABRES

Klíčové posily: Dan Bylsma, Jack Eichel, Ryan O'Reilly, Robin Lehner, Jamie McGinn, David Legwand

Až se bude vzpomínat na draft roku 2015, všem se jistě vybaví odvážné kroky Šavlí. Buffalo v jediný den získalo Eichela, O'Reillyho, McGinna, Lehnera i Legwanda. Ti všichni by se měli podílet na tom, že se ze Sabres opět stane konkurenceschopné mužstvo. Zásadním dílem k tomu přispěje také Bylsma, respektovaný kouč se vrací do NHL po roční pauze a pokusí se ukázat, že vyhazov od pittsburghských Penguins nepřišel oprávněně.

Od Buffala se očekává, že bude "skokanem roku", ofenzíva pod vedením O'Reillyho, jehož se podařilo uvázat dlouhodobým, leč na bonusech založeným kontraktem, Eichela a Evandera Kanea  bude úderná. Lehner zase pozdvihne kvalitu brankoviště, konečně si vyzkouší roli jedničky. Jen obrana zatím nemá potřebnou pevnost. Třeba se ale díky Bylsmovi rychle zlepší mladíci.

CALGARY FLAMES

Klíčové posily: Dougie Hamilton, Michael Frolík

Geerální manažer Brad Treliving vypadá jako muž na svém místě. Z outsidera Západní konference rychle vybudoval nepříjemného soupeře pro kohokoliv, který senzačně postoupil do play-off a nevypadl v prvním kole. Treliving dobře věděl, kde Plameny tlačí bota. Defenzíva demonstrovala svou křehkost při zranění hvězdného kapitána Marka Giordana, a tak přivedl jednoho z nejslibnějších beků současnosti Hamiltona.

Talentovanému útoku pak chyběl všestranný univerzál, který navíc ví, jak se vyhrává. Frolík splňuje obojí, Calgary se navrch povedl učiněný majstrštych, když kladenského odchovance poptávajícího roční gáži kolem šesti milionů dolarů podepsalo za pakatel. Díky oběma akvizicím musíme s Hartleyho chlapci počítat, vyřazovací boje by jim neměly uniknout.

COLUMBUS BLUE JACKETS

Klíčové posily: Brandon Saad, Gregory Campbell

Právě Modrokabátníky jsem zkraje týdne označil za černého koně NHL. GM Jarmo Kekäläinen výtečně doplnil již tak kvalitní kádr, když citlivě vyřešil oba palčivé columbuské problémy. Blue Jackets chybělo křídlo do elitní, případně druhé formace, a potřebovali zapracovat na oslabení. Padesátibodový Saad se postará o první úkol, obětavý Campbell by měl zvládnout ten druhý. Pokud Columbus začne tam, kde skončil, máme se na co těšit.

DALLAS STARS

Klíčové posily: Patrick Sharp, Antti Niemi, Stephen Johns, Johnny Oduya

Pokud mluvím o silném závěru sezóny v podání Culumbusu Blue Jackets, sluší se zmínit i ten v podání Stars. Dallas zakončil základní část čtrnácti výhrami a šesti porážkami. Slušné, že? A zdá se, že to bude ještě lepší. GM Jim Nill si s námi zahrál blufovanou, když nejprve naoko nejevil zájem o Sharpa a pak v něm přivedl dokonalého kumpána pro Aleše Hemského s Jasonem Spezzou.

Za pozornost stojí Nillův důraz na gólmany, díky nákladnému podpisu Niemiho budou mít hvězdy nejen ryze finskou, ale také nejdražší dvojici maskovaných mužů v NHL. Klobouk dolů zaslouží v Dallasu také za ulovení Oduyi, obětavý bek s dvěma prsteny pro vítěze stříbrného poháru by se měl stát mentorem mladé defenzívy, sám toho ve 33 letech ještě zvládne odehrát a odbruslit více než dost.

DETROIT RED WINGS

Klíčové posily: Jeff Blashill, Brad Richards, Mike Green

A pak že Ken Holland již přišel o své "magické schopnosti"... Kdepak, zkušený stratég stále umí citlivě vybrat ideální akvizici a nekompromisně ji ulovit. Přizpůsobil se novým trendům, kdy musíte lehce přeplácet, abyste dostali to, po čem toužíte. Byť Detroit není vůbec lákavou destinací, alespoň pokud je řeč o samotném městě, volní agenti si do Hockeytownu našli cestu.

A to ne jen tak ledajací, Green i Richards výborně zacelují poslední trhliny v solidně poskládaném kádru Rudých křídel. Red Wings dlouho usilovali o špičkového zadáka s pravým držením hole, scházel jim též druhý centr, nejlépe se zkušenostmi z play-off. Stephen Weiss tuto roli nezvládl, byl vykoupen a na tahu je Richards, Green zase má překročit Židlického stín. X-faktorem je nový trenér Blashill.

EDMONTON OILERS

Klíčové posily: Peter Chiarelli, Todd McLellan, Connor McDavid, Cam Talbot, Andrej Sekera, Eric Gryba, Griffin Reinhart, Mark Letestu, Lauri Korpikoski

Oilers chtějí ze dna rovnou na samotný vrchol, za řezy, které udělali, by se nemusel stydět ani sebelepší cukrář. Byť Edmonton ještě nenabral potřebné "svaly", aby se mohl bít s těmi nejlepšími, zcela nepochybně bude konkurenceschopný. Vše začalo změnou na klíčových strategických postech, "MacT" přenechal kožené křeslo Chiarellimu, na střídačku si pak stoupne McLellan, jehož zásnuby s Olejáři pobíhaly v Praze.

Zářné edmontonské budoucnosti přeje i paní Štěstěna, draftová loterie přisoudila kanadskému klubu McDavida, nového Sidney Crosbyho. Organizace z mrazivé Alberty ale pouze nečekala na přízeň osudu, Chiarelli sehnal slušnou jedničku (Talbot), vydatně posílil defenzívu (Sekera, Gryba, Reinhart) a vhodně doplnil útok o produktivní dříče. Vyřazovací boje volají. Vyjde to?

SAN JOSE SHARKS

Klíčové posily: Peter DeBoer, Paul Martin, Joel Ward, Martin Jones

Získají Žraloci s novým mužem na střídačce a řadou interesantních akvizic konečně zabijácký instinkt? DeBoer střídá Todda McLellana a stojí před životní výzvou, přeje si dokázat, že není trenérem jediné sezóny, pomíjivou hvězdou okamžiku. Působivě se jeví přestupová politika GM Douga Wilsona - v Martinovi získává kvalitního ofenzivního beka, který od úprku Dana Boylea citelně scházel, Ward se zase postará o spoustu gólů, navíc umí zahrát v play-off. "Je to hráč s charakterem," pochvaluje si Wilson.

Ten chytře vyřešil gólmanskou otázku, od Králů z Los Angeles vyhandloval Jonese, skvělého náhradníka Jonathana Quicka, dvojnásobného vítěze Stanley Cupu. Jones má značný potenciál, brankoviště San Jose by měl ovládnout. Alex Stalock bude zase jen dvojkou.

TAMPA BAY LIGHTNING

Klíčové posily: Erik Condra

Jediná posila posouvá Tampu Bay Lightning zpátky mezi favority na zisk Stanley Cupu. 28letý Condra totiž nejspíše optimálně nahradí o šest let staršího Brendena Morrowa, je produktivnějším, perspektivnějším a celkově přínosnějším hráčem. Jen zkušenosti by mohl mít větší, to samé ale platí o kompletní základní sestavě Blesků. Tampa Bay prostě sází na mládí.

TORONTO MAPLE LEAFS

Klíčové posily: Mike Babcock, Shawn Matthias, Daniel Winnik, PA Parenteau, Mark Arcobello, Matt Hunwick, Martin Marinčin, Nick Spaling

V Torontu začíná nová éra symbolizovaná dvěma nejvýraznějšími tahy - odchodem nezkrotného útočníka Phila Kessela a podepsáním geniálního kouče Mikea Babcocka. Javorové listy odstartovaly svou přestavbu, která bude podle "Babse" dlouhým a bolestným procesem. Maple Leafs budou často prohrávat, nicméně jejich soupiska slibuje lepší zítřky.

Obzvláště až dorostou v hvězdy synové slavných otců Kasperi Kapanen a William Nylander. Toronto se pochlapilo, když podepsalo řadu nových akvizic (včetně PA Parenteaua či Marka Arcobella) za velmi rozumné peníze. Buď zapadnou do Babcockova systému, nebo půjdou velmi snadno vyměnit během příští přestupové uzávěrky, případně draftu. Velmi zajímavé bude sledovat Nazema Kadriho v roli elitního centra. Obstojí?

WASHINGTON CAPITALS

Klíčové posily: Justin Williams, T.J. Oshie

O síle washingtonské ofenzívy jsem psal nedávno a celý text měl výrazný čtenářský ohlas. Proč? Útok Caps přitahuje po příchodech Oshieho s Williamsem velkou pozornost. GM Brian MacLellan překopal elitní dvě formace, které by nyní měly vypadat následovně: Oshie-Bäckström-Ovečkin, Williams-Kuzněcov-Burakowsky. 

Jistě, odešli Joel Ward, Eric Fehr nebo Troy Brouwer, nicméně jen málokdo pochybuje o tom, že nové tváře a také o rok zkušenější mladíci jejich produktivitu nahradí, ne-li překonají. Ve Williamsovi navíc přichází klíčové zkušenosti z play-off. Sám ostřílený forvard tvrdí: "Capitals mají všechny ingredience, aby mohli získat Stanley Cup." Washingtonský majitel Ted Leonsis se nechal slyšet, že stříbrný pohár dluží ruskému střelci Alexi Ovečkinovi. Bude dluh splacen?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.