bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Deset let Winter Classic. Liga si nemůže přát lepší odezvu, říká Jason Pominville

2. ledna 2018, 16:00

Jiří Lacina

Ta tradice trvá zrovna deset let. První novoroční zápas pod otevřeným nebem nabídla NHL fanouškům 1. ledna 2008. Pamětníkem premiérové zimní klasiky je například Jason Pominville, tehdy i teď hráč Buffala. Než se vrátil tam, kde velkou kariéru začínal, strávil něco přes čtyři sezóny v Minnesotě. Také v jejím dresu si zahrál na otevřeném kluzišti.

Jako „větrem ošlehaný“ profesionál tedy mohl srovnávat: „Podívejte se na to, vždyť je to parádní,“ máchnul rukou směrem k hledišti baseballového Citi Field, kde si na nový rok 2018 poradili newyorští Rangers s Buffalem 3:2 v prodloužení.

„První Winter Classic byl trochu krokem do neznáma, nikdo doopravdy nevěděl, jaká bude účast. Nicméně způsob, jakým se to povedlo, jak reagovali fanoušci a jak to vypadalo v televizi… Nemyslím, že si liga mohla přát lepší scénář.“

Pětatřicetiletý pravý křídelník si zahrál venku také s Minnesotou, se kterou v únoru 2016 porazil v Minneapolis Chicago. Rovněž letos si nevšední zápas užil. „Od letní tiskové konference, televizních reklam, všechno to pro nás bylo úžasné,“ hlásí Pominville.

Vítaná změna pro všechny

Zimní počasí bylo požehnáním pro kvalitu ledu. „Led je ohromný,“ potvrdil už před utkáním kapitán Rangers Ryan McDonagh. „Chladné počasí se postaralo o tvrdý, rychlý led. Jediná ošidná věc je vítr. Připadáte si, jako když jsme hráli venku coby kluci.“

Po předzápasových trénincích dostala obě mužstva nějaký čas, aby hráči vzali na led rodinné příslušníky, pokud byl zájem. Trenér Alain Vigneault kvitoval utkání jako vítané vytržení z každodenní rutiny. Totéž někteří hráči. „Je to skvělá přestávka,“ řekl Henrik Lundqvist. „Hrajete 82 zápasů, kdy je všechno stejné, pak přijde tohle. V kabině je úplně jiná atmosféra.“

„Myslím, že jsme byli lepším týmem, sráželo nás jen hodně vyloučení,“ dodal k samotnému utkání.

Pokud si Jason Pominville zahrál venku třikrát, hráči Rangers Henrik Lundqvist, Ryan McDonagh a Marc Staal zažili Winter Classic už počtvrté. Útočník Sabres Benoit Pouliot si zahrál Zimní klasiku dokonce pětkrát. Opakovaná zkušenost mohla být drobnou výhodou.

„Trochu to pomůže. Víte, co očekávat. Míň věcí vás rozptyluje,“ připustil švédský gólman, který vyhrál všechny čtyři otevřené duely v kariéře a průměr inkasovaných branek si v nich drží 1,98.

Kdo si naopak užil zimní počasí na téhle úrovni poprvé, byl jednadvacetiletý Jack Eichel. „Hodně kluků sní o tom, že si tenhle zápas jednou zahraje, u mě to nebylo jiné. Viděl jsem Jasona Pominvillea při prvním utkání. Člověk neví, co od toho očekávat,“ svěřil se americký útočník.

Dodejme, že návštěva 41 821 diváků zařadila pondělní duel někam na konec třetí desítky nejnavštěvovanějších zápasů hokejové historie. Největší kulisa na Winter Classic NHL byla zaznamenána 1. ledna 2014, kdy na utkání Detroitu s Torontem přišlo 105 491 lidí. Průměrná návštěvnost všech otevřených zápasů NHL byla před tím letošním 54 012 lidí.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.