bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Detroit plánuje povolat českého mladíka. Zadina se dočká premiéry v NHL už v této sezoně

22. února 2019, 17:50

Jan Vojkůvka

Už není otázkou zda, ale kdy? Detroit Red Wings odhalili plány s povoláním devatenáctiletého českého útočníka Filipa Zadiny z farmy do hlavního týmu. Mělo by se tak stát v březnu, po uzávěrce přestupů. Zároveň je ale jisté, že Zadina neodehraje více než 9 zápasů.

Šestka loňského draftu sice uzavřela s Detroitem tříletý vstupní kontrakt v celkové hodnotě 5,325 milionů dolarů, ale tato smlouva začne platit až ve chvíli, kdy odehraje deset zápasů za hlavní tým. Proto Red Wings s povoláním Zadiny doposud váhali. Svou šanci ale s jistotou dostane. 

„Je to o budoucnosti a on je součástí naší budoucnosti,“ uvedl generální manažer Detroitu Ken Holland pro The Detroit News k tomu, proč Zadina nedostal šanci už dřív. Za vším je již zmíněná vstupní smlouva. „Ale vezmeme ho ještě v této sezoně do týmu, aby viděl, o čem to tu je.“ 

Pokud by totiž Zadina sehrál 10 a více zápasů, znamenalo by to, že by musel začít platit jeho vstupní kontrakt v NHL, což ale rozhodně není v plánech Red Wings. Ti však chtějí dát českému mladíkovi šanci nahlédnout do nejslavnější ligy světa a ukázat, co se za celý rok na farmě v AHL naučil.

„Zatím nevím kdy, a nevím, na kolik zápasů, ale určitě v pár duelech hrát bude,“ podotkl Holland.

Detroitu nejde jen o to, aby nezačal platit vstupní kontrakt Zadiny už v této sezoně. Tento krok ho také ochrání během rozšiřovacího draftu v roce 2021, kdy do ligy bude vstupovat Seattle. A Detroit, díky své současné taktice, nebude muset Zadinu nabídnout. 

Devatenáctiletý útočník byl po přípravném kempu odeslán na farmu do Grand Rapids, kde v AHL odehrál 39 zápasů s bilancí 11 branek a 12 asistencí. Horší je jeho bilance účasti na led se 14 zápornými body. V tom má ale od Hollanda zastání.

„V teprve devatenácti letech hraje proti starším chlapům. Některé večery měl opravdu dobré, jiné zas tak kvalitní nebyly. Učí se tomu, co to je být profesionálním hokejistou,“ upozornil Holland.

Sám Zadina v lednu v rozhovoru pro The Detroit News potvrdil, že hrát v AHL je pro něho hodně složité, ale hodlá se výzvě postavit. „Hrát tu je pěkně těžké, ale může mě to udělat lepším hráčem. Potřebuji tu nasbírat zkušenosti.“

„Myslím, že hraji vcelku dobře, ale to je spíš otázka pro vedení, jestli mi dají šanci v NHL,“ pokračoval tehdy Zadina. „Pokud ne, budu se snažit na sobě dál pracovat. Zlepšit bruslení, střelbu, a dělat všechno, co po mě trenér bude chtít,“ řekl odhodlaně. To ještě nic o plánech Hollanda netušil.

Holland věří, že šance v hlavním týmu může Zadinovi jedině prospět. Po odehrání několika zápasů ho plánuje poslat zpátky na farmu do Grand Rapids, se kterými by měl odehrát play off.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.