bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Detroit se těší na budoucnost. Třetí nejvýše draftovaný Němec historie se dočkal smlouvy

15. července 2019, 21:25

Jan Vojkůvka

Celkem 74 německých hokejistů úspěšně prošlo v historii vstupním draftem NHL. Jen sedm se jich vešlo do prvního kola. Tím posledním se stal osmnáctiletý obránce Moritz Seider, jenž má zkušenosti z německé nejvyšší soutěže, byl kapitánem německé dvacítky a zahrál si i na květnovém mistrovství světa. Teď se šestka letošního draftu dočkala i svého prvního zámořského kontraktu.

Když si Detroit vybral Seidera na šestém místě draftu, katapultoval mladého Němce na třetí místo historických tabulek mezi jeho draftovanými krajany. Předčili ho jen Orest Romashyna v roce 1963 (trojka draftu, nikdy však do NHL nenaskočil a nestal se profesionálem), jehož si vybral Boston, a v roce 2014 Leon Draisaitl, kterého si vybral Edmonton.

Není tak divu, že talentovaný Seider byl doma oslavován. „Dost mě to překvapilo. V Německu ze mě mají radost a jsou nadšení,” řekl Seider v červnu. Netrvalo dlouho a dočkal se své první zámořské smlouvy. 

S Detroitem uzavřel tříletý nováčkovský kontrakt, jehož podmínky zatím nebyly zveřejněny.

„Má skvělé hokejové myšlení, taky je hodně velký a zároveň skvělý bruslař,“ vypočítal jeho plusy Steve Yzerman, jenž na křeslo generálního manažera Red Wings usedl v dubnu místo Kena Hollanda. Ten naopak přijal práci v Edmontonu.

Detroit dál pokračuje v budování kvalitních zadních řad. Už v minulé sezoně se dost osvědčil Filip Hronek, Seider může být dalším důležitým dílkem do skládačky. Ač to vypadá, že přinejmenším část příští sezony by mohl ještě strávit v německém Mannheimu.

„Vypadá jako kluk, který by mohl být v prvních dvou obranných dvojicích a výrazně se podílet na rozhodujících momentech v zápasech,“ ocenil jeho kvality trenér Jeff Blashill. „Jestli bude patřit do elitního páru? To uvidíme. Všechno ukáže až čas. Za mě je pro to potřeba velký, efektivní a inteligentní obránce a on je přesně takový,“ přemítal nad budoucností.

Blashill měl možnost vidět Seidera už na mistrovství světa na Slovensku, kde se Spojené státy potkaly s Německem v základní skupině. Kouč Detroitu tehdy trénoval Američany. Ve vzájemném souboji se sice oba muži nepotkali, jelikož Seider proti USA nehrál, ale Blashill měl možnost sledovat výkony svého nového svěřence v dalších zápasech. 

„Líbilo se mi, že i když se dostal pod tlak, byl schopen přihrát přes protihráče. To je něco, co dokáží nejlepší obránci. Nekoukají po prvním soupeři, vidí spíš možnosti, a on podle mě odváděl dobrou práci,“ dodal Blashill.

Seider hokejově vyrůstal v Erfurtu a Mannheimu, za který, kromě juniorských soutěží, naskočil v celkem 47 zápasech (z toho 14 v play off) v profesionální soutěži.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.