bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Detroit vede nejdůležitější jednání za poslední roky. Ve hře je smlouva pro Dylana Larkina

16. července 2018, 8:00

Šimon Rogner

Minimálně jedna generace fanoušků Detroitu zažívá poslední dvě sezóny nové pocity. Red Wings patřili 25 ročníků v řadě mezi pravidelné účastníky vyřazovacích bojů, ale po dlouholetých úspěších i na ně dolehla mistrovská kocovina. Tu se nyní budou snažit krotit mladíci týmu v čele s Dylanem Larkinem. Jednadvacetiletý Američan je však nyní bez smlouvy a potřebuje novou. Jak by mohla vypadat?

Pětadvacet sezón od roku 1990 do roku 2016 trvala třetí nejdelší série účastí v play off v historii NHL. Na svědomí ji měli Detroit Red Wings, michiganský klub, který během tohoto období vyhrál čtyři Stanley Cupy a nesmazatelně se zapsal do moderní éry NHL. Nyní se však Rudá Křídla nacházejí na chvostu NHL a jejich hlavním úkolem bude vybudovat znovu konkurenceschopné mužstvo.

Zda se jim to podaří, či nikoliv, bude dosti záležet na mladých puškách, mezi nimiž v popředí nalezneme ambiciózního útočníka Dylana Larkina. Ten už nyní patří k ofenzivním lídrům mužstva a nějaký ten pátek tomu ještě bude.

Právě o délce nového kontraktu pro chráněného volného hráče se však nyní vyjednává. Patnáctce draftu 2014 skončila po minulé sezóně tříletá nováčkovská smlouva a všechny karty drží ve vyjednáváních Detroit. Larkin nemá právo na arbitráž, a může se tak hájit jenom svými výkony.

Ty ale rozhodně nejsou zanedbatelné, právě naopak. Larkin prožil letos svůj nejlepší ročník v kariéře, když poprvé odehrál 82 zápasů a připsal si v nich solidních 63 bodů za 16 gólů a 47 branek. Výrazně si tak vylepšil předchozí kariérní maximum ze své první sezóny v NHL 2015/16, během níž v 80 střetnutích nasbíral 45 bodů (ale dal 23 gólů).

Red Wings se nedávno dohodli na bridge smlouvách s Andreasem Athanasiem (2 roky, 3 milióny za rok) a Anthonym Manthou (2 roky, 3,3 milióny). A stejná možnost se samozřejmě nabízí také u Larkina, který je ale zároveň považován za nejdůležitějšího hráče organizace. Nedává tak smysl dlouhodobější závazek?

Těsný platový strop

Detroit už dávno nepatří mezi vážné kandidáty na Stanley Cup, ale přesto je ve velmi obtížné situaci pod platovým stropem. Momentálně má 2,827 miliónů volného místa, a i když odečteme plat Johana Franzena (3,954 miliónů), jehož můžou Wings umístit na seznam dlouhodobě zraněných hráčů až první den sezóny, pořád to nebude stačit na dlouhodobý kontrakt, který by Detroit rád s Larkinem podepsal.

Jednou su variant je samozřejmě výměna. Ta by ale mohla být složitá. Přeplacené hráče jako Franse Nielsena (5,25 miliónů), Justina Abdelkadera (4,25 miliónů) a Darrena Helma (3,85 miliónů) totiž nebudou zřejmě chtít ani ve Vancouveru (tam na to už mají Jaye Beagla a spol.), takže se nabízí bolestivější, ale atraktivnější možnosti – například Gustav Nyquist (4,75 miliónů).

Druhou variantou je krátkodobější smlouva. To neznamená automaticky bridge smlouvu v délce tří nebo čtyř let (čtyři roky by znamenalo vykoupení všech zbývajících RFA roků), ale například šestiletý závazek.

Podobně se v Bostonu dohodli s Davidem Pastrňákem (6,66 miliónový plat teď vypadá jako skvělý tah od Bruins) či v již zmiňovaném Vancouveru s Bo Horvatem (5,5 miliónů). Zatímco Horvat tuto smlouvu podepsal po loňské sezóně s 52 body, Pastrňák připojil podpis s 34 góly a 70 body na kontě. Takže se pohybujeme zhruba v tomto rozmezí.

Jedním ze záchytných bodů může být kontrakt Nikolaje Ehlerse (7 let, 6 miliónů), který zaznamenal ve své předkontraktové sezóně 64 bodů, o jeden více než Larkin. Dá se ale předpokládat, že Larkinův tábor bude chtít o trochu více. Přece jenom se zvýšil platový strop, Larkin je rovněž na rozdíl od Pastrňáka a Ehlerse centr a hlavní tvář klubu. Za to vše se přidávají dolary.

Red Wings ani Larkin údajně nikam nespěchají a není proč. Generální manažer Ken Holland se mezitím může poohlédnout po možných výměnách a zároveň vyjednávat se svým momentálně nejdůležitějším hráčem o jedné z nejdůležitějších smluv pro Detroit za poslední roky.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.