bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Detroit vybral Dacjukova nástupce, alternativním kapitánem se stal Abdelkader!

6. října 2016, 13:00

Matyáš Krahulík

Red Wings v létě přišli o Pavla Dacjuka, který měl dlouhá léta na dresu přišité „A“ pro alternativního kapitána, a tak musel být vybrán jeho nástupce. Volba padla na tvrdě hrajícího útočníka Justina Abdelkadera, jemuž čeští fanoušci stále nemohou zapomenout ošklivý zákrok na Vladimíra Sobotku z MS 2014. V Detroitu je ale Abdelkader velmi oblíbený, a tak se již předem očekávalo, že bude do funkce zvolen právě on.

Justin Abdelkader byl Detroitem draftován v roce 2005, do NHL poprvé nakoukl v sezóně 2007-2008 a Rudá křídla jej dlouho využívala jako hráče do třetí či čtvrté formace. V sezóně 2014-2015 ale nastal zlom, když Abdelkader nastřílel 23 branek a zařadil se mezi nejlepší hráče svého týmu. V listopadu loňského roku pak podepsal s Red Wings novou sedmiletou smlouvu a v úterý se dočkal velké pocty, když jej trenér Jeff Blashill jmenoval alternativním kapitánem Detroitu. Prý to byla přirozená volba.

„Justin má ty vůdčí schopnosti, které potřebuje, aby mohl být kapitánem,“ zdůvodňoval své rozhodnutí Blashill. „Máme v naší kabině spoustu lídrů, ale být alternativním kapitánem je v naší organizaci něco speciálního. Justin ztělesňuje všechno, čím chceme být. Myslím, že je to skvělá volba a jsem z ní nadšený,“ dodal dvaačtyřicetiletý kouč. A s jeho názorem se ztotožňují i ostatní hráči Detroitu. „Abby je už spoustu let velmi důležitou součástí našeho týmu a i když doposud nenosil na hrudi žádné písmeno, vždy byl jedním z našich lídrů, takže je to pochopitelná volba,“ řekl kapitán Red Wings Henrik Zetterberg. „Jsem za Abbyho šťastný, protože si to zaslouží. Určitě je to správné rozhodnutí,“ prohlásil další z vůdců Rudých křídel Niklas Kronwall.

Na novou roli v týmu se samozřejmě těší i sám Abdelkader, který se narodil v Michiganu, takže Red Wings sledoval již od útlého věku. „Je to pro mě obrovská čest. Jsem nadšený a doufám, že pomůžu s vedením týmu. Myslím, že mi hodně pomohli ti skvělí lídři, které jsme tu v minulosti měli. Hodně jsem se toho od nich naučil,“ řekl americký reprezentant a obzvláště pak vyzdvihl Nicklase Lidströma a Henrika Zetterberga. Zároveň ale poznamenal, že s našitím písmene „A“ na dres se pro něj nic zásadního nezmění. „Budu se i nadále starat o to samé, jen se budu více projevovat v kabině a pomáhat tak hlavně mladším klukům,“ řekl devětadvacetiletý forvard. 

Američan také chválil loajalitu, na které si v Detroitu již od nepaměti zakládají. „Celá organizace včetně Ilitchových (majitelé Red Wings, pozn. red.) je velmi loajální ke svým hráčům i fanouškům, což je pro spoustu hokejistů velmi atraktivní a je to důvod, proč tu chtějí hrát. Máme ty nejlepší fanoušky v okolí a já jsem tu velmi šťastný. Doufám, že budu moci zbytek kariéry strávit v Detroitu, tedy v týmu, kterému jsem vždycky fandil a snil jsem o tom, že si za něj jednoho dne zahraji. Jsem z této příležitosti nadšený,“ popsal Abdelkader své pocity. I tato vyjádření naznačují, že si Red Wings opět vybrali správně.  

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.