bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Díky, další! Columbus dokonal šokující postup, Tampa nemá slov

17. dubna 2019, 9:30

Šimon Rogner

Děkujeme, další! Jen málokdo by byl před začátkem prvního kola překvapen, kdyby série Tampy s Columbusem skončila po pouchých čtyřech zápasech postupem Lightning. A kdyby počáteční slova zazněla z úst trenéra týmu Jona Coopera. Jenže ona nezazněla a už ani nezazní. A Tampa nepostoupila a už nepostoupí. Místo toho slaví jeden z nejpřekvapějších postupů v ligové historii hokejisté Blue Jackets.

„Nevím. Nevím, co říci.“ „Nevím. Nevím, co říci.“ Ne to není omylem zkopírovaná odpověď někdejšího prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše, ale vyjádření dvou nejlepších hráčů Lightning Stevena Stamkose a Nikity Kučerova po porážce ve čtvrtém utkání a vyřazení. Právě oni byli první tři zápasy neviditelní – Kučerov dokonce jeden kvůli stopce musel vynechat – a právě od nich se čekalo více.

Ve čtvrtém utkání se sice oba dokázali bodově prosadit – Stamkos zaznamenal gól a asistenci, Kučerov dvakrát nahrával –, k ničemu platné jim to ale nebylo. Blue Jackets vstoupili skvěle do první třetiny a už po 3 minutách a 38 sekundách vedli 2:0. Lightning se sice povedlo do 38. minuty srovnat, jenže 54 sekund po první brance i bodu v sérii další opory Braydena Pointa dorazil puk do odkryté branky Oliver Bjorkstrand a vzal hostům vítr z plachet.

Rozhodně se však nedá říci, že Tampa byla v utkání bez šancí. Naopak, ve třetí třetině tlačila ostošest, vyhrála na střely 13:5 (celkově 33:25) a hnala se za vyrovnáním. Jenže Sergej Bobrovskij se už překonat nenechal a jeho spoluhráči poté třikrát poslali puk do prázdné branky a pečetili tak výhru 7:3.

Pro Columbus jde o první vyhranou sérii v klubové historii. Nejspíše jen hrstka lidí čekala, že přijde letos proti vítězovi základní části, který s 62 výhrami v základní části vyrovnal rekord NHL ze sezóny 1995/96. A ještě méně lidí tipovalo, že svěřenci Johna Tortorelly dokáží držitele 128 bodů porazit v nejkratší možné době. Kdo na ně vsadil, mne si teď ruce.

Defenzivní systém a speciální formace

My ostatní si mezitím můžeme klást jednoduchou otázku: jak to udělali? Podíváme-li se na střelecké statistiky, Tampa dominuje. To však není překvapení, koneckonců kromě prvního utkání nikdy nevedla, a je tak jasné, že pokud prohrává, bude o to více střílet, zatímco druhý tým spíše bránit.

Kdo ovšem sérii pozorně sledoval, určitě neřekne, že Columbus zůstal zalezlý ve středním pásmu a vůbec nevyrážel do útoku. Jistě, Foligno a spol. dodržovali přesnou taktiku založenou na obraně středního pásma ve stylu 1-2-2 (počínaje útočníkem). Jeden napadající forvard donutil obránce k rychlé rozehrávce, další dva útočníci rychle přistoupili k útočníkům, a pokud nějaký prošel, natahoval hůl připravený bek.

Ale právě díky tomu Jackets spoustu puků zachytávali, chodili do brejků (jen ve čtvrtém utkání jich měli iks) a zasypávali Andreje Vasilevského (85,6 % a 3,82 %) nebezpečnými střelami. Na jejich hru se nejenže dalo dívat, Columbus často Tampu přehrával a byl tím, kdo udává tempo.

Modrokabátníci se mohli spolehnout také na speciální formace. Z deseti přesilovkových příležitostí využili polovinu, Tampě pak dovolili ze šesti početních výhodů využít jen jednu, a to až ve čtvrtém utkání. Na to navazuje skvělá disciplinovanost – šest vyloučení ve čtyřech zápasech je málo i na zápas základní části, natož na utkání v play off.

Únorová rozhodnutí se vyplácí

A co individuality? Nemůžeme začít u nikoho jiného než zmíněného Sergeje Bobrovského. Třicetiletý Rus chytil v průměru 93,2 % střel, kterým čelil, a průměrně inkasoval 2,01 gólů. Především ale předvedl několik klíčových zákroků – tím kritickým proti Kučerovovi za stavu 0:3 v prvním zápase počínaje, důležitými v závěru čtvrtého střetnutí konče.

Jinak ale hrál Columbus především týmově. Vždyť devět hráčů Columbusu zaznamenalo alespoň tři body a pouze čtyři borci z 19, kteří do série zasáhli, se do statistik nezapsali. Bodování vévodí posila z uzávěrky přestupů Matt Duchene (3+4), následovanám Artěmijem Panarinem (2+3), Zachem Werenskim (1+4), Camem Atkinsonem, Sethem Jonesem, autorem vítězných branek ve třetím a čtvrtém zápase Oliverem Bjorkstrandem (všichni 2+2), devatenáctiletým Francouzem Alexandrem Texierem (2+1), Pierrem-Lucem Duboisem (1+2) a Scottem Harringtonem (0+3).

Columbus postupuje do druhého kola poprvé v historii a zároveň se stává prvním týmem v historii NHL, který v prvním kole vyřadil vítěze Prezidentovy trofeje už v pouhých čtyřech zápasech. V semifinále Východní konference se tým z Ohia střetne s vítězem série Bostonu s Torontem, začínat bude venku.

Už teď je ale jasné, s jakou náladou a odhodláním do dalšího kola Blue Jackets půjdou. Stejně tak je zřejmé, že vyřazovací opět potvrdily, že základní část nemusí vůbec nic znamenat. A že se skutečně může stát úplně všechno. Kdo by tohle celé předpovídal před pouhým týdnem, že? Boje o Stanley Cup nám připravily historický moment.

Díky, další…

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.