bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Dnes ne, Sašo! Skvělý Pavelec vyčapal Ovečkina a spol. Dostane víc šancí?

28. prosince 2017, 18:05

David Jahoda

V brance se ukáže jen jednou za čas, ale když už dostane šanci, stojí to za to. Brankář Ondřej Pavelec po vánoční přestávce vymazal všechny střelce Washingtonu včetně hladového kanonýra Alexandra Ovečkina či krajana Jakuba Vrány. Ruského cara vychytal i v rozhodujícím nájezdu. Čistým kontem, ze kterého se do té doby naposledy radoval 22. března roku 2016, tak kladenský odchovanec jen potvrdil své skvělé výkony z předešlých duelů. Pomůže mu to k větší frekvenci jeho startů?

Obsypaný hloučkem novinářů, s kloboukem na hlavě, který v rámci týmu Rangers vždycky dostane nejlepší hráč utkání. O tom, že ním byl v utkání proti Washingtonu právě Pavelec, nebyl sebemenší pochyb. Když po 65 minutách hry nepadl ani gól, měl on i jeho protějšek Philipp Grubauer v kapse čisté konto, Pavelec své první od 22. března roku 2016. Tehdy ještě jako gólman Winnipegu Jets odmítl inkasovat proti Vancouveru. Ale tím se neukojil. V následných nájezdech totiž znovu neinkasoval a svůj tým dovedl k nejhubenější možné výhře, které lze v hokeji dosáhnout.

„Vím, že to zní jako klišé, ale je to moje práce,“ začal Pavelec skromně své hodnocení. „Musím však říct, že to pro mě nebylo vůbec jednoduché. Po vánoční pauze jsem příliš nevěděl, jak na tom budu, ale překvapivě jsem se cítil velmi dobře. Jsem šťastný, že jsme získali dva body. Prohrát tento zápas by pro mě bylo dost těžké,“ pravil mistr světa z roku 2010, který si proti Capitals připsal 30 přesných zákroků. 

V nájezdech si na něj nepřišel T. J. Oshie a v rozhodující chvíli ani Alex Ovečkin, který na Pavelcovi v dobré šanci ztroskotal už předtím v prodloužení. Při nájezdu se ruská hvězda snažila Pavelce rozhodit několika kličkami, ale neúspěšně. „Upřímně, neměl jsem ponětí, co se chystá udělat. Párkrát zakličkoval, vím, že umí skvěle vystřelit. Snažil jsem se být trpělivý a udělat se v brance co největším. Nakonec jsem vlastně ani nemusel zasahovat, protože branku minul,“ popisoval Pavelec moment, po němž mohl zvednout ruce nad hlavu.

Právě Ovečkin a Jakub Vrána vyslali na Pavelce v utkání nejvíc střel, každý shodně čtyři. Ale marná sláva, rodák z Kladna byl vždy ve správnou chvíli na správném místě. Nebylo proto divu, že se dočkal od spoluhráčů pochvaly. „Byl po vánoční pauze, prakticky bez nějakého většího tréninku. Bylo ale dobré, že věděl, že bude tento zápas chytat. Udělal, co potřeboval, byl připravený za nás bojovat. Měl tam několik skvělých zákroků,“ vysekl mu poklonu kapitán Rangers Ryan McDonagh.

Pavelec o nájezdu Ovečkina: „Upřímně, neměl jsem ponětí, co se chystá udělat.“

Na druhou stranu i Pavelec ocenil práci svých parťáků. „Hráli jsme opravdu dobře dozadu, zejména ve třetí třetině. Tam se soupeř prakticky k ničemu nedostal. Kluci odvedli také dobrou práci v oslabení, v přesilovkách je totiž Washington hodně nebezpečný. Myslím, že s naším úsilím v tomto zápase můžeme být spokojení,“ pravil.

Bývalý brankář Atlanty a později Winnipegu se do modrého půlkruhu příliš nedostává. Vždycky se musí obalit trpělivostí, než na něj hlavní kouč Alain Vigneault ukáže prstem. V aktuálním ročníku si Pavelec zachytal jen v devíti duelech, z toho od začátku stál v brance pouze v šestkrát. Je to logické. Výsadní postavení v Rangers má totiž Henrik Lundqvist, výkony z posledních zápasů si ale Pavelec říká o více prostoru. V předešlých třech zápasech, včetně toho proti Washingtonu, na něj mířilo 119 střel a on jich pochytal 115. Úspěšnost zákroků z těchto tří duelů tak má na téměř 97 % (96,77).

Když se 11. prosince blýskl a proti Dallasu zneškodnil 44 střel, na znovupovolání mezi tři tyče musel čekat dalších 16 dní. Zkrátí nula proti Washingtonu Pavelcovo čekání na další start? 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.