bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

„Dobrý voják“ se loučí. Plekance vytlačili ze sestavy Max Domi a Jesperi Kotkaniemi

10. listopadu 2018, 17:00

Jiří Lacina

Jak už jste asi zaregistrovali, Tomáš Plekanec končí svou zámořskou kariéru. Po rozpačitém začátku sezóny, kdy si v přípravě nevybojoval pevné místo v sestavě, stihnul odehrát jen tři zápasy. Víc mu nedovolilo zranění zad. Z něj se sice pomalu oklepával, návrat na led se ale nekoná. Aspoň ne v Americe. Plekanec pravděpodobně dohraje sezónu v Česku.

Je to škoda už proto, že dostal před sezónou poměrně solidní smlouvu. Hráči vysoko nad třicet let mívají problém sehnat angažmá. Plekanec navíc loni zrovna nezářil, v 77 utkáních nasbíral jen 26 bodů (6+20), před uzávěrkou přestupů byl dokonce vyměněn ke konkurenci do Toronta. Generální manažer Marc Bergevin do něj v létě přesto vložil důvěru a nabídl mu jednoletý kontrakt na 2,25 miliónu základního platu, s možností dalšího 1,25 mil. na bonusech.

Bohužel, souhrou všemožných okolností odehrál letos jen tři soutěžní utkání. Dost na to, aby překonal prestižní hranici tisícovky odehraných duelů v NHL, málo na to, aby si sezónu užil, jak zamýšlel a jak si všichni jeho fanoušci přáli. Tedy celou od začátku do konce, ideálně s nějakým tím kolem vyřazovacích bojů, kam se mimochodem Habs letos na jaře vůbec nekvalifikovali.

Dobrý voják Plekanec

Zanechává za sebou vynikající kariéru. S nejúspěšnějším klubem zámořské hokejové historie je spjatý 17 let, konkrétně od roku 2001, kdy jím byl ve třetím kole draftován. Za Montreal odehrál 15 sezón a rozhodně se nemá za co stydět. „Byl dobrým vojákem a je jím i teď, kdy jeho sedmnáctiletá mise v této organizaci končí,“ píše list Montreal Gazette.

Poslední tři nebo čtyři dny už s mužstvem znovu trénoval, bolavá spodní polovina zad povolovala, připravoval se na návrat na led. Marc Bergevin ho však začátkem týdne pozval na schůzku, která přinesla překvapivý zlom. Tak jako se choval v létě férově generální manažer, zachoval se teď férově i český hokejista. Obě strany se dohodly na dobrovolném ukončení spolupráce.

„Moc si vážím Marca i jeho přístupu z posledních několika dnů,“ řekl šestatřicetiletý veterán. „Je to samozřejmě těžké, ale Marc se mnou o celé situaci mluvil. O tom, jak se daří Jesperi Kotkaniemu a Maxi Domimu a všem těm klukům v Lavalu, kteří klepou na dvěře… Jsem tady dost dlouho, abych věděl, že potřebují dostat šanci.“

Senzační Max Domi

Především Domiho výkony jsou příjemným překvapením. Třiadvacetiletý rodák z Winnipegu přišel do Montrealu v létě z Arizony, kde ho poněkud předčasně odepsali. Loni zde dal jen devět gólů, z toho čtyři do odkryté klece při soupeřově hře bez brankáře. Letos jich má na kontě po 16 utkáních stejně (9) a opuštěná branka mu jeho situaci neusnadnila ani jednou!

Marc Bergevin přiznal, že opravdu netušil, jak dobře se bývalý útočník Coyotes u Canadiens uchytí. Domi je s 19 body (9+10) s pětibodovým náskokem nejproduktivnějším hráčem mužstva. Generální manažer prý stejně tak neměl tušení, jak dobře a rychle se adaptuje osmnáctiletý Fin Kotkaniemi, jenž bodoval v 16 duelech sedmkrát (2+5).

V důsledku všeho se stal zraněný veterán nadbytečným. Sice nelze vyloučit možnost, že jej osloví nějaký další tým, Plekanec nicméně naznačil, že o přestupu v rámci NHL nepřemýšlí.„Vždycky jsem chtěl skončit jako hráč Canadiens,“ řekl už včera. Spekuluje se o návratu do Kladna, kde hokejově vyrostl a kde nyní vládne další hokejová legenda Jaromír Jágr.

Ukončením spolupráce s Plekancem se kanadskému klubu uvolní pod platovým stropem 1,79 miliónu dolarů. Celkově bude mít Marc Bergevin k dispozici 7,9 miliónu. Sám hráč nechtěl jmenovat nějaký konkrétní okamžik, který by ze své kariéry vyzdvihl jako největší, připustil ale, že letošní 15. říjen, kdy odehrál tisící zápas v NHL, by mezi ně mohl patřit.

„Jsem spokojený s tím, co jsem dosáhl, můžu odejít se vztyčenou hlavou. Fanoušci tady byli skvělí, doufám, že si mě budou pamatovat jako chlapa, který vždycky odevzdával stoprocentní výkon. Bohužel jsem neměl příležitost vyhrát Stanley Cup, ale na to, co jsem v NHL dokázal, jsem hrdý,“ rozloučil se populární český útočník.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.