bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Dokáže se Fox konečně prosadit do NHL? Pomoci mu může právě probíhající mistrovství světa

16. května 2019, 9:20

Jiří Sameš

Americký obránce Adam Fox má teprve 21 let a na svou premiéru v National Hockey League stále čeká. Práva na jeho služby už ale vlastnily tři týmy. Dokáže se v příští sezoně konečně prosadit?

Adam Fox byl draftován na výběru nováčků 2016 Calgary Flames ve třetím kole, jako celkově 66. v pořadí. 23. června loňského kalendářního roku se stal součástí velké výměny mezi Plameny a Carolinou Hurricanes. A nedávno byl vyměněn znovu.

Rodák z Jericho, obec ležící na Long Islandu, totiž začátkem letošní sezony prohlásil, že nechce podepsat tříletý nováčkovský kontrakt s Hurricanes. Mužstvo z Raleighu tedy muselo najít nějakou cestu, jak se jej zbavit.

Podařilo se tak nakonec 30. dubna. Carolina Foxe poslala do New Yorku Rangers, výměnou získala volbu ve druhém kole draftu 2019 a podmíněnou volbu ve třetím kole draftu 2020.

Rangers příliš neotáleli a s Foxem pár dní po výměně, konkrétně 2. května, podepsali nováčkovský kontrakt.

„Skvělý okamžik. Jakákoliv příležitost zahrát si NHL je mimořádná," řekl Fox po podpisu smlouvy.

„Spojit své následující roky s městem New York a organizací New York Rangers je takový malý bonus," doplnil ještě.

Proč bonus?

Jezdci byli v dětství Adamovým oblíbeným týmem. Rodina navíc vlastnila na jejich utkání permanentky, v ochozech Madison Square Garden tedy strávil hodně času.

„Vyrůstal jsem jako fanoušek Rangers. Chodil jsem na jejich zápasy a moc si je užíval. Vždycky byla skvělá atmosféra. Zejména, když se zrovna hrálo play-off," pochvaloval si Fox.

„Fanoušci v Garden jsou hokejem doslova posedlí. Určitě se jedná o místo, kde chcete hrát hokej," nezapomněl dodat.

Seniorský šampionát velmi dobrou přípravou

Foxovo jméno ještě není hokejovému světu příliš známé. Spojené státy ale moc dobře ví, o jak dobrého hokejistu jde.

Adam má na svém kontě bohaté zkušenosti na mezinárodní scéně. Dva roky hrál za vychvalovaný výběr USNTDP. V roce 2016 získal bronz na mistrovství světa do 18 let, zároveň byl vyhlášen nejlepším obráncem turnaje.

Po dvouleté štaci s vývojovým programem amerického hokeje jeho kroky zamířily na Harvard University, kde hrál tři roky za tým Crimson. V tomto období mimochodem dosáhl v roce 2017 na zlato a v roce 2018 na bronz na juniorském šampionátu.

Povolání Foxe na letošní seniorské mistrovství světa může být pro některé poněkud překvapující. Američané ale věděli, co dělají.

„Domníval jsem se, že by o mě mohli projevit zájem, ale samozřejmě nikdy nevíte," zmínil Fox.

„Je tady několik skvělých hokejistů. Je pro mě obrovská pocta být kolem nich, sdílet s nimi čas a šatnu," pokračoval.

O služby úspěšného mladíka projevil zájem generální manažer USA, bývalý skvělý hokejista, Chris Drury. Reprezentace byla zcela jasnou záležitostí.

„Když jsem obdržel nabídku reprezentovat, měl jsem pochopitelně velkou radost. Jak jsem už řekl, je tady spousta skvělých hráčů. Vynasnažím se, abych týmu dokázal nějak pomoci," sdělil Fox.

Na právě probíhajícím vysoce prestižním turnaji Fox doposud ve čtyřech zápasech zapsal za jednu asistenci celkem jeden kanadský bod. Doufá však hlavně v přípravu pro nadcházející měsíce.

„Hraje se tady velký počet utkání v krátkém časovém horizontu. Na univerzitě jsme měli za jeden týden dva mače," řekl Fox.

„Určitě doufám, že se mi podaří získat místo na soupisce Rangers. Šampionát bezpochyby přichází vhod, jedná se o dobrou zkušenost. Okolo sebe mám kluky z NHL, od kterých se toho můžu hodně naučit," uzavřel.

USA se aktuálně na MS 2019 v tabulce skupiny A nacházejí na druhém místě se ziskem osmi bodů.

Příští duel odehrají v sobotu, 18. května, od 12:15 s Dánskem.


Výsledkový servis z MS 2019 na Slovensku

(Středa, 15. května 2019)

USA - Velká Británie 6:3 (1:1, 3:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 13. van Riemsdyk (Kane, Suter), 30. Keller (Q. Hughes, Demko), 32. Kreider (Eichel, Suter), 38. DeBrincat (Ryan, Kane), 41. Kane (Kreider, Hanifin), 50. Ryan (Glendening, Hanifin) – 16. Hammond (D. Phillips), 40. Perlini, 57. Davies (Lachowicz, Billingsley).

Švýcarsko - Norsko 4:1 (1:0, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 6. Ambühl (Bertschy, Loeffel), 21. Hischier (Fiala), 50. Hofmann (Martschini), 57. Ambühl (Genazzi, S. Moser) – 59. Lindström (Reichenberg).

Německo - Slovensko 3:2 (0:0, 1:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 24. Michaelis (Eisenschmid), 59. Eisenschmid (Seidenberg, Kahun), 60. Draisaitl (Tiffels, Kahun) – 29. Sekera (Černák, Tatar), 30. Hudáček (Pánik, Tatar).

Rusko - Itálie 10:0 (4:0, 4:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 1. Zajcev (Gusev, Kučerov), 9. Chafizullin (Gusev, Kučerov), 14. Kuzněcov (Barabanov), 17. Ovečkin (Kuzněcov), 21. Kuzněcov (Ovečkin, Orlov), 27. Kovalčuk (Kuzněcov), 34. Dadonov (Kučerov, Gusev), 37. Grigorenko (Barabanov), 45. Kučerov (Chafizullin, Zajcev), 46. Dadonov (Kovalčuk).

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.