bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Dopingový hříšník Zaripov smí do NHL, upíše se Las Vegas nebo jinde?

30. srpna 2017, 12:00

Václav Jáchim

Během minulé sezony neprošel dopingovou zkouškou, v těle Danise Zaripova byla nalezena zakázaná látka pseudoefedrin. Disciplinární komise následně potrestala zkušeného útočníka zákazem startu do konce sezony 2018-19, a to ve všech soutěžích, které náleží pod křídla IIHF. Někdejší mistr světa a lídr Magnitogorsku se s verdiktem nesmířil a podal odvolání ke sportovní arbitráži. Teď se rýsuje i jeho další hokejová budoucnost.

Zaripov se podle všeho vydá do NHL, tenhle scénář se nabízel záhy po zveřejnění trestu za doping. Ovšem proti tehdy byl zdrženlivý postoj vedení zámořské soutěže, které klubům doporučilo zatím se Zaripovem nejednat. NHL se jeho případem zabývala, v pondělí viceprezident ligy Bill Daly oznámil, že ruský útočník kontrakt v NHL podepsat může.

"Jedním z hlavních důvodů, proč jsme souhlasili, byla skutečnost, že kolektivní smlouva NHL a hráčské asociace NHLPA neuvádí pseudoefedrin na seznamu zakázaných látek. Podle pravidel IIHF, potažmo antidopingové agentury WADA se Zaripov provinil, podle našich by pozitivní dopingový test neměl," uvedla v prohlášení NHL.

Prohlášení zámořské soutěže navíc zmiňuje, že Zaripov před vynesením trestu od IIHF nedostal možnost, aby se obhájil. Za Atlantikem kvitují, že někdejší hokejista Magnitogorsku podal odvolání a jeho zástupci připravují vysvětlení pro řízení u arbitráže. "Zaripov má za sebou dlouhou úspěšnou kariéru a nikdy nebyl obviněn z užívání nedovolených látek," uvádí NHL s tím, že pokud se zkušený bojovník rozhodne pro odchod do zámoří, podstoupí speciální dopingový test.

Pro někdejšího spoluhráče Jana Kováře jde o způsob, jak zůstat u vrcholového hokeje. Šestatřicetiletý rodák z Čeljabinsku by vzhledem k nucené dvouleté pauze nejspíš zamířil do sportovního důchodu. "Mám z rozhodnutí NHL velkou radost, moc se těším na prodloužení kariéry v Severní Americe. Bez ohledu na to nezměním snahu očistit své jméno. U sportovního soudu chci dokázat, že nejsem žádný dopingový hříšník," uvedl Zaripov na Twitteru svého agenta Dona Millsteina.

V zámoří už kdysi rok působil, sezonu 1998-99 strávil v kanadském juniorském týmu Swift Current Broncos, posléze se ale vrátil domů a válel především za Kazaň a Magnitogorsk. Před novým ročníkem měl Zaripov namířeno do Kazaně, ovšem po zveřejnění trestu za doping mu klubu kontrakt zrušil. Takže účastník sedmi světových šampionátů a olympiády ve Vancouveru je i v KHL volným hráčem, jeho stěhování do NHL nic nebraní. 

Podle některých médií má mít zájem především nováček z Las Vegas, kam v létě přešli krajané Jevgenij Dadonov a Vadim Šipačov. Mluvilo se o New York Rangers, ovšem tam je podle všeho proti hlavní kouč Vigneault. Přihlásit se nicméně mohou další týmy. Na trhu volných hráčů jsou esa jako Jaromír Jágr, Thomas Vanek nebo další veteráni. Nicméně také Zaripov má co nabídnout, kromě toho nebude drahý. Jinou možnost, jak zůstat u špičkového hokeje, totiž momentálně nemá. "Jsem si jistý, že situaci vyřešíme," uzavřel hráčův agent Millstein.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.