bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Dorovnáno. Na tátu ale bratři Folignové střelecky pořád nemají

16. prosince 2014, 18:21

Tomáš Zatloukal

Marcus Foligno se zaskvěl v klasickém derby mezi Buffalem Sabres a Ottawou Senators přesnou trefou a opět přiměl fanoušky skromného klubu od řeky Niagary tleskat při hlášení povědomého příjmení. Jeho otec Mike před necelými třemi dekádami patřil mezi největší ofenzivní hrozby Šavlí, Buffalo v něm mělo schopného nahrávače a a hlavně vynikajícího kanonýra. Marcus se na slavný odkaz snaží navázat, trefil se už ve třetím zápase za sebou!

Vyrovnal tak nejdelší sérii v podání svého staršího bratra Nicka, momentálně hráče Columbusu Blue Jackets. Nick se trefil třikrát v řadě v prosinci 2011, kdy ještě nastupoval za Ottawu. Marcus si tedy pro dohnání jeho výkonu nemohl vybrat příhodnějšího soupeře než právě Senátory. Mimochodem, na své poměry kanadský forvard zažívá nečekaně plodné období, v prvních 22 utkáních se prosadil pouze dvakrát a to si ještě vystřílel všechen prach za jediný večer. 14. října dal o sobě vědět na ledě Caroliny Hurricanes.

O jak moc výjimečné představení tehdy šlo, dokládá následující statistika: v březnu 2012 v rozmezí šesti dní zažil dva dvougólové mače, od té doby ale v dalších 132 utkáních předvedl dvougólovou produkci jen dvakrát. Jeho kanonýrské strádání ještě podtrhoval fakt, že od prosince 2013 do poloviny října ve 44 partiích rozsvítil červené světlo pouze ve dvou případech. Z jemné statistické rozcvičky nám vychází, že Marcus, i přes nesporný talent, opravdu nepatří mezi ryzí zakončovatele. O to více je jeho současná šňůra obdivuhodná.

Pro Buffalo odvádí neocenitelné služby a má lví zásluhu na aktuální sérii čtyř výher. Tři po sobě jdoucí zápasy s alespoň jedním gólem nikdo jiný z talentovaného kádru v této sezóně ještě nezvládl. Otcovu gloriolu ale těžko dožene, Mike dělal u Sabres kapitána a patří do jejich Síně slávy. Ani se starším bratrem se ve většině ohledů měřit nemůže, vždyť třeba na kanadské body jednoznačně 27:9. Nick táhne Modré Kabáty, při dlouhodobé absenci Nathana Hortona a také nedávných zdravotních potížích Brandona Dubinskyho nemají v Columbusu nebezpečnějšího útočníka.

"Snažil jsem se zavést puk a pak jsem čekal na Briana (Giontu) nebo Marcuse (Foligna). Měl jsem štěstí, že moje přihrávka na něj prošla," Brian Flynn popisuje Folignův gól.

Marcus si podobný status teprve musí vybudovat, byť si pomalu zpět získává důvěru náročného kouče Teda Nolana a hraje čím dál častěji (naposledy strávil na ledě téměř 17 minut). Alespoň jeden vyrovnaný sourozenecký rekord je pro něj další motivací ke zlepšení (pokud se to k němu vůbec doneslo). Na Mikea nicméně ani on, ani Nick nemají. Rodinné maximum pro oba šikuly visí vysoko, převysoko. V ročníku 1984-1985 vystřihl současný asistent Petera DeBoera na střídačce New Jersey Devils osmi zápasový gólový maratón.

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.