bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Dotchinovi ukončili kvůli špatné fyzičce smlouvu. Nastaví nový precedent?

17. září 2018, 11:45

Šimon Rogner

Není to ani týden, co Steve Yzerman odstoupil z pozice generálního manažera Tampy Bay, a už se zdá, že bude muset jeho nástupce Julien BriseBois řešit pořádně zapeklitou věc. Lightning totiž předevčírem umístili na listinu volných hráčů za účelem ukončení kontraktu obránce Jakea Dotchina, důvodem má být jeho fyzická kondice na začátku tréninkového kempu. A zatímco se Dotchin a jeho zástupci rozhodují, jaké budou jejich další kroky, v ligových kuloárech se začíná šuškat, že Dotchinův případě může nastolit zatím nevídaný precedent.

S informací o kroku, který Tampa udělala údajně kvůli „závažnému porušení smlouvy“, přišel novinář kanadské televizní stanice Sportsnet Elliotte Friedman. Čtyřiadvacetiletý Kanaďan měl klub rozzlobit svoji fyzickou kondicí.

Klub se podle současné kolektivní smlouvy může rozhodnout zahájit proces ukončení kontraktu, pokud „jakýkoli hráč porušil či odmítá dodržovat klubová pravidla upravujících trénování a chování hráčů nebo zanedbává jejich dodržování.“

Lze tak předpokládat, že pokud by se hráč dostavil na tréninkový kemp ve špatné kondici, může se jednat o porušení tohoto paragrafu. Bývalý generální manažer Craig Button však v rozhovoru pro server The Athletic upozorňuje, že celá kauza Dotchin se musí táhnout delší dobu a že klub určitě nereaguje na jeden ojedinělý případ.

„Musí existovat nějaká konzistentní dokumentace, kde se píše, že hráč musí být na této úrovni, na této základní úrovni (fyzické kondice) a že on na ní konzistentně nedosahuje. Nemůže se jednat o jeden případ. A pokud se má jednat o fyzickou kondici, něco mi říká, že půjde o déle probíhající problém.“

„U kontraktů je to velmi jasné. Hráči musí prokazovat, že mají fyzickou kondici na to, aby mohli plnit podmínky smlouvy. A pokud prokazujete, že máte úroveň kondice, která je nižší než ta, jaká se považuje v NHL za nezbytnou, a ukazuje se to pořád a pořád, v určitém momentě můžete odůvodnit ukončení kontraktu kvůli porušení smlouvy. Podáte žádost o ukončení, ale musí jí být vyhověno,“ vysvětluje Button.

Dotchinův případ? Pandořina skříňka, říkají agenti

Dotchin má nyní dvě možnosti. Buď se s tímto stavem smíří a podepíše smlouvu s jiným klubem (údajně se o něj nějaké už zajímají), nebo podá prostřednictvím hráčské asociace NHLPA stížnost. Ta by pak putovala do rukou nezávislého arbitra, který by celou věc rozhodl. Na podání této stížnosti má 60 dní.

Novinář The Athletic Joe Smith řekl, že mluvil s několika agenty, a ti očekávají, že NHLPA podá na Dotchinův případ stížnost. Otevře tak Pandořinu skříňku a možnost stanovit důležitý precedent, za jakých podmínek můžou týmy ukončovat hráčské kontrakty kvůli fyzické kondici hráčů.

Rodák z Ontaria přitom není jediným hráčem, který musí čelit této situaci. Na listině volných hráčů se totiž za stejným účelem objevil ruský útočník Dmitrij Sergejev ze St. Louis. Právě Dotchinův případ ale bude sledovat celá liga.

Případné arbitrážní řízení se podle bývalého agenta Mikea Richardse Pata Morrise podobá tomu, jaké probíhá při vyjednávání kontraktu chráněných volných hráčů. Morris před třemi lety usiloval o zastavení procesu ukončení smlouvy s Los Angeles, které se chtělo se svým svěřencem rozejít kvůli „závažnému porušení smluvních požadavků.“

Richards byl tentýž rok zadržen pro držení nepovolených látek. A zatímco soudce v Manitobě proces kvůli držení drog nakonec zastavil, Kings se s hráčskou asociací těsně před slyšením před arbitrem dohodli na mimosoudní dohodě a vyplacení 10 miliónů dolarů.

„Je to podobné arbitrážnímu slyšení kvůli nové smlouvě. Týmy nabízejí tuto částku, hráči tamtu. Je to buď všechno, nebo nic. Obě strany více riskují,“ popsal Morris celý proces pro The Athletic.

Loni ho chránili, teď nejspíš odejde

Dotchin odehrál v minulé sezóně za Lightning 48 utkání se ziskem 11 bodů. Další utkání i celé play off strávil na tribuně jako zdravý náhradník, velký podíl na tom ale měly příchod Ryana McDonagha i zlepšené výkony Michaila Sergačjova.

„Tampa se určitě včera zkrátka nevzbudila a řekla si: ‚Víte, nemáme rádi Jakea Dotchina, nemáme rádi jeho kondici, takže jsme se rozhodli ukončit jeho kontrakt.‘ Tady jde nejspíš o případ, ve kterém hráč selhával. Tohle od nich není nějaká náhlá reakce bez důvodu. Ale musí to dokázat,“ upozorňuje Button.

O kurióznější věc jde i z toho důvodu, že Tampa během loňského expanzního draftu obětovala prospekta Nikitu Guseva a dvě volby v draftu, aby si Vegas vybrali Jasona Garrisona a vyhnuli se Slateru Koekkoekovi a právě Dotchinovi. Nyní se dobrovolně rozhodli jeho služeb vzdát a očekává se, že o tomhle případu bude ještě slyšet.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.