bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Draft 2016 (9): Auston Matthews je připraven! Na mistrovství světa se těším, hlásí

6. května 2016, 10:15

Robert Novotný

Dnes večer odstartuje v ruském Petrohradu prvními zápasy dlouho očekávané mistrovství světa, v němž se nám představí v dresu Spojených států i ambiciózní Auston Matthews, jenž by se měl dle předpokladů stát jedničkou červnového draftu NHL. „V týmu máme mladé talenty i hráče, kteří už mají něco za sebou. Na turnaj se strašně těším, podle mě to bude velice zajímavé,“ nechal se slyšet osmnáctiletý útočník, který letos oblékal dres švýcarského Curychu.

Zítra začíná mistrovství světa v ruském Petrohradu a hned první den bude více než extrémně atriaktivní. Kromě duelu českých reprezentantů s Rusy bude totiž k vidění i souboj mezi USA a Kanadou, v němž by měl nastoupit v dresu Spojených států i Auston Matthews.

Tomu je sice teprve 18, ale není vyloučeno, že právě on a celé americké mládí může být v průběhu celého turnaje klíčem k úspěchu. To, že umí hrát mezi staršími a zkušenějšími hráči, koneckonců Matthews ukázal v uplynulé sezóně, když v nejvyšší švýcarské lize posbíral v dresu curyšských Lvů 46 bodů (24+22) v šestatřiceti zápasech a byl vyhlášen druhým nejužitečnějším hráčem sezóny.

Trenér amerického národního týmu John Hynes věří, že si tuto produktivní formu Matthews přenesl i do Petrohradu. To může vyvolávat v mladém talentu vlny nervozity, nicméně navenek působí Američan s mexickými kořeny naprosto sebevědomě.

„V úterý jsem hrál v přípravném zápase proti Finsku s Patrickem Maroonem (Edmonton Oilers) a Jordanem Schroederem (Minnesota Wild) a myslím si, že naše hra se od začátku zápasu po jeho konec neustále zlepšovala. Na mistrovství světa máme tým složený z mladých talentů i hráčů, kteří už mají něco za sebou. Myslím si, že to bude velice zajímavé,“ uvedl pro zahraniční pořad Hockey This Morning.

Matthews zároveň podotkl, že se momentálně soustředí pouze na mistrovství světa. Chtěl tak alespoň dočasně utlumit vlnu spekulací, která se rozbouřila nejen na novinářském moři poté, co na konci dubna vyhrálo Toronto draftovou loterii, a zajistilo si tak první volbu v draftu NHL, tedy i možnost ukázat právě na Austona Matthewse.

„Co se má stát, stane se,“ snaží se téma odlehčit rodák ze Scottsdale. „Byl to skvělý rok. Co se týče draftu, na ten se velice těším. Nicméně teď je tady mistrovství světa, což je pro mě hlavní. Až se bude blížit samotný draft, můžeme se o něm začít bavit.“

Co se na draftu má stát, stane se. Momentálně se soustředím pouze na mistrovství světa.

Matthews se netajil tím, že si o draftu a kariéře v NHL promluvil s Jackem Eichelem, jehož si loni vybralo z druhého místa Buffalo. Oba se velice dobře znají z loňského mistrovství světa juniorů, na němž oba reprezentovali výběr Spojených států. Eichel na něm jako kapitán amerického výběru zaznamenal čtyři body (1+3), zatímco nejmladší člen týmu Auston Matthews nasbíral o jeden bod méně (1+2).

„Párkrát jsem podebatoval s Jackem Eichelem a Dylanem Larkinem,“ netajil se Matthews. „Jack mi hodně pomohl, dal mi pár cenných rad a trochu mi přiblížil, jaké je to naskočit do nejlepší ligy světa. Připravil mě na to, že odehrát v takové konkurenci přes osmdesát zápasů v základní části je neskutečně náročné nejen fyzicky, ale hlavně psychicky.“

Matthews letos vynechal ve švýcarské lize deset zápasů. Ze šesti klání ho vyřadilo zranění a čtyři zápasy vynechal v době, kdy reprezentoval Spojené státy na juniorském mistrovství světa konaném ve finských Helsinkách. Na tom se stal jedním z nejproduktivnějších hráčů turnaje, když vstřelil šest branek a významně pomohl národnímu týmu USA k zisku bronzových medailí.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.