bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Draftová loterie? Možná bez vítěze. V tahanici o Lafrenièra vlastní dvojitou šanci Sens

25. června 2020, 15:15

Patrik Czepiec

Už tento pátek proběhne v zámoří první fáze draftové loterie. Událost, která od roku 1995 mění osudy klubů, i letos zažije významnou změnu formátu. Zapojí se do ní 15 organizací, ovšem větší polovina z nich zatím není definovaná. Klidně se tak může stát, že první místo pořadníku obsadí neznámý tým, jehož jméno vypluje na povrch až po předkole play off.

Favority nicméně hledejme jinde. Konkrétně mezi sedmi týmy, které se nevměstnaly ani do rozšířených vyřazovacích bojů. 

Největší příležitost na celkové vítězství měla patřit Detroitu, který v základní části ze svých zápasů odcházel vítězně pouze v 27,5 % případů. Připadla mu tak slušná 18,5 procentní šance na zisk první volby draftu 2020.

Jenže ještě lépe jsou na tom v Ottawě. Senators se nachází na druhé i třetí výchozí pozici, neboť od San Jose předloni inkasovali volbu v prvním kole letošního draftu. Ta byla součástí přestupového balíčku, který Sharks museli odevzdat výměnou za dvojnásobného vítěze Norris Trophy Erika Karlssona. Sens tak v úvodním losování, které patrně rozhodne o teritoriu supertalentovaného křídla Alexise Lafrenièra, budou v součtu počítat s pravděpodobností v hodnotě 25 %. 

Zbylá místa patří Los Angeles (9,5 %), Anaheimu (8,5 %), New Jersey (7,5 %) a Buffalu (6,5 %). Poslední dva týmy měly po základní části stejný poměr vítězných utkání, avšak v neprospěch Sabres hovořil vyšší počet skalpů v základní hrací době. 

Tři kola, která nemusí poznat jasné vítěze

„Letos získáme kvalitního hráče,” slibuje generální manažer Ducks Bob Murray oficiálním stránkám klubu. „Těším se na tento draft. Rozšíříme v něm mladé jádro týmu, které se u nás začalo tvořit.”

Páteční loterie proběhne ve třech kolech, které postupně rozhodnou o držitelích nejvyšších tří pozic ve výběru mladíků. Vítězný tým z úvodní rundy se pochopitelně té další již neúčastní a pro každé kolo se tak mění procentuální šance jednotlivých celků na zisk dané volby.

Pakliže všechna tři kola ovládne jedno z mužstev na první až sedmé příčce, loterie skončí úvodní fází. Ostatní pozice, které momentálně zaujímají týmy pracovně označované písmeny A až H s šancemi od šesti po jedno procento, si rozdělí poražení z předkola play off na základě procentuální úspěšnosti v zápasech základní části. 

Jenže pokud se dočká i některý z celků A až H, bude losování pokračovat po konci úvodního kola play off svou druhou fází. Do ní by se kvalifikovalo už jen osm organizací, které by svou pouť vyřazovacími boji zapíchly v předkole. Rozdíl by byl také v tom, že všechny týmy by disponovaly totožnou šancí na úspěch, nehledě na jejich výsledky ze základní části či na to, o které konkrétní volby by se utkaly. 

Byznys nade vše

„V době losování první fáze nevíme, kterých osm týmů nepostoupí z kvalifikačního kola, takže jsme určili dočasné zástupné symboly," vysvětluje pro NBC komisionář NHL Gary Bettman. 

Zapomíná však dodat, že draftová loterie je pro NHL důležitý marketingový nástroj, který přitahuje pozornost fanoušků. Hlavně proto se její formát neustále vyvíjí. I letos budou moci zámořští příznivci dílo štěstěny sledovat na několika televizních stanicích.

Draftová loterie poprvé hrála roli v pořadí jednotlivých celků v roce 1995. Formát, který přetrval až do výběru benjamínku 2012, však nebyl příliš záživný. Vítězný tým se mohl posunout pouze o čtyři pozice vpřed, zato poražení nesměli klesnout hlouběji než o jedno místo. 

V sezonách 2012/13 a 2013/14 došlo k první masivnější úpravě. Vítěz hokejové sportky si mohl bez ohledu na jeho umístění v základní části vychutnat první celkovou volbu. K zázračnému posunu však nikdy nedošlo. Místo na výslunní dvakrát obsadil tým, který v základní části skončil na předposlední pozici. V draftu 2013 tak Colorado získalo Nathana MacKinnona, když vystrnadilo Floridu, o rok později zase přišli o výsostné postavení Sabres, jimž Panthers uloupili Aarona Ekblada. 

V roce 2015 liga o něco navýšila šanci posledního týmu, aby k podobným rošádám nedocházelo často. Loterii přesto ovládl Edmonton, který byl po základní části až třetím nejhorším celkem. Oilers se těšili ze zisku Connora McDavida. Losování týkající se tří úvodních výběrů NHL zavedla až od roku 2016, aby opět zvýšila zájem fanoušků.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.