bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Dubois trapně odchodil zápas proti Tampě, jeho výměna je na spadnutí

23. ledna 2021, 14:00

Vojtěch Balon

Když těsně před začátkem nové sezóny vyšla na povrch informace, že Pierre-Luc Dubois oficiálně požádal svůj klub o výměnu, generální manažer Jarmo Kekäläinen se rozhodl zachovat chladnou hlavu a vyřešit patovou situaci trpělivě. Dění z posledních dní a hodin mu ale nedává jinou možnost, než Duboise co nejrychleji vyměnit z Columbusu pryč.

Na začátek je třeba říct, že Pierre-Luc Dubois rozhodně není jediným hráčem Blue Jackets, kterému začátek sezóny nevyšel. Stejně jako on má jediný kanadský bod na kontě třeba ještě nedávno čtyřicetigólový střelec Cam Atkinson, elitní obranný pár Seth Jones - Zach Werenski pak má dohromady bilanci 0+0 a -8 v hodnocení +/-. Mnohem větším problémem než neproduktivita je ale jeho naprosto nulová snaha.

Střídání jako v pivní lize

Její absenci skvěle ilustruje Duboisovo poslední střídání ve čtvrtečním duelu proti Tampě, než jej trenér John Tortorella přestal nasazovat. Hráč, ze kterého Blue Jackets překvapivě udělali v roce 2016 trojku draftu, se ploužil po ledě Nationwide Areny bez sebemenšího zápalu, načež se nešikovně zamotal Deanovi Kukanovi do rozehrávky a vše završil 10sekundovým šouráním se na střídačku. Posuďte sami:

Stále se neví, proč vlastně chce robustní centr odejít. Nespory s vedením klubu i Tortorellou sám hráč popírá, jinak byl ale velmi kusý, co se nějakého vysvětlení týče. Na internetu už se vyrojily nejrůznější spekulace. Jednou verzí je Duboisův nesouhlas s politickým vyznáním některých svých spoluhráčů a klubových zaměstnanců (Zach Werenski, Seth Jones, Nathan Gerbe, dlouhodobě zraněný Brandon Dubinsky či spolukomentátor columbuských zápasů Jody Shelley jsou příznivci Donalda Trumpa)

Tortorella: nesnesu primadony

Nejsmutnější na tom je, že toto nejspíš bylo poslední Duboisovo vystoupení v columbuském dresu. Jarmo Kekäläinen si uvědomil, že musí vzdorujícího Kanaďana okamžitě vyměnit, než svým chováním obrátí kabinu vzhůru nohama a zadělá trenéru Tortorellovi na srdeční problémy. Chová se Pierre-Luc Dubois jako dobrý spoluhráč? „Bez komentáře,“ vyhnul se této otázce dánský střelec Oliver Bjorkstrand.

Podle Tortorelly byla čtvrteční fraška, kterou Dubois stihl způsobit za necelé 4 minuty, které strávil na ledě, jen kulminací dění od začátku sezóny. „Neposadil jsem jej na střídačku kvůli tomuto jednomu střídání. Bylo to vyústění všech pěti zápasů,“ přiznal.

Ačkoliv se známý bouřlivák při tiskové konferenci po zápase, v němž Blue Jackets podlehli Tampě po prodloužení a ztratili tak už čtvrtý z pěti zápasů, očividně snažil udržet nervy na uzdě, nedalo mu to. „Nesnesu, když se někdo chová jako primadona. Mojí prací je kromě výkonů sledovat i chování mých hráčů. Jaký jsi jako spoluhráč? Upřednostníš zájmy týmu nad svými? Je mi úplně jedno, kolik vyděláváš, jak jsi se umístil v draftu, jestli hraješ první lajnu, čtvrtou lajnu, nebo jestli jsi bez smlouvy. Všichni musí hrát pro tým,“ hlesl Tortorella.

„Nikdo toto nebude rozbíjet, nedovolím to, dokud tady budu,“ dodal. „Jen jako tým jsme byli schopni dosáhnout úspěchu. Nemáme superhvězdy, na to jsme moc malý trh. Ale poslední tři čtyři roky jsme se dokázali posunout kupředu jako celek. Není to stejná situace, jako když od nás odcházeli Bread a Bob (Artěmij Panarin a Sergej Bobrovskij, pozn. red.). Končily jim smlouvy, takže měli právo odejít a přesto na ledě nechali všechno,“ srovnal Tortorella současnou frašku se situací z před dvou let.

Kam s ním a koho za něj?

Podle informovaných zdrojů včera Kekäläinen usilovně řešil Duboisovu výměnu, favorité by měli být tři: Winnipeg, Anaheim a Montreal. „Byl bych překvapen, kdyby k dohodě nedošlo ještě během víkendu, možná už v sobotu. Kdyby to byl Winnipeg, nejspíš by šel opačným směrem Patrik Laine. Hvězda za hvězdu. Spekuluje se i o Jacku Roslovicovi, který je stále bez smlouvy,“ připomněl Darren Dreger z TSN. O výměně Laine - Dubois se toho již napsalo mnoho, ale Roslovic je také zajímavý příběh: je totiž prvním hráčem narozeným právě v Columbusu, který byl draftován do NHL.

V případě Anaheimu se spekuluje o mladém centrovi Trevoru Zegrasovi, u Montrealu připadá jako protihodnota v úvahu například Nick Suzuki. Kde nakonec Dubois skončí? To pravděpodobně napoví už následující hodiny. Jisté je, že dnes proti Tampě už hrát nebude. Jeho angažmá v Ohiu tak na 99% skončí vskutku trapně.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.