bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Dumba pomáhá. Peníze z jeho fondu půjdou na obnovu zničených ulic

23. června 2020, 12:00

Ondřej Mach

Spojenými státy se během uplynulého měsíce přehnala největší vlna protestů proti rasismu a policejní brutalitě za poslední desetiletí. Demonstrace eskalovaly po smrti černocha George Floyda, který zemřel po nepřiměřeném zásahu policie v americkém Minneapolis. Zdevastovaným ulicím města se rozhodl pomoct obránce Wild Matt Dumba.

„Chtěl jsem jen udělat něco zpovzdálí. Je těžké nebýt ve městě. Kdybych tam byl, tak bych určitě chtěl být v první linii a pomáhat komunitě,“ říká pětadvacetiletý hokejista.

Přestože Dumba pochází z kanadské Alberty, události v Minnesotě ho rozhodně nenechaly chladným. Ve čtvrtek tak zahájil fundraising pro Lake Street, která byla demonstracemi několikrát zasažena.

Na doméně https://rebuildminnesota.com se nyní dá přispět na obnovu ulice. Prvních tisíc lidí, kteří darují alespoň 25 dolarů, dostanou na památku tričko s Georgem Floydem. Dárci kromě toho budou soutěžit o jeden pár bot Air Jordan. Tenisky navrhl Dumbův mladší bratr Kyle, jenž pracuje ve společnosti Nike.

„Byl jsem opravdu nadšený, když jsem viděl všechny detaily, které na nich zvěčnil,“ tvrdí starší z bratrů o barevných teniskách. „Jsem docela vášnivý sběratel bot. Většinu času opravdu řešíme jen boty. Bavili jsme se o symbolice a síle, kterou se Kyle snažil zachytit na tomto páru.“

Dumba mimo to vybere jednoho donátora z Ameriky a Kanady, s nimiž stráví odpoledne a vyrazí do jeho oblíbené restaurace v Minnesotě a Calgary. Zadák Wild se zavázal, že vybraná částka by měla přesáhnout sto tisíc dolarů. Do pondělí se podařilo vybrat zhruba polovinu.

Sedmička draftu z roku 2012 je jedním z řady sportovců, kteří se snaží bojovat proti odstranění rasismu a bezpráví. „Naši bratři a sestry teď žijí za určitých okolností, které nejsou úplně v pořádku. Systém lidem znesnadňuje život, pak se ocitnete v pasti, ze které je těžké se dostat ven,“ přemítá.

„Jsem rád, že lidé přispívají a pomáhají komunitě. Myslím, že nám to pomůže se spojit,“ uzavírá Dumba.

Čtěte také:
NHL v číslech: Brayden Point se může směle řadit k elitě NHL
První rok fyzicky nepřipravený? Vrátím se silnější, slibuje Jack Hughes

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.