bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Dva manévry Hvězd: Dallas podepsal Spezzu a vytrejdoval Dillona

22. listopadu 2014, 10:00

Tomáš Zatloukal

Hned dvakrát za jediný den Dallas naplnil titulky zámořských sportovních webů. Nejprve velmi razantně projevenou důvěrou v ofenzivní kvality Jasona Spezzy, když oznámil podpis čtyřletého kontraktu s kanadským centrem za 30 milionů dolarů, poté zajímavou výměnou se San Jose. Hvězdy si od Žraloků vyžádali Jasona Demerse, opačným směrem putoval jiný bek Brenden Dillon. Oba tahy si nyní lehce zrekapitulujeme s ohledem na aktuální i budoucí potřeby texaského celku.

Nová smlouva pro Spezzu se očekávala od chvíle, kdy se zkraje týdne objevily zaručené zprávy o tom, že obě strany vedou intenzivní jednání a že nehodlají vyčkávat do 1. července, kdy se otevře trh s volnými hráči. Právě tam totiž mohl "The Spezzial One" skončit, momentálně mu dobíhá poslední rok sedmiletého kontraktu na 49 milionů dolarů (podepsaného ještě u ottawských Senátorů). Generální manažer Jim Nill v případě Spezzy neváhal nad tím, zda bude chtít pokračovat ve vzájemné spolupráci. Byť se geniálnímu nahrávači nepovedlo navázat na souhru s Alešem Hemským, splnil druhý předpoklad - zásadně vylepšil elitní přesilovkové komando, ve kterém "nabíjí" Tyleru Seguinovi.

31letý útočník  podle Nillových slov figuroval v dlouhodobých plánech Stars už v době červnového trejdu. "Nehodlali jsme ho pořídit na pár měsíců," tvrdí. Spezza totiž vzorově doplňuje dallaskou ofenzívu, skvěle podporuje Seguina a Jamieho Benna v elitní formaci, navíc je trumfovým esem v rukávu pro případ, že by hlavní trenér Lindy Ruff chtěl více rozložit gólovou produkci. Jako centr může bez problémů vést druhou lajnu, původně vymyšlenou s Hemským na pravém křídle. Od dvojnásobného medailisty ze světových šampionátů se výhledově žádá, aby dodal kvalitu ve středu útoku, bez které se nedá dojít ke Stanley Cupu. V posledních letech nás o tom přesvědčuje Chicago i Los Angeles.

Spezza si v porovnání s minulou smlouvou lehce polepší, o 500 tisíc dolarů ročně. Cap-hit ve výši 7,5 milionu dolarů sice na první pohled vypadá poměrně vysoký, je třeba ho ale vnímat v měřítkách příští sezóny, v níž začnou hrát Jonathan Toews s Patrickem Kanem s cap-hitem přesahujícím magickou metu deseti milionu dolarů. Tvořivý forvard se tedy dal podepsat jen těžko za přijatelnějších podmínek, obzvláště když se v Dallasu senzačně uvedl. Nové působiště mu vyloženě sedlo, za dvacítku zápasů stihl 18 kanadských bodů.

Pozitivně lze hodnotit i další včerejší krok Nilla. Poté co Hvězdy přišly o dva obránce (vytrejdovaly Sergeje Gončara a z waiver listu jim sebral Columbus Kevina Connautona), sháněly někoho, kým by defenzivní val vyztužily. Nejlépe s pořádnými zkušenosti z NHL, citem pro rozehrávku a pravým držením hole. Volba padla na Demerse (26 let), za kterého se Nill zřekl důraznějšího a o dva roky mladšího Dillona. Dostal tedy přesně to, co žádal. Navíc mu Sharks přislíbili přispívat na 35 % Demersovy gáže, která činí 3,4 milionu dolarů. "Je to výhodný trejd pro obě strany. Dostali jsme takového hráče, jakého jsme potřebovali," zní spokojenost také ze San Jose, konkrétně z úst generálního manažera Douga Wilsona.

Demers je v ideálním hokejovém věku, na vysoké úrovni by mohl hrát ještě dobrých deset sezón, postupně se jistě zařadí mezi klíčové obránce Stars. Dillon má před sebou velkou budoucnost, nicméně vzhledem k širokému repertoáru mladých zadáků, kterým Hvězdy disponují, jeho odchod příliš nebolí. Spezzu, Seguina a spol. bude bolet až ve chvíli, kdy dojde na vzájemný souboj obou obchodníků a urostlý chasník rozdá pár drtivých bodyčeků. Nill se Dillona rozhodl poslat o dům dál také z jiného důvodu, nenašel s ním společnou řeč při debatě o nové smlouvě. Současný kontrakt mu totiž končí na jaře 2015 a poté se stane RFA, tedy omezeně volným hráčem. Bylo moudré hasit oheň dříve, než propukne požár.

Sečteno, podtrženo, Nilla musíme za včerejšek jedině pochválit.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.