bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Dva týdny tréninku a jsem zpět v NHL, vtipkoval před utkáním starých pánů Teemu Selänne

22. října 2016, 15:00

Martin Zíta

Ve Winnipegu se chystá velká sláva. Tamní Jets vyzvou pod otevřeným nebem v sérii nazvané Heritage Classic Edmonton Oilers a souboji hráčů momentálně brázdícím ledy NHL bude předcházet neméně lákavý duel starých pánů. O legendární hráče nebude nouze ani na jedné straně. V dresu Jets se představí třeba Teemu Selänne. Dobrá nálada mu před novináři rozhodně nechyběla.

„Dejte mi dva týdny a jsem zpátky v NHL," zahlásil Teemu Selänne po tréninku hokejových důchodců. Přesto přiznal, že před nedělním duelem musel ze svého těla setřást vrstvu rzi. Viděli to i fanoušci, kteří zavítali na trénink bývalých hráčů Winnipegu, když si Selänne známý svým vytříbeným bruslením ustlal při jednom ze cvičení na ledě. „Připadalo mi to jako bych bruslil poprvé v životě," pokračoval v dobré náladě.

Selänne strávil v dresu Winnipegu pouze čtyři sezony, přesto v kanadském městě zanechal výraznou stopu. A jeho sláva v Manitobě přesahuje hokejovou arénu. Potvrdil to slavnostní obřad, když finský útočník obdržel od starosty města Briana Bowmana klíčem od města.

Nejpamátnější sezona v kariéře nyní šestačtyřicetiletého Selänneho ale přišla právě v drese s Tryskáčem. Byla to jeho vůbec první v NHL. Finský blesk tehdy jako nováček ničil brankáře nejlepší hokejové ligy a nasázel 76 gólů a nasbíral celkem 132 bodů. Žádný jiný zelenáč v NHL tolik gólů během jedné sezony nedal. Podle mnohých je tento výkon na úrovni zdánlivě nepřekonatelných rekordů Waynea Gretzkyho.

Rekordy se mají překonávat

Selänne ale rozhodně nepatří mezi ty, kteří by nastupujícím hvězdám nevěřili. „Myslím, že v sobě má všechno, aby takovou věc dokázal," řekl o Patriku Lainem. Osmnáctiletém krajanovi, který podobně jako Selänne zahájil svou zámořskou kariéru ve Winnipegu. Po čtyřech zápasech své nováčkovské sezony má na svém kontě stejný počet branek.

„Wayne Gretzky kdysi řekl, že všechny rekordy jsou od toho, aby je někdo překonal. Na 76 gólů potřebujete spoustu věcí, zejména zůstat celý rok zdravý. V současné NHL asi není pro hráče důležitější věc," přidal.

Se svým nástupcem se i podělil o několik poznatků, které během své dlouhé kariéry posbíral. „Po draftu jsem mu řekl pár věcí. Soustřeď se jen na hokej. Nečti noviny a nevěř, když ti říkají, jak hraješ skvěle. A nevěř tomu, když ti říkají, jak hraješ špatně. Kanadská média umí z hráčů udělat víc než jen hráče, proti tomu je třeba se obrnit," řekl druhý nejlepší evropský střelec v historii NHL.

Mladí Fini jej nutí zapnout televizi

Finský hokej ale v současnosti není jen o Lainem. Severská země se těší silné generaci a Teemu Selänne se netají nadšením. „Mladá generace finských hokejistů je úžasná a další skvělí mladíci přicházejí. Samozřejmě Světový pohár nedopadl vůbec dobře, ale finský hokej čeká skvělá budoucnost."

Za mořem se z mladých Finů nejvíce hovoří právě o Lainem a Jessem Puljujärvim. Toho draftoval Edmonton a pod otevřeným nebem tedy možná Selänne bude sledovat souboj dvou excelentních mladých Finů. „Kluky se snažím co nejvíc sledovat. Poslední dva roky jsem moc zápasů neviděl, pravidelně jsem sledoval jen play-off, ale letos je to jiné. Těším se na každý zápas. Laine, Puljujärvi ale i Auston Matthews. Do NHL letos nastoupila výjimečná generace mladých hráčů."

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.