bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Dva týmy a jedna divoká karta. Západ soutěže čeká „předkolo“ play-off

7. dubna 2018, 15:45

Pavel Golasowski

Na Západě se schyluje k velkému dramatu. Ve tři hodiny ráno středoevropského času si to o poslední postupové místo do play-off v Západní konferenci rozdají dva američtí rivalové. Pepsi Center aréna bude fandit domácímu Coloradu Avalanche, které vyzve St. Louis Blues.

Po 81 odehraných zápasech jsou všechny karty v Západní konferenci rozdány, tedy až na druhou divokou. Poslední místo zaručující postup do play-off nezná svého držitele. Stát se jim můžou už jenom dva týmy, a sice Colorado nebo St. Louis.

Před posledním a nejdůležitějším zápasem základní části NHL dělí obě mužstva pouhý jeden bod. Mírnou výhodu má St. Louis s 94 body, protože k postupu jim stačí dotáhnout zápas do prodloužení bez ohledu na konečný výsledek. Domácí Colorado musí s 93 body bezpodmínečně vyhrát v řádné hrací době, pakliže chce vyzvat Nashville Predators v prvním kole vyřazovací části soutěže.

I letošní vzájemné statistiky hovoří ve prospěch hostí. Colorado sice vyhrálo poslední vzájemný duel, avšak předešlé tři zápasy prohrálo. 

Colorado Avalanche

„Upřímně nejsem vůbec překvapený, že se rozhodne až v posledním zápase,“ řekl kapitán Avalanche Gabriel Landeskog. „Naše konference byla po celý rok velmi vyrovnaná stejně jako naše divize. Proto mě to nepřekvapuje. Bude to velká výzva a hlavně zábava.“

Pro domácí Colorado by bylo play-off obrovské zadostiučinění poté, co minulý rok skončilo se 48 body beznadějně poslední. Obrovskou příležitost pojistit si postup do vyřazovacích bojů promarnili Avs v Kalifornii, když nedokázali v posledních třech zápasech porazit ani jeden ze tří kalifornských týmů. K jejich štěstí získali alespoň bod za prohru v prodloužená proti Ducks. 

Do posledního zápasu musí domácí Laviny zmobilizovat veškeré své síly. Hvězdný Nathan MacKinnon nedokázal vstřelit branku posledních devět zápasů, a možná i proto vyhrálo Colorado v posledních osmi zápasech pouze dvakrát. Avalanche budou spoléhat na domácí prostředí, protože pokud mají vyhrát tak právě doma. Se 27 letošními výhrami v Pepsi Center aréně vyrovnali druhý nejlepší výsledek v historii klubu a pokud porazí St. Louis, vyrovnají absolutní rekord 28 výher z mistrovské sezóny 2000/01. 

„Musíme si sednout a probrat s týmem, jak důležitý zápas nás čeká. Nemáme moc času, musíme se prostě připravit a dát do toho všechno,“ prozradil trenér Lavin Jared Bednar.

St. Louis Blues 

Po velmi krušném únoru z pohledu St. Louis to nevypadalo, že by měli Blues na konci základní části bojovat o play-off. V druhém měsíci roku prohráli sedm zápasů v řadě a ztratili kontakt s čelem. Ještě o poznání hůře to vypadalo na konci měsíce, když 26. února vyměnili Paula Stastnyho do Winnipegu za výběr v prvním a čtvrtém kole draftu roku 2018, respektive 2020 a mladičkého Erika Foleye. Nicméně v březnu Blues zabrali, vyhráli šest zápasů v řadě a dostali se zpět do hry o play-off.

„Poslední měsíc jsme hráli ,buď, anebo‘ hokej. Prostě jsme museli vyhrávat nic jiného nezbývalo, řekl k výkonům Blues center Kyle Brodziak. „Prvně jsme se postupovým příčkám dost vzdálili a pak jsme to museli dohánět. Věřím, že tato zkušenost nám pomůže i v zápase proti Coloradu.“ 

St. Louis si mohlo pojistit play-off v nedávném dvojzápase s Chicagem. V prvním vzájemném duelu prohráli Blues na domácí půdě 3:4, když devět sekund před koncem třetí třetiny rozhodl hostující Duncan Keith. Kdyby dotáhli Blues zápas do prodloužení nemělo by Colorado v noci o co hrát. Druhý souboj s Blackhawks totiž Blues bez problémů zvládli.

„Jako hráč musíte přijmout fakt, že hrajete takový důležitý zápas a musíte si to umět užít,“ řekl kouč Blues Mike Yeo. „Stále musíme zapracovat na hodně věcech, abychom dosáhli našich cílů a dostali se do play-off.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.