bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Dvanáct brankářů za pět let. Nahradit Kiprusoffa bylo pro Flames téměř nemožné

22. ledna 2018, 11:08

Pavel Golasowski

Dlouhých pět sezón trvalo, něž vedení Calgary Flames našlo kvalitní brankařské duo. Toto období je v zámoří známé pod termínem „post-Miikka Kiprusoff era“ a je příznačné hledáním kvalitní náhrady za finského fantoma. Pro Flames to bylo pět let v začarovaném kruhu, než podepsali Mikea Smitha a objevili Davida Ritticha.

Když v září 2013 ohlásil, tehdy šestatřicetiletý, finský fenomén Miikka Kiprusoff konec kariéry, asi nikoho tehdy nenapadlo, jak bude obtížné najít plnohodnotnou náhradu. Vedení Flames mělo tehdy jasno a již před sezónou podepsalo dvojici – Karri Ramo a Reto Berra. Jenže plán ztroskotal a jak už dnes víme ani žádný další se neosvědčil a nevyšel, až letos. 

Plánování se tak stalo pod střechou Saddledomu pro generální manažery téměř zapovězené slůvko. Vždyť od konce Kiprusoffy kariéry až po sezónu 2017/18 se v brance Flames vystřídalo postupně těchto 12 brankářů: Joey MacDonald, Danny Taylor, Leland Irving, Reto Berra, Karri Ramo, Joni Ortio, Jonas Hiller, Niklas Backstrom, Brian Elliott, Chad Johnson, Jon Gillies a Eddie Läck. Nezapomeňme však, že všechny tyto kroky mají na starost tři generální manažeři: Jay Feaster, Brian Burke and Brad Treliving. Nebyl to tedy problém jednoho neschopného GM.

A když před sezónou získal současný GM Brad Treliving pětatřicetiletého Mikea Smitha, tak si mnozí kladli otázku, jestli to v té Albertě opravdu myslí vážně. Jenomže Treliving zřejmě věděl, co dělá. Bývalá hvězda Arizony Coyotes udělala z děravého brankoviště opět neprostupnou zeď. V 39 zápasech stihl dvě nuly, procentuální úspěšnost má 92,53 a 2,41 činí průměr branek na zápas. To vše v situaci, kdy pochytal 1139 kotoučů, což ho řadí na třetí místo mezi gólmany. Jinými slovy se v brance skutečně zapotí. 

Nicméně, žádný hokejový tým, notabene v NHL, se nemůže spoléhat pouze na prvního brankáře. Obzvlášť v době, kdy je trendem mít dva vyrovnané gólmany a stavět je do brány podle aktuální formy. Proto Flames přivedli před sezónou do Alberty Eddieho Läcka. Läck měl být spolehlivá dvojka, která odchytá pár zápasů a v budoucnu by mohl Smithe nahradit. Jenomže ani tento plán generalitě Flames nevyšel. Švéd se neosvědčil a nepřesvědčil. Proto byl poslán do AHL, a nakonec ho vedení Plamenů vyměnilo do New Jersey Devils. 

„Eddieho jsme přivedli v létě a chtěli s ním pracovat. Jenomže začala sezóna a on se prostě nechytl. Dali jsme mu dva měsíce a pořád nic a naši brankáři na farmě byli připraveni na svou životní šanci,“ prohlásil o Läckovi generální manažer Brad Treliving.

Ve farmářském celku Stockton Heat tou dobou působili dva gólmani – David Rittich a Jon Gilles. Nakonec Treliving ukázal svým prstem na Ritticha a ten životní příležitost uchopil pevně za pačesy. Pokaždé když zaskočí za Smithe, tak se na něj line chvála ze všech stran. „Je to velký bojovník,“ chválí ho opakovaně kouč Glen Gulutzan. 

Zatím se Rittich postavil mezi tyče v šesti duelech a hned ve čtyřech případech dovedl Plameny k vítězství. V jeho posledním představení proti Floridě pochytal 41 střel, byl vyhlášen třetí hvězdou zápasu a Calgary vyhrálo 4:2. 

„Hrál velmi dobře,“ pochválil Ritticha GM Treliving. Mysleli jsme si, že je dobrý brankář. Jenomže tím si nemůžete být nikdy stoprocentně jistí, dokud si to neověříte v praxi. Krýt záda Mike Smithovi je nesmírně náročný úkol. Nestačí být pouze dobře fyzicky vybavený, ale i mentálně. David je na tom dobře v obou směrech, a proto chytá, tak jak chytá.“

Pro pětadvacetiletého Čecha to musí být obrovské zadostiučinění, neboť si během působení v kalifornském Stocktonu pohrával s myšlenou o konci zámořské kariéry.

Ani David Rittich však nefiguroval v původním plánu. Tím vyvoleným měl být jeho parťák z AHL Jon Gillies. Třiadvacetiletý Gillies byl draftovaný v roce 2012 jako 75 hráč. Minulý rok mu přivedli do Stocktonu Ritticha, aby v konkurenčním prostředí vyzrál. Sezónu zakončil s téměř třemi brankami na zápas a 91procentní úspěšností.  

Nicméně, vedení Flames se v rozhodující moment rozhodlo pro Davida Ritticha, zatímco Gillies dostane mnohem více příležitostí v Stocktonu. Mladý Američan odchytal letos v listopadu za Flames jeden zápas v době, kdy Smith byl zraněný a Läck děravý jako cedník.

Takže plánování Flames, alespoň co se brankářů týče, moc nesvědčí, nicméně konečně našli dvojici spolehlivých gólmanu a silný sentiment po Kiprusoffovi možná konečně ustane. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.