bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Dýchejte klidně, také smlouvy pro Laineho a Connora hned tak nebudou

16. srpna 2019, 12:00

Jiří Lacina

Tento způsob léta zdá se být poněkud nešťastným, chtělo by se říct slovy klasika. Situace na trhu nepodepsaných chráněných hráčů je letos mimořádně neutěšená. Mitch Marner, Mikko Rantanen, Brayden Point a další čekají na smlouvu a podle dostupných informací se někde skoro nejedná. Situace není lepší ani ve Winnipegu, kde čekají na kontrakt Patrik Laine a Kyle Connor.

„Nerad bych byl poslem špatným zpráv, ale srpen pokročil a dvě z nejsilnějších zbraní Jets jsou stále bez smlouvy. Je čas propadnout panice?“ táže se skepticky novinář z listu Free Press.

O Patriku Lainem jsme tento rok psali několikrát. Finský snajpr (letos 30+20) může být nástupcem Alexandra Ovečkina, hráč se stejně nebezpečnou střelou z levého kruhu se ale musí naučit hrát taky pro tým. Zabrat směrem dozadu, je-li to nutné. Jeho potenciál je ovšem nezpochybnitelný.

Kyle Connor (letos 34+32) taktéž dohrál nováčkovský kontrakt a čeká na další. Ve Winnipegu byl v sezóně 2018-19 za Wheelerem a Scheifelem třetím nejproduktivnějším hráčem. Nároky obou mladíků, dosud platově limitovaných nováčků s příjmem pod milión dolarů, výrazně vzrostou.

Tryskáči jsou týmem s ohromnými možnostmi. Před startem minulé sezóny je magazín The Hockey News označil za největšího favorita na Stanley Cup. Aby to konečně vyšlo, potřebují od Laineho a Connora co nejvíc. Víc než v předešlé sezóně. Jelikož je prvnímu 21 let a druhému jen o rok víc, lze další výkonnostní progres předpokládat.

Potřebují ale oba od začátku tréninkového kempu!

A to chce, aby se začalo něco dít. Jenomže ono se zatím nic neděje. „S odvoláním na několik agentů, s nimiž jsem v posledních dnech hovořil, určitě nemusíte zadržovat dech v očekávání brzkého dojednání smluv,“ klidní nervózní fanoušky Winnipegu novinář z Free Pressu.

Stejné je to v Torontu nebo v Coloradu. Náš včerejší článek o naprosté nečinnosti stran jednání mezi Avalanche a Mikko Rantanenem potvrdilo čerstvé prohlášení Joe Sakica, jehož ve čtvrtek citovali na nhl.com: „Od draftu jsme opravdu neměli moc rozhovorů, ale kempy se blíží, tlak na obě strany poroste,“ naznačil GM Colorada, kdy se snad konečně začne jednat.

Situace jen dokládá neuvěřitelnou strnulost letošního trhu chráněných hráčů. „Nevím, jestli je to nový trend nebo jednorázová záležitost. Všechno je to o mladých hokejistech a definování jejich pozice na trhu, pak se vše pohne dopředu. Jde o páku, kterou budou chtít tihle kluci před začátkem kempů využít,“ říká nejmenovaný agent.

Panují obavy, aby se jednání neprotáhla do sezóny. Na druhou stranu, forma Williama Nylandera v letošním ročníku by měla být dostatečně důrazným varováním. Když David Pastrňák kývnul v polovině září 2017 na nabídku Bostonu, která nesporně mohla být vyšší, činil tak především proto, že už chtěl hrát. Nechtěl vynechat přípravný kemp. Pochopil, že další čekání by mohlo poznamenat celou sezónu.

Winnipeg má na Laineho a Connora pod platovým stropem 14,5 miliónu dolarů. To nemusí stačit. Kevin Cheveldayoff pravděpodobně ještě bude muset provést úpravy v sestavě a čas letí. Potenciálních „partnerů k tanci“ už taky není moc. Nervy kanadských fandů si hned tak neuleví.


Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.