bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Dylan Larkin: teenager coby klenot detroitských řad, který září mezi elitou

20. října 2015, 17:00

David Baláš

Po pěti zápasech vedl produktivitu nováčků, nyní je v ní druhý za Panarinem, který však odehrál o utkání více. Nejedná se o opěvovaného Connora McDavida, ani jeho soka Jacka Eichela. Při hledání odpovědi je třeba pátrat na soupisce Detroitu. Číslo 71, Dylan Larkin. Teprve devatenáctiletý mladík uchvátil svými dovednostmi a zápalem pro hru celou ligu. Bodoval zatím v každém utkání, přepsal několik milníků Rudých křídel a je jedním z mála hráčů mužstva, kteří snesou přísnější měřítka i přes poslední dvě porážky v řadě.

Tak třeba: Larkin jako první nováček v historii organizace týmu z motorového města zaznamenal alespoň bod v každém z prvních pěti zápasů. Další příklad se datuje až do osmdesátých let. Rodák z Michiganu se stal prvním teenagerem, který vstřelil při svém debutu gól, stejně jako to dokázal v roce 1983 legendární Steve Yzerman.

Larkin zkrátka vlétl do NHL jako kometa a udivuje nejen svým bodovým příspěvkem. Přesto že má Detroit téměř vyrovnané skóre vstřelených a obdržených branek (15:13), jméno mladého Američana se suverénně vyhřívá na prvním místě týmové tabulky pravdy se sedmi kladnými zápisy. Larkin je navíc v této disciplíně také na třetí příčce v celé lize za vedoucím duem Pacioretty – Markov z Montrealu.

Debut snů

Všechno to začalo 9. října na ledě Joe Louis Areny v utkání proti Torontu. V čase 8:20 přihrál Larkin mezi kruhy Justinu Abdelkaderovi a ten se z otočky nemýlil. Pro útočníka, který se na posledním mistrovství světa představil i fanouškům v Praze a Ostravě (a získal zde bronzovou medaili), byla tato asistence jeho prvním bodem v kariéře v nejslavnější lize. Aby toho nebylo málo, po dvaceti vteřinách druhé třetiny nabral Larkin rychlost, po levé straně se prosmýkl kolem Kadriho do útočného pásma a z velkého úhlu tvrdou a přesnou ranou zavěsil do bližšího růžku Bernierovy branky. Asistenci na premiérovou trefu si připsal švédský vousáč Henrik Zetterberg.

Larkin při popisování svého debutu ukázal i smysl pro humor. „Když jdete na předzápasový nástup, snažíte se na nic nemyslet. Pak přijde první střídání a zjistíte, že jste si utáhli brusle příliš pevně a necítíte prsty na nohách,“ vrátil se k prvním pocitům ze zápasu. Od té doby nasbíral další čtyři body a celkem jich už má šest za dvě branky a čtyři přihrávky.

Pomoc od dvojice AZ

Ještě ale chvíli zůstaňme u jmen Abdelkader a Zetterberg. Ta jsou totiž pro tento příběh velice důležitá. Kouč Jeff Blashill věřil mladému hráči natolik, že jej zařadil po bok dvou opor Red Wings. Že se jednalo o dobrý tah, se mohl přesvědčit prakticky v každém zápase. Abdelkader už stihl v nové sezóně nastřílet hattrick a Zetterberg společně s Krejčím a Tarasenkem vede kanadské bodování ligy.

Podstatná ovšem je hlavně skutečnost, jak pomáhají Larkinovi v jeho prvních krůčcích – nebo spíše krocích – v NHL. Na první pohled to připomíná nástup Tomáše Hertla z před dvou let, kterému prospívala souhra s Thorntonem. „Henrik je samozřejmě lídr naší lajny, to on kontroluje hru. Dylan je pro změnu skvělý bruslař a dokáže s pukem skvělé kousky,“ komentoval své spoluhráče Abdelkader. „Já se prostě snažím být u brány, forčekovat a získávat puk pro kluky. Myslím, že každý přinášíme do hry něco jiného a díky tomu máme tak dobrou chemii mezi sebou,“ doplnil.

Svého talentovaného teenagera si cení i Blashill. „Je výborný, pokaždé má vliv na to, jak utkání skončí. Pořád potřebuje nějaké věci zlepšit, ale má spoustu času na nich zapracovat. Musím však říct, že zatím odvedl skvělou práci pro náš klub,“ zhodnotil a posteskl si, že by elitní lajnu s Larkinem měli následovat i další hráči. „Potřebujeme, aby góly stříleli i ostatní kluci.“

Těžko prognostikovat po pěti zápasech, jak se Larkinovi celá sezóna vydaří, nicméně pokud si duo AZ udrží svoji výkonnost a bude nadále pokračovat ve sbírání bodů, pak by se i Larkin mohl svézt na jeho vlně a začít aspirovat na zisk Calder Trophy pro nejlepšího nováčka.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.