bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Eavesovi konečně drží zdraví, ve stínu dallaských hvězd pravidelně boduje

22. ledna 2017, 17:00

Martin Schwarz

Trošku překvapivě je po zápase s Washingtonem nejlepším střelcem Dallasu, na kontě má více branek než jeho slavnější spoluhráč Jamie Benn. Přesto o něm není moc slyšet. Útočník Stars Patrick Eaves má nakročeno k bodově i gólově nejlepší sezóně kariéry, bude ale potřebovat, aby jej podpořil zdravotní stav, který poslední roky nebyl jeho nejpřívětivějším parťákem.

Dvaatřicetiletý vousáč často riskuje drsnějším stylem hry, ale to mu, jak sám říká, vůbec nevadí. Očividně i takový hokej nese ovoce. Eaves má po sedmačtyřiceti zápasech základní části 2016-2017 na kontě sedmnáct branek a dvanáct nahrávek, o gól před Tylerem Seguinem vévodí střeleckým statistikám dallaské družiny. Vzpomíná na nováčkovský ročník 2005-2006, v němž se trefil dvacetkrát v necelých šedesáti duelech, což je Kanaďanovo osobní maximum.

Ale možná více než produktivita Eavese zajímá kolonka odehraných mačů. Proč? Od období 2011-2012 ani jednou nenastoupil k více než 54 utkáním, často vinou zranění či jiných zdravotních patálií. Teď je hokejista s osmnáctkou na zádech zdravý jako rybička, to se okamžitě projevilo na lepších výkonech. „Někdy vás puky trefují, někdy zase ne,“ říká Eaves pro web nhl.com o svém nebojácném sportovním duchu. „Některé vidíte, některé vůbec, ale tohle je prostě způsob, jakým hraji.“

I minulá sezóna pro něj skončila dříve, ve druhém kole play-off proti St. Louis Blues dostal kotoučem nepříjemně do nohy, dále Hvězdám v cestě za co nejlepším umístěním nepomohl. Aby toho nebylo málo, o rok dříve ho přibrzdil otřes mozku (byl zasažen pukem velice nepříjemně do obličeje), takže opět neodehrál ani padesátku střetnutí.

Rázný hokej se ale bývalému útočníkovi Detroitu nebo Ottawy vyplácí, trenéři tuší o schopnostech, jakými disponuje a dávají mu – pokud to jen trošku jde – co nejvíce prostoru na ledě. Před nedělním zápasem s Washingtonem čítal Eavesův průměrný čas mezi mantinely 16 minuty a 22 sekund, na útočníka, jenž není hlavní hvězdou týmu slušná porce. Více si zahrají pouze Jamie Benn a již zmíněný Tyler Seguin. „Jsem moc šťastný za příležitosti, které v této sezóně dostávám,“ vyjádřil potěšení rodák z Alberty. „Je to pro mě jedna z nejlepších věcí, k tomu každé střídání víte, že jste na ledě s dobrými hráči.“

„Když mu pošlete puk, tušíte, že s ním provede něco dobrého.“

Radost nemá sám, i zbytek texaské kabiny cítí, jak moc umí být v řadě situací platný. „Měl škaredá zranění a nemohl s námi tolik hrát, ale teď je skvělý celou sezónu,“ chválí Patricka Eavese jmenovec Sharp. „Letos vyjel skoro ke všem utkáním, má obrovský potenciál dávat góly z prostoru kolem branky. Když mu pošlete puk, tušíte, že s ním provede něco dobrého. Je dalším klukem s výborným přístupem, počíná si dobře s kotoučem i bez něj,“ vykládal Sharp.

Přesto není hrdina těchto řádků úplně spokojen. Dallas Stars zůstávají daleko za očekáváním, o zopakování tažení z loňské základní části se vůbec nedá mluvit. „Děláme to samé, stále stejně na sobě pracujeme a makáme, ale výsledky bohužel stejné nejsou,“ uvědomuje si. V žádném případě však nesvaluje vinu jen na brankáře Niemiho s Lehtonenem, kteří za podprůměrné výsledky schytávají největší část kritiky.

„Jako celá pětice nebráníme zodpovědně před našimi gólmany a necháváme je v problémech. Myslím, že jsme to dělali i před rokem, ale dostali jsme se z problémů díky více vstřeleným brankám. Teď tolik neskórujeme, takže musíme hrát v obraně jako tým,“ pokračoval Eaves.

I přes špatnou první polovinu ročníku ale věří, že ještě není vše ztraceno a že Stars mohou usilovat o pozice pro vyřazovací boje. Třeba k lepšímu umístění pomůže velkou měrou právě on. A třeba brzy překoná vlastní statistické maximum. Dělá pro to opravdu hodně. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.