bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Edmonton hledá cestu z letargie. Musíme se zlepšit především herně, tuší trenér

16. října 2017, 14:48

Martin Schwarz

Lépe snad ani začít nemohli. Edmonton Oilers v prvním zápase sezóny porazili Calgary Flames 3:0, kapitán Connor McDavid zaznamenal hattrick a brankářská jednička Cam Talbot vychytala čisté konto. Jenže pak se něco zadrhlo. Z následujících tří utkání kanadský výběr nevytěžil ani bod a novináři, odborníci i fanoušci začali hráčům a realizačnímu týmu pokládat nepříjemné dotazy.

Většinou toho řekne docela dost, ale tentokrát stál dvacetiletý tahoun Connor McDavid před mikrofony a těžko hledal slova. Dostal ze sebe jen pár hlásek. „Řečí bylo dost, teď se musí dostavit výsledky,“ utrousila hvězdička Edmontonu chvíli po skončení zápasu mezi Oilers a Ottawou Senators, ve kterém svěřenci trenéra McLellana šestkrát inkasovali a prohráli už potřetí za sebou. Navíc dvakrát v řadě na domácím ledě. „Netuším, co více dodat, prostě se potřebujeme zlepšit,“ kroutil hlavou. 

Talbotova mizérie

Pochopitelně stále sledujeme rozjezd nové sezóny, za měsíc může být vše úplně jinak. Třeba v tu dobu Edmontonští povedou Západní konferenci. Nyní je ale namístě položit si otázku, co zapříčinilo trojici nezdařených střetnutí, přičemž na poslední dvě by snad Olejáři nejraději zapomněli. Obdrželi v nich dohromady jedenáct gólů, sami se zmohli jen na tři. Není divu, že o sobě okamžitě dali vědět zlí jazykové, jež považují loňský úspěch dlouholetého otloukánka ligy za náhodný. Mnozí generálnímu manažerovi Peteru Chiarellimu například vyčítají, že přes léto zůstal ledově klidný a nepřivedl do kabiny dalšího elitního obránce.

Jiní zase tvrdí, že Edmonton Oilers jsou pouze o Connoru McDavidovi. Ale co především, na frak dostalo sebevědomí gólmana Cama Talbota. Po fantastickém úvodu se třicetiletý snaživec odporoučel téměř na dno statistik mezi brankáři NHL, už dvakrát jej trenéři během zápasu vystřídali. Aktuálně drží průměr necelých čtyř inkasovaných gólů na utkání. 

Dost možná nejhorší zprávou pro příznivce Oilers je, že jejich oblíbenci nepropadají jen výsledkově, že by snad měli kopu smůly. Edmonton totiž neexceluje ani herně, na ledě často vypadá neškodně. Tohle není hokej, jaký by měl předvádět jeden z kandidátů na zisk Stanley Cupu. Mančaftu přitom nelze upřít snahu, po nedávné prohře 2:5 s Winnipegem se koučové detailně soustředili na přípravu podle videa, ukazovali hokejistům, co dělají špatně a kde se zlepšit. Zatím marná snaha. 

Výmluvy nepomohou

„Pokud se podíváme na tabulku, bodové rozestupy ještě nejsou tak velké, v tomto ohledu můžeme zůstat v klidu,“ míní na webu sportsnet.ca edmontonský lodivod Todd McLellan. „Ale když se zaměříme na naši předváděnou hru, tak je to mnohem horší, tam máme co zlepšovat. Jsem znepokojený hlavně proto, že musíme hrát rychleji.“ Oilers patří mezi trojici nejméně skórujících celků National Hockey League, horší bilanci vykazují pouze Montreal Canadiens a Carolina Hurricanes. 

„Můžeme samozřejmě přijít s nějakými výmluvami, ale je to jen a jen o našich hlavách a přístupu k hokeji,“ zamýšlí se útočník Milan Lucic. „Hned od začátku sezóny nás testuje nepřízeň osudu, ale omluvy sebe samých a pocit, že bychom si zasloužil něco víc nikoho z problémů nedostanou. Nestřílíme snadno góly, nejsme hbití v útočném pásmu a důrazní ve střední třetině. K tomu necháváme soupeře, aby před naší brankou dělal, co se mu zlíbí. To je naše potíž.“

Doplňme, že Edmontonu ve zpackaném střetnutí proti Ottawě (Olejáři ho prohráli 1:6) chyběl německý útočník Leon Drasaitl, což se částečně projevilo i na výkonech McDavida. „Jsme v tom všichni společně,“ odmítá trenér McLellan narážky novinářů, když chtějí většinu viny svalit na Cama Talbota. „Byly samozřejmě momenty, kdy jsme od něj potřebovali nějaký zákrok navíc, avšak na druhou stranu přišly i chvíle, kdy nás podržel. Musí mu daleko více pomáhat obrana.“

Zatím není správný čas na paniku, nejlepší hokejová liga světa teprve odstartovala. Každý další nezdar ovšem pošramotí týmové sebevědomí. Edmonton Oilers sehrají další zápas ve středu nad ránem, a to proti Carolině, opět doma. Nastartuje kádr z Alberty proti Hurricanes herní i výsledkový vzestup?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.