bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ekman-Larsson blízko pohádkové smlouvě. Může se stát třetím nejlépe placeným bekem NHL

12. června 2018, 14:00

Jiří Lacina

Jak jsme vás již před zhruba deseti dny informovali, Arizona jedná o prodloužení spolupráce s obráncem Oliverem Ekmanem-Larssonem. Podle aktuálních zpráv jsou obě strany blízko shody na osmiletém kontraktu, který by mohl ze švédského obránce udělat jednoho z nejlépe placených beků NHL.

Elitní zadák má smlouvu ještě na příští sezónu. Tím mu vyprší šestiletý kontrakt na 33 miliónů dolarů, který podepsal v roce 2013. Za rok mu bude 27 let a mohl by se stát volným hráčem bez omezení.

To Coyotes nechtějí připustit, a proto jednají se svým obráncem na co nejrychlejším prodloužení spolupráce. Ekman-Larsson nemůže podepsat novou smlouvu dřív než rok před vypršením té staré, jeho inkoust na kontraktu se tedy nesmí objevit před letošním 1. červencem.

Zprávu o dojednané smlouvě přinesl jako první 11. června novinář Craig Morgan. Podrobnosti zatím nejsou známy, nicméně vychází se z předpokládaného příjmu kolem 8,25 miliónu dolarů ročně, který byl spekulován už dříve. Pro srovnání: Předešlá smlouva měla roční stropovou zátěž 5,5 miliónu, v nadcházejícím ročníku si švédský obránce vydělá 7 mil.

Ostatní kluby, zejména ty větší kanadské i americké, by zřejmě Ekmanovu-Larssonovi dokázaly za rok nabídnout ještě víc, nižší životní náklady v Arizoně ovšem tento rozdíl kompenzují. Kojoti jsou také jediným mužstvem, které může svému hráči předložit osmiletou nabídku, cizí kluby smí dát podle kolektivní smlouvy maximálně sedm let.

Ekman-Larsson, jenž nasbíral loni v 82 zápasech 42 bodů (14+28) a byl čtvrtým nejproduktivnějším hráčem mužstva, se beztak nikdy netajil tím, že chce zůstat tam, kde hraje od svého vstupu do NHL. „Řekl jsem to už mockrát, tady chci zůstat,“ citují noviny jeho slova z 10. dubna.

Jen dva obránci mají pro příští sezónu stropovou zátěž nad 8 miliónů dolarů – P.K. Subban (9 mil.) a Brent Burns (8 mil.). Ekman Larsson by se tedy mohl stát třetím nejlépe placeným bekem soutěže.

„Chceme tuhle organizaci dostat dlouhodobě do co nejlepší situace,“ řekl generální manažer John Chayka. „Chceme, aby se na tom Oliver podílel. V tomto procesu je pro nás důležitým článkem. Je pro nás důležité vědět, jak na tom s ním jsme, ještě před draftem, abychom se mohli pohnout vpřed ohledně další výstavby týmu.“

Pokud je skutečně dohoda předběžně uzavřena, mají Coyotes pod smlouvou tři z pěti elitních zadáků (Ekman-Larsson, Alex Goligoski, Jason Demers) minimálně na příští dvě sezóny. Klub se rovněž netají tím, že má zájem prodloužit s dalším švédským obráncem Niklasem Hjalmarssonen, jemuž také za rok vyprší smlouva. Na pět let mu garantovala 20,5 mil. Jelikož oba Švédy zastupuje stejný agent, také v tomto případě je prý podle zákulisních informací vše na dobré cestě.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.