bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Elvis a NHL? Čekají ho nejlepší střelci na světě, ví Kekäläinen

14. května 2019, 12:30

Tomáš Zatloukal

V Columbusu se už začala hýbat škatulata a zcela legitimní otázkou je ta, kdo bude v příští sezoně hájit brankoviště Blue Jackets. Očekává se, že Sergej Bobrovskij, majitel dvou Vezinových trofejí, ani jeho americký náhradník Keith Kinkaid nezůstanou. Šanci by tak mohl dostat načesaný elegán Elvis Merzlikins.

Klidně se může přihodit, že na podzim bude v kleci Modrokabátníků stát právě pětadvacetiletý Lotyš, jehož zdobí ještě více než zářivý široký úsměv pracovitost, cílevědomost a výjimečné nadání.

Pokud Kinkaid s Bobrovským odejdou a zároveň columbuský generální manažer Jarmo Kekäläinen, věren své pověsti riskujícího stratéga, žádného gólmana nepřivede z hráčského trhu, bude mít jedna z nejzářivějších hvězd švýcarské ligy jen jediného vážnějšího konkurenta: Bobrovského učně Joonase Korpisala.

"Opakovaně na mezinárodní scéně stál proti několika elitním kanonýrům z NHL. Teď ho čeká jiná výzva, chytal by proti nejlepším střelcům světa pravidelně, v utkáních, které mají jinou intenzitu a hrají se na jiném kluzišti než mistrovství světa," tvrdí Kekäläinen.

Merzlikins, momentálně reprezentační jednička na světovém šampionátu, ale nad otevírající se příležitostí prorazit v NHL nepřemýšlí. Alespoň ne teď. Chce uspět s národním týmem, v němž už je stálici a respektovanou oporou. Vždyť ho na MS tři roky po sobě vyhlásili jedním ze tří nejlepších Lotyšů.

"NHL budu řešit se svým agentem až po mistrovství světa," podotýká v rozhovoru pro NHL.com. Merzlikinse provází pověst jednoho z nejlepších gólmanů mimo zámořskou soutěž, ve Švýcarsku mu už dvakrát předávali trofej Jacquese Plantea pro brankářského krále tamní ligy.

V Luganu, kam odešel ještě jako dorostenec, postupně vytlačil z brankoviště o deset let staršího Daniela Manzata (možná si ho leckdo vybaví z dob, kdy chytával na farmě New Jersey Devils).

Po šesti sezonách mezi profíky Merzlikins cítí, že přišla chvíle se posunout dál. Do zámoří. "Je ten správný čas," ví. Má za sebou nedávný tréninkový kemp s Mannym Legacem, gólmanským koučem Blue Jackets, a těší se na dobu, kdy s ním bude pracovat pravidelně.

Jeho cílem není se jen mihnout na severoamerické obloze jako kometa, plánuje NHL dobýt a usadit se v ní na dlouhé roky. "Musím si ale dokázat, že už jsem připravený. Chci podávat konzistentní výkony, být tvrdým oříškem pro tamní hráče," míní.

Je charizmatický a ctižádostivý.

A Bob Hartley, který ze střídačky velí Lotyšům a má ve sbírce mimo jiné prsten za zisk Stanley Cupu s Colorado Avalanche, věří, že Merzlikins už pro NHL dozrál. "Už jsem to řekl mnohokrát, Elvis je opravdu výtečný. Vyniká soustředěním, soutěživostí i technikou. Vůbec nepochybuji o tom, že bude v NHL dobrý."

Pro Columbus by to byl trefený jackpot, Merzlikinse před pěti lety draftoval až ve třetím kole.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.