bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Experti NHL.cz tipují: Outsiderem bude Los Angeles, McDavid může sesadit Kučerova z trůnu

3. října 2019, 22:30

Vojtěch Balon

Základní část ročníku 2019/2020 se pozvolna rozjíždí, v noci na dnešek se odehrály první čtyři zápasy. Proto vám přinášíme další díl tradičního seriálu Experti NHL.cz tipují, ve kterém se dozvíte názory šéfredaktora Jana Šlapáčka a zkušených redaktorů Jiřího Laciny a Tomáše Zatloukala.

Na úvod tradiční otázka: koho letos vidíte jako největšího favorita na zisk Stanleyova poháru?

Jan Šlapáček: Favoritů je tradičně několik. V Západní konferenci bude hodně silný Nashville či San Jose. Zajímavě posílil i Dallas. Východní konference má silnějších týmů víc, Toronto, Washington… Ale za největšího favorita považuji Tampu.

Jiří Lacina: Poslední play-off, kde profi odborník z The Athletic nedokázal trefit správně ani jednu z osmi sérií prvního kola (a naše tři redakční tipy na vítěze – Pittsburgh, Tampa, Washington - shořely ve stejné fázi play off), dalo tvrdý důkaz o ošidnosti prognóz NHL. St. Louis bylo na počátku roku nejhorším týmem v lize, nakonec se radovalo z poháru. Omezím se na to, že bych si přál vidět ve finále nějaký kanadský klub. Třeba Calgary s Rittichem v bráně. Sílu na to mají.

Tomáš Zatloukal: Nejvíce věřím Vegas, protože má tým postavený pro play off. Dost zkušeností, tvrdosti, útočné i defenzivní síly. Navíc se Mark Stone vyprofiloval v lídra. Výborně doplnila kádr Tampa, bude zajímavé sledovat, jestli se poučí z letošního kolapsu a zda ji pomůže Maroonova esence. Šanci na obhajobu má St. Louis, kde se toho příliš nezměnilo. Je ovšem na širší diskuzi, zda zrovna Justin Faulk vylepšil obranu směrem k vyřazovacím bojům. Těch ztrát puků má moc. A hodně jsem zvědavý na Washington, kde se do ideálního věku dostává Jakub Vrána, x-faktorem pak bude Kuzněcovova forma.

Kdo se naopak bude pohybovat v ligovém suterénu? Budou to znovu týmy jako Ottawa, New Jersey či Los Angeles?

JŠ: New Jersey v přivedlo hodně dobrých hráčů a čekám, že se ze dna tabulky odlepí a bude i bojovat o play-off. V dolních patrech tabulky uvidíme týmy jako Ottawa, Detroit, Los Angeles nebo Anaheim.

JL: Moc nevěřím Los Angeles ani Ottawě. Posílené New Jersey se určitě zvedne.

TZ: Největším outsiderem je pro mě Los Angeles. Kings absolutně nezvládli přestavbu a nejspíše ještě sezonu, možná dvě budou na špatná rozhodnutí doplácet. Moc vítězství neuhraje ani Ottawa, kde vlastník Eugene Melnyk škudlí, kde se dá a dává fanouškům jasný vzkaz: o hokej tu jde až na posledním místě. Krajně nesympatický přístup. Od New Jersey čekám postup do play-off, kvůli trpělivému budování i perfektně načasovaném příchodu několika výtečných borců to Devils přeju.

Co čekáte od obhájců ze St. Louis?

JŠ: Průměrný ročník zakončený účastí v play-off. A v něm se může stát cokoliv.

JL: V současné době se obhajoba titulu rovná téměř zázraku. Blues si užili svůj rok slávy, budiž jim za tu řadu dekád v NHL (v letech 1979-2004 byli 25 let nepřetržitě účastníky play off) tenhle úspěch přán. Jinak mi ale jejich „old-school“ hokej plný srážek, tvrdosti a pečlivého bránění neimponoval.

TZ: Budou jedním z adeptů na zisk Stanley Cupu. Ten tým se generálnímu manažeru Dougu Armstrongovi povedlo brilantně přestavět, aniž by musel v mezidobí slevit z vysokých ambicí. Pokud zůstane mančaft a kouč Craig Berube na jedné lodi, mohou jít v play-off daleko. Už vědí, co se musí obětovat pro titul šampionů NHL.

Dokáže Nikita Kučerov zopakovat své úctyhodné statistiky z minulé sezóny, nebo Art Ross Trophy získá někdo jiný?

JŠ: Dá se taková sezóna vůbec zopakovat? Podle mě si tentokrát odnese trofej domů Connor McDavid.

JL: Přál bych si vidět na čele bodování opět Connora McDavida, který mimochodem loni nasbíral při hře pět na pět víc bodů než Kučerov (McDavid 81, Kučerov 80). Rusa posunuly do čela hlavně body z přesilovek (Kučerov 48, McDavid 33), jichž hrála silná Tampa hromadu. Nevidím-li celý zápas, nevynechám ráno žádný sestřih záběrů z utkání Edmontonu, a to především kvůli McDavidovi. Při vší úctě, Kučerov takový fenomén není. Jinak můžou být vysoko i Tavares a Matthews z Toronta a moc se těším na Kaapo Kakka. Zatím je mladý, ale za pár let může předvádět velké věci.

TZ: Kučerov má v Tampě příhodné podmínky pro další bodové žně, bude se pohybovat mezi nejproduktivnějšími hráči NHL. Jestli Art Ross Trophy obhájí? Křišťálovou kouli nemám, ale očekávám ještě vyrovnanější boj s Connorem McDavidem a, jestli zůstane zdravý, s Austonem Matthewsem. Těším se, co předvede Patrick Kane v dobře restaurovaném kádru Chicaga. Vůbec by mi nevadilo, kdyby sbíral body za přihrávky na Kubalíkovy góly.

Columbus v červenci přišel o několik opor v čele s brankářem Bobrovským a nejproduktivnějším hráčem týmu Panarinem. Prokoušou se Jackets i bez nich do vyřazovacích bojů?

JŠ: Nemyslím si to, byl bych hodně překvapený. Blue Jackets přišli o klíčové hráče, do klubu přišel de facto pouze Gustav Nyquist, který ale tu díru v sestavě sám zalepit nemůže. Columbus může být reálně posledním týmem ve své divizi.

JL: Proč by nemohli, ale nic mimořádného od oslabeného celku asi čekat nelze.

TZ: Tomu příliš nevěřím. Columbus hrál vabank a zkrátka zjistil, že pořekadlo "risk je zisk" pokaždé neplatí. Zkušenost to bude bolestná. Je na každém, zda za tuto strategii bude GM Jarma Kekäläinena obdivovat, nebo považovat za blázna. Faktem je, že se kádr přes léto nepovedlo vhodně doplnit, Gus Nyqvist sám nic nezmůže. Těch citelných odchodů bylo moc.

Až do samotného konce okurkové sezóny probíhal vcelku velký šum kolem chráněných volných hráčů, kteří zůstávali dlouho bez smlouvy. Všichni s výjimkou Juliuse Honky už mají nový kontrakt v kapse, přesto — jak se na tento jev díváte?

JŠ: Ono je to jednoduché. Hráči chtějí vydělávat velké peníze a zabezpečit se. Což je pochopitelné a během léta je to takové vyčkávání na to, za kolik někteří jednotlivci podepíší. Spíše mi vadí, že ti hráči mnohdy nemyslí na tým. Chtějí přehnané peníze na úkor kvality vlastního týmu, který je těsně pod platovým stropem a nemůže si dovolit posílit tým o další hráče.

JL: Svědčí to o velké chamtivosti a nejspíš taky negativním vlivu agentů. Nelíbí se mi, když se na ně hráči vymlouvají. Oni jsou přece pány situace, agent má pouze plnit jejich pokyny. Řada zkušených hokejistů agenty ani nevyužívá. Jaromír Henyš mi kdysi s širokým úsměvem vyprávěl, jak se s ním Zdeno Chára nemazal. „Nabídnul mi jedno procento. A jelikož jsem odmítnul, tak mě vyfajroval.“ (Anglický výraz pro vyhazov.) Hráč je šéf. Řeči, jak o ničem neví, nic neřeší a za nic nemůžou, jsou výmluvy. Jsem rád aspoň za to, že dostali letos všichni rozum do začátku sezóny. Nylander ji loni prakticky pohřbil, v rozjeté soutěži za moc nestál. Ten rok mu už nikdo nevrátí.

TZ: Jsem rád, že bylo celé léto o čem psát. Ne, teď vážněji. Těch pohledů, které je potřeba reflektovat, je více. Hráči mají výsostné právo usilovat o co nejlepší podmínky, tečka. Na druhou stranu jsou některá vyjádření v tisku zbytečná. Nechtěl bych být třeba v kůži Patrika Laineho, dělá si v kabině zbytečně zlou krev... Ale tak to bylo vždy, stačí si vybavit pár případů z přelomu milénia. Trucování, úprky do Evropy, to není nic nového. Samozřejmě jsou mi sympatická rozhodnutí, která jsou v zájmu hráče i ambicí klubu. Co třeba takový Kevin Labanc? A "team friendly" smlouvu podepsal i Brayden Point, byť si dával na čas.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.