bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Experti NHL.cz tipují: Penguins titul neobhájí, McDavid produktivitu ano. Jágr je pro Calgary skvělý kauf

4. října 2017, 18:30

Vojtěch Balon

Sezóna 2017/2018 už klepe na dveře, dnes v noci jsou na programu první čtyři zápasy základní části NHL. Jak už je na našem serveru tradicí, zeptali jsme se šéfredaktora Jana Šlapáčka a zkušených redaktorů Jiřího Laciny a Davida Jahody na to, komu se bude dařit, kdo naopak zklame, nebo jak se bude Jaromíru Jágrovi dařit v Calgary.

Myslíte si, že Pittsburgh potřetí za sebou vyhraje Stanley Cup? Koho letos řadíte mezi favority?

Jan Šlapáček: Nemyslím si to. Penguins přes léto přišli o pár hodně důležitých hráčů a přijdou mi alespoň na papíře slabší. Já letos ve svých očích vidím jako největšího favorita Tampu. Po nevydařené loňské sezóně bude hodně hladová po úspěchu, navíc má velmi dobře sestavený tým. Dále mezi favority řadím Edmonton a Dallas.

Jiří Lacina: Tohle je hodně probírané téma a zaráží mě optimismus řady odborníků, včetně například The Hockey News. Osobně jsem Pittsburghu moc nevěřil už letos, protože sezóna finalistů Stanley Cupu je v současnosti extrémně náročná a už jedna obhajoba je z říše pohádek (však se povedla po dvaceti letech). Pittsburgh měl kupu štěstí proti Washingtonu (kde ztratil vedení 3:1), Ottawě (rozhodnutí padlo v prodloužení sedmého zápasu) i ve finále proti Nashvillu (katastrofální vstup do série, který jen souhrou šťastných okolností neskončil porážkou). Tím vůbec nesnižuji jejich celkový výkon, naopak, smekám před nimi až na zem, ale jednoduše si myslím, že určitá mentální i fyzická opotřebovanost už se musí projevit. Favoritů bude jako obvykle hodně: Washington, Tampa Bay, Chicago, Edmonton…

David Jahoda: Pittsburgh znovu bude patřit mezi silné týmy, myslím si ale, že potřetí v řadě se jim Stanley Cup získat nepodaří. Podle mě přišli o důležité hráče – Bonino, Cullen i Kunitz měli na posledních dvou vítězstvích značný podíl. Vedení Pens je ale skvělé v tom, že pokaždé dokáže najít nějakou alternativu, která mnohdy ukáže jako víc než pouhá záplata. Myslím si, že z Východu by mohla daleko dojít Tampa, Steven Stamkos bude po téměř celosezónní absenci hladový. Bolts už navíc mají dostatečné zkušené mužstvo. Vítěz Stanley Cupu podle mě ale bude ze Západu, konkrétně jeden z trojice Anaheim, Edmonton, Nashville. Zezadu ale může zaútočit i posílený Dallas.

Colorado v minulé sezóně skončilo s neskutečnou ztrátou na posledním místě, generální manažer Joe Sakic navíc přes léto nedokázal vyměnit nespokojeného Matta Duchenea. Mají se příznivci Avs obávat další katastrofální sezóny?

JŠ: Neočekávám, že by se Colorado výrazně zlepšilo, ačkoliv výsledky v přípravě mělo velmi dobré. I letos budou Avalanche hrát u dna soutěže.

JL: Obávám se, že ano. Pár záblesků naděje tady je – devatenáctiletý Tyson Jost, pokud se tedy prosadí a udrží v týmu. Nebo o rok starší Mikko Rantanen, od něhož se čeká, že by mohl k loňským 20 zásahům přidat pár dalších. Jinak ale může v dobrou sezónu Colorada doufat jen notorický optimista.

DJ: Je otázka, jestli bude sezona v podání Colorada tak katastrofální jako v minulém ročníku, ale nijak optimistické výhledy k Avalanche a jejich sezoně nemám. U Duchenea bude záležet, jak celou věc pojme. Má před sebou poslední dva roky smlouvy, a kdyby se rozhodl trucovat, nebo nehrál na úrovni svého maxima, neprospělo by to jemu, a už vůbec ne Coloradu. Nejenže se nepodařilo vyměnit Duchenea, Sakic mužstvo nedokázal mužstvo posílit prakticky vůbec. Navíc se na Laviny neusmálo štěstí ani v červnovém draftu, Hischiera i Patricka jim vyfoukli jiní. Avs znovu budou okupovat spodní pozice.

Do ligy vstoupí i nováček z Las Vegas, budou Golden Knights konkurenceschopní?

JŠ: Na Golden Knights se hodně těším. Zatím se nový klub NHL prezentuje ve velmi dobrém světle, kromě výkonů na ledě řádí i na sociálních sítích, což je zábava sledovat. Upřímně si ale myslím, že letos to z jejich strany žádná výsledková hitparáda nebude a bude pro ně úspěchem, když ve své konferenci přeskočí v tabulce nějaký tým a vyhnou se poslednímu místu.

JL: Budou to mít hodně těžké. Rozhodně je to jedno z velkých témat nadcházející sezóny, na které se těším. Zajímat mě bude hlavně Šipačov, stejně jako Dadonov na Floridě. Jak se hvězdy KHL v pokročilém věku poperou s nejslavnější ligou světa? Pozitivní úlohu by ve Vegas mohl sehrát trenér Gerard Gallant. Žádné zázraky od něj ale nečekám.

DJ: Na play off to určitě nebude. Dost podle mě bude záležet, jestli dokáže trenér Gallant svým svěřencům ušít herní systém přesně na míru. A taky na výkonech brankáře Fleuryho, protože obraně nováčka příliš nevěřím a on bude ten, který bude dávat Golden Knights šanci vyhrát, i když se jeho spoluhráčů nebude dařit úplně podle představ. A že je toho schopný ukázal v play off, kdy Ovečkina a spol. doháněl k šílenství. Také jsem zvědav na Marchessaulta. Pokud by dokázal to, co vloni, tedy dát 30 gólů, Vegas by to značně ulehčilo život. Restartovat by se mohl i Reilly Smith. Vegas vidím jako tým, který bude chvíli hledat svou tvář. Čím dřív ji ale najde, tím větší nebezpečí soupeřům hrozí.

Vegas bude v Pacifické divizi bojovat mimo jiné i s Arizonou. Coyotes se v létě rozloučili s legendárním Shanem Doanem a výrazně posílili svůj talentovaný kádr, napodobí pouštní celek Toronto a probojuje se po delší době do play-off?

JŠ: Těžko říct. Zcela určitě mají Coyotes lepší tým, než s jakým vstupovali do nového ročníku. Je ale otázkou, jak si všechno sedne a zda dokáže Raanta přesedlat na pozici brankářské jedničky. Upřímně si myslím, že Arizona ještě letos v play-off nebude.

JL: Upřímně, vzestup jsem od nich čekal už loni. Evidentně jenom hromada mladých talentovaných hráčů není zárukou úspěchu. Udělali dost změn. Bude zajímavé sledovat, jak se jim pod Rickem Tocchetem povede. Mám za to, že mohli sehnat lepšího trenéra.

DJ: Na Arizonu jsem moc zvědavý, možná ze všech týmů úplně nejvíc. Jestli napodobí Toronto? Myslím si, že ano. Případ „Doan“ na mě působí stejně, jako když se na Floridě rozhodli neprodloužit Jaromíra Jágra. Zkrátka: „Velké díky, ale už potřebujeme, aby hlavní slovo měli mladí.“ Pokud to zvládnou, budou Coyotes hodně kousat. Zmizel však Radim Vrbata, který v minulé sezoně zaznamenal 55 bodů. V tomto případě by se Yotes hodilo, kdyby si Duclair vzpomněl na svou nováčkovskou sezonu, ve které zapsal 44 bodů. Obranu zkvalitnili Hjalmarsson s Demersem a Raanta podle mě může napodobit Talbota, který ze schopné dvojky v Rangers vyrostl v oporu Oilers.

Největšími favority na Art Ross Trophy budou opět Sidney Crosby a Connor McDavid, ale má reálnou šanci vyhrát bodování i někdo jiný?

JŠ: Boj o Art Ross Trophy nemusí být jen o dvou hráčích, ke Crosbymu a McDavidovi by se klidně mohli připojit hráči jako Matthews či Kane. Osobně si ale myslím, že si McDavid tuhle cenu utéct nenechá a znovu bude vládnout NHL.

JL: Samozřejmě, stačí, že se třeba někdo z favoritů vážně zraní, což bych si nepřál. Za normálních okolností by neměla Art Ross Trophy uniknout Connoru McDavidovi. Zmínil bych ještě Patricka Kanea, u něhož jsem zvědavý, jak moc mu bude scházet Artěmij Panarin. Ještě o něco zajímavější by mohl být souboj o střeleckou trofej, kde uvidíme zase o něco vyzrálejšího Lainea a Matthewse, zapojit se mohou i Kučerov nebo Tarasenko, který by mohl mít bez Hitchcocka v St. Louis víc volnosti. Možná zamíchá i pořadím v produktivitě.

DJ: Tady budu stručný. Pokud bude McDavid zdravý, Art Ross Trophy podle mě obhájí. Rychlost, jakou mu v produktivitě přibývaly body, byla neuvěřitelná. Myslím si, že letos nejenže dosáhne hranice 100 bodů, ale bude i nad ní.

Do NHL se pomalu konečně dostává další vlna českých hráčů jako Martin Frk, Filip Chytil, Jan Rutta nebo Martin Nečas, těsně před branami prvního týmu skončili obránci Libor Šulák, Radim Šimek a Jakub Jeřábek nebo útočník Tomáš Hyka. Myslíte si, že český hokej půjde nahoru?

JŠ: Doufejme, že tomu tak bude. Líbí se mi, že se spousta našich hokejistů vydává bojovat na přípravné kempy a chce si urvat místo v NHL. Letos to z českého pohledu vypadá velmi dobře a doufejme, že některý ze zmíněných hokejistů bude patřit ve svém klubu jednoho dne ke klíčovým hráčům. Takových totiž v posledních letech mnoho nemáme.

JL: Po letech strádání je to rozhodně příjemné a pozitivní. V kempech jsme letos opravdu měli koho sledovat. Překvapili Chytil, Frk, Rutta, Nečas, výborně vypadali v Las Vegas Nosek i Hyka, v San Jose se dlouho držel statečně Šimek, který dostával v přípravě hodně času na ledě. Aby to ale byl trend, musíme se pravidelných českých přírůstků v NHL dočkat i v příštích letech.

DJ: Jako všichni ostatní bych si to přál, ale nechci předbíhat. Je pravdou, že letos z Evropy, nebo dokonce přímo z Česka zamířilo do NHL hodně Čechů, ale jak se zdá, o svých kvalitách budou muset potvrdit až v samotné NHL. Vnímám to trochu jako takový aktuální trend – tito hráči (nejen Češi) pro kluby NHL prakticky neznamenají žádnou investici, mohou z ní jen vytěžit. Právě proto ale musí ukázat, že na NHL mají. Snad se našich krajánků chytne co nejvíce, už jsme totiž několikrát zažili, že naši hráči sehráli v NHL jen epizodní roli, a vydali se raději zpět do Evropy. Velký potenciál je ve dvojici Martin Nečas a Filip Chytil, z těch můžou vyrůst české stálice v NHL. Když je napodobí i ostatní, snad křivka českého hokeje půjde nahoru.

Otázka na závěr. Těsně před startem nové sezóny se Jaromír Jágr upsal Calgary, a poprvé v kariéře si tak vyzkouší kanadské angažmá. Jak se mu bude dařit?

JŠ: Jsem hodně rád, že Jarda Jágr ještě práci v NHL našel. Bylo by mi hodně líto, kdyby v nejlepší hokejové lize světa musel skončit kvůli tomu, že s nikým nenašel společnou řeč. Calgary vypadá na první pohled jako promyšlená volba, jejich styl hokeje by mohl Jágrovi sedět, a navíc v mladé kabině zase určitě o pár let omládne a na ledě bude platným hráčem.

JL: Problém je, že neodehrál jediný přípravný zápas, což ale Jágrovi nemusí nutně vadit. V New Jersey se před lety zranil, celý kemp vynechal, a nakonec udělal 67 bodů. Záležet bude, jak ho trenér vytíží a využije. Přestože pokorně tvrdil, že tu roli přijme, nemyslím, že je Jágr hráč do třetí lajny. Řeči o tom, že „s nízkým platem na mě nebude tlak“, beru s velkou rezervou. Největší tlak na sebe odjakživa vytváří Jágr sám. Problém v Calgary vidím na postu brankáře. Duo Mike Smith – Eddie Läck prostě není z nejkvalitnějších. To může srážet celý tým.

DJ: Myslím si, že Jágr bude splňovat v Calgary podobnou roli jako na Floridě, tedy roli jakéhosi mentora, který má svou neutuchající láskou po hokeji nakazit i mladší spoluhráče, a posunout jejich hru ještě o úroveň výš. Dokážu si jej představit v prvním útoku vedle Gaudreaua a Monahana, kde by mohl nasbírat alespoň padesát bodů. Tomuhle scénáři věřím. Pro Flames bude Jágr skvělý kauf a bude jen na nich, jestli pouze na jednu sezonu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.