bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Experti NHL.cz tipují: Vyhraje Pittsburgh, Washington nebo Tampa. Sharks čeká brzká dovolená

10. dubna 2019, 15:00

Vojtěch Balon

Den před začátkem vyřazovacích bojů vám tradičně nabízíme pohled našich expertů na uplynulou základní část a také tipy na vítěze Stanleyova poháru. Co si myslí Jiří Lacina a Sameš a šéfredaktor Jan Šlapáček?

Nejprve se vraťme k základní části, která skončila minulý víkend. Čekali jste takovou dominanci Tampy?

Jan Šlapáček: Čekal jsem Tampu pochopitelně nahoře, má silný tým ve všech směrech. Taková dominance mě v dnešní vyrovnané soutěži ale hodně překvapila a sluší se smeknout. Nicméně play-off je nová soutěž a základní část už nic neznamená.

Jiří Lacina: Tampa je výrazná už několik let, nebyl důvod si myslet, že to bude letos jinak. Kolik vyhraje zápasů, samozřejmě nemohl nikdo vědět. Z hlediska toho vyrovnaného rekordu bych jen rád připomněl, že v sezóně 1995-96 končily ještě některé zápasy remízou, takže tehdejší výkon Detroitu je pro mě hodnotnější. Letošní dominance Tampy byla ale ohromující.

Jiří Sameš: Lightning podávají velmi kvalitní výkony už několik let. Vždyť za poslední čtyři sezony se hned třikrát účastnili konferenčního finále. Před sezonou tedy muselo být každému jasné, že budou jedním z nejlepších týmů, což ostatně splnili do puntíku. Tušil jsem, že základní část vyhrají. Avšak ne s tak obrovským náskokem a takto dominantně. Klobouk dolů!

Které kluby vás naopak nejvíce zklamaly?

JŠ: Velkým zklamáním je pro mě Los Angeles a Philadelphie. Nemyslím si, že mají Kings takový tým, aby byli nejhorším týmem Západní konference, minimálně bojovat o play-off měli. Ve Východní konferenci jsem čekal víc od Philadelphie či Floridy.

JL: Trochu víc jsem čekal od posíleného Buffala. Zklamáním byla Florida, kterou ani s „nejlepšími hráči v historii klubu“ Barkovem a Huberdeauem (jak je už otevřeně nazývá tisk) nedokázal Boughner podruhé za sebou dotáhnout do play off. Obrovsky propadlo New Jersey, kde se naplnilo tvrzení, že jedna vlaštovka (loňská sezóna) jaro nedělá. Na to, jak posílili, předváděl málo i Columbus. Tampa dá Kekäläinenovi za pár dnů podnět k přemýšlení, kde udělal chybu. Hodně líto mi je Connora McDavida, který v Edmontonu zabíjí nejlepší roky života.

JS: Za největší zklamání bych označil Flyers. Očekával jsem totiž, že se kvalifikují do play-off. O účast zde se ovšem připravili špatnými výkony v první polovině sezony. Stíhací jízda jim už poté nestačila. Lepší výsledek mohli udělat také Oilers či Panthers.

Myslíte si, že parta okolo Nikity Kučerova a Stevena Stamkose naváže v pohárové soutěži na výkony ze základní části?

JŠ: No, těžká otázka. Očekává se to, ale stačí nezachytit první zápas série s Blue Jackets a všechno se může hodně rychle změnit. Kvalitu na to Lightning rozhodně mají. Během sezóny si ale neprošli téměř žádnou krizí a je tedy otázkou, jak rychle by se z ní dokázali hráči Bolts dostat. Osobně si nemyslím, že pohár získá Tampa, ačkoliv by si ho zasloužila.

JL: Může to tak být. Stejně tak na ně může sednout v nejméně vhodnou dobu krize, kterou v základní části vůbec nezažili. Uhrát nějakých sto zápasů v plné formě je dnes velmi, velmi náročné. Rozhodně by si ale po tolika skvělých letech titul konečně zasloužili.

JS: Ano. Lightning mají všechny předpoklady, aby letos už konečně získali Stanley Cup. V několika posledních ročnících prožili velké zklamání, které by je mělo ještě více posílit. Pohár si letos určitě zaslouží.

K příjemným překvapení této sezóny patří Carolina, která se probojovala do play-off po dlouhých deseti letech a zejména netradičními pozápasovými oslavami si získala spoustu nových fanoušků. Hurricanes v prvním kole změří síly s obhájcem titulu z Washingtonu, jak vidíte tuto sérii?

JŠ: Carolina začala bavit, přitahuje fanoušky a jsou z toho i velmi dobré výsledky. Hlavním faktorem je jednoznačně Justin Williams, ten dal ten tým neskutečně dohromady a všechno si tak nějak sedlo. Série s Washingtonem nebude pro Hurricanes vůbec snadná a nakonec doplatí na chybějící zkušenosti. Tipuji těsný postup Capitals.

JL: Tak předně, ty oslavy mě hodně bavily. Na rozdíl od puritána Dona Cherryho si nemyslím, že je to něco proti něčemu. Hokej je zábava. Pochopili to v Plzni, kde lidi po utkáních bavil s kytarou Ryan Hollweg, chápou to v Raleighu. Pokud jde ale o vyhlídky Caroliny v play off, bylo by velké překvapení, kdyby přešla první kolo. I tak věřím, že si fanoušci těch pár zápasů užijí.

JS: Upřímně, myslel jsem si, že Hurricanes proklouznou do play-off už loni. Jejich letošní účast ve vyřazovacích bojích tedy pro mne není příliš velkým překvapením. Tým mají dobrý. Sebastian Aho a Teuvo Teräväinen vyzráli ve skvělé hokejisty. Dobře zapadli nově příchozí Dougie Hamilton, Micheal Ferland. Zmínit je třeba rovněž kvalitní výkony Petra Mrázka. Mužstvo z Raleighu obhájce Stanley Cupu rozhodně potrápí. Osobně tipuji postup Capitals, sérii ale rozsekne až sedmý duel.

V posledních letech tradičně silné San Jose potkal v závěru základní části prudký pokles formy, projeví se to podle vás v sérii proti Vegas Golden Knights?

JŠ: Závěr základní části v podání Sharks byl strašidelný. Týmu citelně chyběl Erik Karlsson a výkony brankářů jsou během celého ročníku průměrné, možná až podprůměrné. Jestli Martin Jones nezačne být rychle týmu oporou, tak San Jose brzy čeká dovolená.

JL: Těžko říct. Osobně bych si na San Jose nevsadil. Jednak jim nevyšel závěr, jednak nemají obranu ani brankáře. Burns a Karlsson jsou spíš další útočníci než obránci, v play off budou asi zodpovědnější, ale v základní části mi vadilo, jak moc při útočných výpadech propadali. Post gólmana je pak u Sharks velký problém, tomu tématu jsme se věnovali i na našich stránkách. Vegas před uzávěrkou přestupů vhodně posílilo. Na druhou stranu, závěr základní části měli taky katastrofální. Uvidíme, kdo se nakonec z krize rychleji vyhrabe.

JS: Sharks v sérii proti Golden Knights nevěřím. V týmu mají bezesporu velmi dobré hráče. V play-off ale hodně záleží na defenzivě a výkonech brankářů. Zde mají Žraloci oproti ostatním velkou slabinu. Martin Jones v základní části podával nevyrovnané výkony, procentuální úspěšnost zákroků měl pod 90.0. Golden Knights vyhrají 4:2 na zápasy.

Na závěr si neodpustím jednu spekulativní otázku: váš tip na vítěze Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče bojů o Stanleyův pohár? A tip na vítěze poháru?

JŠ: Trofej si odnese někdo z vítězného týmu, jak tomu v posledních letech bývá zvykem. V posledních třech sezónách získal pohár vítěz série mezi Washingtonem a Pittsburghem, a já si myslím, že by se tohle mohlo opakovat i letos. Tipuji Stanley Cup pro Pittsburgh a Conn Smyth Trophy pro Crosbyho.

JL: Novinářům obecně chybí odvaha odměnit Conn Smythe Trophy hráče z nevítězného týmu, dosud k tomu došlo v historii jen pětkrát. Takže její držitel bude nejspíš opět vítěz Stanley Cupu. Nerad takhle daleko tipuju, ale když to musí být, zkusím obhajobu: Washington Capitals a Alex Ovečkin.

JS: Play-off je úplně jiná soutěž. Začíná se od nuly. Nicméně, vítězem Stanley Cupu se stanou Lightning. Nejužitečnějším hráčem bude Brayden Point.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.