bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Fakír jménem Rask. Hurikány demoralizuje muž, jenž vypadá jako kdokoliv

16. května 2019, 11:20

Tomáš Zatloukal

Ta vzpomínka vždycky pobaví. The Hockey News před pár lety vydal úsměvnou story o tom, že Tuukka Rask vypadá jako kdokoliv. Vše dokumentovaly přiložené fotografie, na nichž byli zobrazeni mimo jiné kanadský tenista Milos Raonic, Joanie ze sitcomu Joanie Loves Chachi či herečka Kristin Rudrudová. Finský sympaťák nyní ukazuje, že v případě brankařiny takové srovnání neplatí. Nikdo totiž nechytá tak jako Tuukka Rask.

Rask je momentálně zcela výjimečný.

V sérii proti Carolině dominuje, což přiznává i kouč Hurikánů Rod Brind'Amour. "Je rozdílovým faktorem," prohodil po mači číslo 3, po němž chybí bostonským Bruins k postupu do finále Stanley jediné vítězství.

Přitom první třetina důležité partie patřila domácím, PNC Arena sledovala, jak Brind'Amourovi chlapci zasypali Raska 20 střelami. Do sítě neprošla jediná. "To bylo demoralizující," podotkl trenér poražených.

Rask se blýskl mimo jiné sekvencí čtyř zákroků během pár sekund při úvodní přesilovce Hurricanes. "Při třech z nich jsem měl zavřené oči," vyhrkl bostonský šéf střídačky Bruce Cassidy.

Důležité bylo, že oči nezavřel Rask a vše pochytal. Carolině nedovolil jediný gól až do 34. minuty, kdy si vybral slabší chvilku a propustil mezi svými betony dělovku od Calvina de Haana. Byla to jediná radost Brind'Amourovy party. A také důkaz, že dvaatřicetiletý seveřan není stroj.

Je obyčejným smrtelníkem, který zažil kromě velkých úspěchů i bolestivé porážky. Stačí si vzpomenout na 17 sekund, které rozhodly finále Stanley Cupu v roce 2013. Tehdy zakončil vyřazovací boje s úspěšností zákroků 94 procent, přesto si mnozí pamatují jen a pouze tento kratičký úsek z šestého duelu.

Pro Medvědy měl katastrofické následky. Konec nadějí, stříbrný pohár skončil v rukou Chicago Blackhawks.

Od té doby se Boston nikdy nedostal ani do finále Východní konference. Až nyní. Od Trofeje velšského prince dělí Zdena Cháru a spol. jediná výhra a Rask je podle spoluhráčů odpovědí na otázku, proč tomu tak je. "Od osmého, možná desátého dubna neměl slabý zápas," tvrdí Cassidy, kouč Bruins.

A vskutku, čahoun, který našel zalíbení v metalové muzice a rád si sedne za bicí, dostal v devíti ze svých posledních jedenácti startů nejvýše dva góly. Soupeře mnohdy deptal, ničil jejich sebevědomí suverénními zákroky.

Čím dál hlasitěji se mluví o tom, že by mohl získat Conn Smythe Trophy. Když naposledy Boston vyhrál Stanley Cup, bral ji Tim Thomas, jeho brankářský mentor.

Rask poslouchá chválu, kudy chodí. Úspěšnost zákroků už vyšrouboval k 94 procentům, tak jako před šesti lety. Dříve se pochybovalo o jeho psychice, teď působí nesmírně mentálně silný. Klaní se mu spoluhráči i protivníci, Curtis McElhinney po třetím mači uznale smekl: "Dnes se Tuukka rozparádil."

Sám ex-golmán plzeňské Škody odpovídá: "Cítím se skvěle už řadu sezon, ale občas vás zkrátka puk trefí a jindy zase ne. Někdy vám odrazy přejí, pak jsou zase proti vám." Svou roli nezveličuje, reakce všech okolo ale kreslí přesvědčivý obrázek o tom, jak Rask exceluje.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.