bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Faksa udělal první krok, prorazil do NHL. Teď se v ní udržet, doufá talent

23. října 2015, 10:00

Jan Šimek

Před třemi lety si jej jako třináctého hráče v prvním kole draftu vybral slavný Dallas a předpovídala se mu zářná budoucnost. O dva roky později získal s Texasem Calder Cup a čekalo se, že v následující sezoně si řekne o šanci v NHL. Jeho plány však překazilo zranění ramene, které mu předčasně ukončilo loňský ročník. Přes léto Radek Faksa dřel, zesílil a nyní má za sebou premiéru v NHL. „Byl jsem trochu nervózní. Měl jsem svázané ruce, ale to by měl asi každý. Rozhodně jsem se však nebál,“ tvrdí v exkluzivním rozhovoru pro hokej.cz.

„Bylo to hodně frustrující. První měsíc jsem se cítil hrozně, když jsem viděl kluky na ledě a sám jsem nemohl hrát,“ říkal po návratu z marodky Faksa. „Snažil jsem se vzít si z celé situace to nejlepší. Sledoval jsem zápasy, abych viděl, v čem se musím zlepšit,“ doplnil. Letní dřina se českému útočníkovi vyplatila. Zesílil a zlepšil pohyb na ledě. „Po zranění jsem dlouho trénoval, měl jsem dobrou letní přípravu. Teď se cítím silnější, jsem na tom lépe i bruslařsky,“ tvrdí opavský rodák.

„Šance zůstat v týmu existuje, ale bude to hodně těžké. Je tady spousta výborných hráčů. Užívám si tu každý den.“

Ten sice před startem letošní sezony opustil kemp Dallasu a vrátil se zpět do AHL, kde farmářskému Texasu pomohl dvěma góly skolit San Antonio. Pak to přišlo. S týmem se sice vydal na trip do Chicaga, ale do zápasu už nezasáhl. „Absolvoval jsem rozbruslení. Po něm si nás trenér zavolal do klubka a ani jsem moc nedával pozor, co říká. Hrál jsem si s pukem, když oznámil, že jsem dostal pozvánku do hlavního týmu,“ popisuje Faksa.

„V první moment jsem nevěděl, co se děje. Všichni se začali na mě dívat, a pak mi to došlo. Kluci mi pogratulovali. Byl jsem trochu dojatý, že to po tom všem konečně vyšlo. Dřina a trpělivost se vyplatila,“ dodává. Následoval velký debut v elitní soutěži a hned zápasem proti Jaromíru Jágrovi, kterého Faksa už od dětství obdivuje.

Premiéra proti Jágrovi jako třešnička na dortu

„O to byl první zápas lepší. Zahrát si proti Jágrovi, což je odmala můj idol, byla třešnička na dortu. Sice jsem proti němu nastoupil už v přípravných utkáních před sezonou, ale přece jen s duelem v NHL se to nedá srovnat. Je to něco úplně jiného. Bylo velmi těžké bránit Jardu Jágra a jeho lajnu. Hráli velmi dobře, na ledě se dobře pohybují. Byl to velký zážitek, užil jsem si to a doufám, že si proti němu ještě letos zahraji,“ doufá jedenadvacetiletý mladík. 

Ten si Jágrem ani nestihl pořádně promluvit. „Pozdravili jsme se na kempu a v přípraváku. Teď na to nebyl vůbec čas. Každý se soustředí na svůj zápas,“ uvědomuje si nadějný forvard, který zvládl svůj debut výborně. „Byl jsem trochu nervózní. Měl jsem svázané ruce, ale to by měl asi každý. Rozhodně jsem se však nebál. Pomohlo mi, že jsem odehrál pět přípravných zápasů, to pro mě bylo velké plus. Myslím, že na premiérový zápas to bylo z mé strany slušné,“ tvrdí Faksa.

Chválí ho i přísňák Lindy Ruff

Po utkání, ve kterém Dallas porazil Floridu v poměru 4:2, jej náročný kouč Stars Lindy Ruff chválil. „Ani se mi nezdál moc nervózní. Na to, že hrál první zápas v NHL, odvedl velmi dobrou práci. Byl jsem nadšený z toho, jak hrál a bojoval,“ uvedl přísný trenér. A vězte, že pokud tohle řekne Lindy Ruff, nejsou to slova do větru.

Šance konečně nakouknout do NHL přišla dost překavpivě hned na startu ročníku. Po zranění Curtise McKenzieho si jej Dallas okamžitě stáhl z farmy zpátky. „Nečekal jsem, že pozvánka přijde tak brzo, protože jsem v AHL odehrál jen jeden zápas. Doufal jsem, že se ozvou během sezony. Jsem rád, že tady můžu být už teď,“ usmívá se urostlý hokejista.

„Po rozbruslení si nás trenér zavolal do klubka a ani jsem moc nedával pozor, co říká. Hrál jsem si s pukem, když oznámil, že jsem dostal pozvánku do hlavního týmu.“

První část mise má za sebou, do NHL už prorazil. Teď by se v ní rád usadil natrvalo. „Jsem rád, že se mi to povedlo. Je to ale jen první krok, byť důležitý. Hrát v NHL je sen každého hokejisty. Teď se tady chci udržet a odehrát co nejvíc zápasu zápasů. Jsem šťastný, že tu můžu být,“ opakuje. „Šance zůstat v týmu existuje, ale bude to hodně těžké. Je tady spousta výborných hráčů. Užívám si tu každý den. Nyní se soustředím na to, abych podávali co nejlepší výkony jak na tréninku, tak v zápasech, protože tady sledují úplně všechno. I já se cítím lépe, když vím, že jsem pro to udělal všechno. Musím makat stále naplno,“ říká Faksa.

Povedený draft? Nemáte nic vyhráno

S aklimatizací v nejprestižnější hokejové soutěži na světě mu pomáhá český parťák Aleš Hemský. „Je super, že tu mám nějakého Čecha. Aleš je v NHL už nějaký ten pátek, takže má dost zkušeností. Když něco potřebuji, vždy mi poradí. Navíc si můžeme pokecat česky, to je vždycky fajn,“ pochvaluje si útočník s vynikající předvídavostí a čichem na góly.

Mnozí mladí hráči upírají svou pozornost k draftu NHL. Synovec bývalého extraligového zadáka Stanislava Pavelce ale ví, že jen umístění na špici žebříčku k jistotě nestačí. Důležitými faktory jsou odhodlání, pevná vůle a hlavně trpělivost. „Hodně draftovaných hráčů si NHL nikdy nezahraje. Je fajn, když jste vysoko, ale nemáte nic vyhráno. Byl jsem třináctý hráč a musel jsem si počkat na svou šanci. Možná by přišla dřív, kdybych se nezranil. Trpělivost a hlavně dřina se mi však vyplatila,“ má radost výtečný technik.

S hokejem začínal v Opavě, v roce 2006 odešel do Třince. Dvě sezony strávil v OHL, kde nastupoval za Kitchener, po draftu hrával s menším intermezzem v Sudbury za farmářský celek Dallasu Texas v AHL. Nyní se rve v nabité konkurenci o místo v kádru Dallasu, aby mohl v NHL startovat pravidelně. Je ale jasné, že bez podpory mnoha lidí a hlavně rodiny by to tak daleko nedotáhl.

„Lidem, kteří mě celou dobu podporovali a pomáhali mi, bych chtěl poděkovat. Bez nich by to nešlo. Dík patří i Radimu Poláškovi, který mě během léta výborně připravil. Cítím se silnější na ledě a lepší je to i bruslařsky. Zahrát si v NHL se nepovede každému. Je nepopsatelná dřina a stres dostat se tady alespoň na jeden zápas. Je to však jen první krok. Snad se tady udržím co nejdéle,“ dodává na závěr Radek Faksa.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.