bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Favoritem draftu NHL 2019 je Hughes, budou z Čechů nejvýš Přikryl a Haš?

21. září 2018, 14:00

Václav Jáchim

Do příštího draftu NHL zbývá devět měsíců, na prahu nové sezony jsou zatím k dispozici hodně předběžné odhady elitního pořadí. Všeobecně se má za to, že hlavním favoritem bude americký útočník Jack Hughes.

Češi zatím nefigurují na pozicích pro první kolo, nejvyšší ambice by mohli mít Filip Přikryl a Martin Hugo Haš. Ale uvidíme. Žebříčky mohou v červnu příštího roku doznat mnoha změn, každý z juniorů má před sebou klíčové období. Někdo získá, jiný ztratí. Nelze vyloučit překvapení, nicméně pravdou je, že na předních příčkách už zase k tak zásadním přesunům nedochází.

Favoritem číslo jedna bude zmíněný Hughes, jenž zazářil na jarním MS osmnáctiletých v Rusku – v sedmi utkáních si připsal 12 bodů. Celkem za výběry USA do 17 a 18 let sehrál v minulé sezoně 60 zápasů, nastřílel 40 branek a přidal 76 asistencí. Jenom bodík mu chyběl k vyrovnání rekordu Austona Matthewse z ročníku 2014-15.

Podle odhadu TSN bude o americké talenty velký zájem. V pořadí nejlepší dvacítky, které zveřejnil uznávaný expert Bob McKenzie, najdeme sedm členů nové americké osmnáctky. Brankářům navíc vévodí jejich krajan Spencer Knight.

Po dvou letech, kdy draftu vládli Evropané Nico Hischier a Rasmus Dahlin, se očekává jednička ze Spojených států. Kanadské talenty budou hodně vysoko zastupovat  útočníci Dylan Cozens, Kirby Dach, Raphael Lavoie, Peyton Krebs, skvělý bruslař Ryan Suzuki či obránce Bowen Byram.

Solidní zastoupení mají znovu Evropané. Skautům se budou bezpochyby líbit ruský šikula Vasilij Podkolzin nebo jeho krajané Artur Kalijev a Matvejem Guskovem, jehož tatínek Alexander patřil k elitním obráncům sborné. Na bronzovou pozici by se podle TSN mohl prosadit Fin Kaapo Kakko, plejádu výtečných Švédů tentokrát vede zadák Philip Broberg z AIK Stockholm.

Na první kolo aspirují třeba také Slovák Maxim Čajkovič nebo Švýcar Valentin Nussbaumer, naopak zatím to moc nevypadá v případě českých nadějí. Po dvou letech, kdy se do prestižní třicítky draftu dostali Martin Nečas, Filip Chytil, Filip Zadina a Martin Kaut, zatím v odhadech žádný našinec nefiguruje. Ovšem co není, může být. V hodně předběžných úvahách jsou z mladých Čechů zatím nejvýš plzeňský útočník Filip Přikryl, který odešel do zámoří, a obránce Martin Hugo Haš, jenž se poslední dobou hokejově rozvíjel ve Finsku.

V tuzemských soutěžích zatím nejvýš vyčnívá Michal Teplý, který za Bílé Tygry odehrál oba úvodní duely Tipsport extraligy. Příští draft NHL hostí v předposledním červnovém víkendu 2019 hala Rogers Place ve Vancouveru, kde mimochodem počátkem ledna vyvrcholí MS dvacetiletých. Vedle zmíněných našinců mají šanci na úspěch také Vojtěch Střondala, Petr Čajka, Dominik Sklenář, Matěj Blümel a další.

Doufat v úspěch mohou jiní členové reprezentační osmnáctky, například vnuk trenéra Aloise Hadamczika Marcel Barinka nebo Adam Najman – vnuk Josefa Augusty během léta přešel z Jihlavy do Liberce. Do zámořské juniorky se vydali Martin Lang, Erik Čermák či Matěj Toman, skauti týmů NHL se budou dívat na Jonáše Peterka, Martina Beránka, Radka Mužíka, brankáře Jana Škorpíka.

Jen těsně unikne možnost zúčastnit se draftu 2019 Jaromíru Pytlíkovi. Talent ze Žďáru nad Sázavou (nyní ve službách Vítkovic) se narodil 25. září 2001, deset dní po naplnění povolené věkové hranice. Pytlík si tedy musí počkat až na výběr v roce 2020, stejně tak třinecký Adam Raška nebo brankář Nick Malík.

Odhad elitní dvacítky draftu NHL 2019 podle TSN:

1. Jack Hughes         útočník   USA 18
2. Dylan Cozens  útočník  Lethbridge (WHL)
3. Kaapo Kakko  útočník Turku
4. Vasilij Podkolzin  útočník  Petrohrad
5. Kirby Dach  útočník Saskatoon (WHL)
6. Bowen Byram  obránce  Vancouver (WHL)
7. Philip Broberg  obránce  AIK Stockholm
8. Raphael Lavoie  útočník  Halifax (QMJHL)
9. Peyton Krebs  útočník  Kootenay (WHL)
10. Ryan Suzuki  útočník  Barrie (OHL)
11. Matthew Robertson  obránce  Edmonton (WHL)
12. Alex Turcotte  útočník  USA 18
13. Cam York  obránce  USA 18
14. Alex Newhook  útočník  Victoria (BCHL)
15. Matthew Boldy  útočník  USA 18
16. Artur Kalijev  útočník Hamilton (OHL)
17. Matvej Guskov  útočník  London (OHL)
18. Cole Caufield  útočník  USA 18
19. Trevor Zegras  útočník  USA 18
20. Alex Vlasic obránce  USA 18

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.