bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Finálový paradox. McPhee půjde do boje o Stanley Cup proti svým

26. května 2018, 9:00

Jan Vojkůvka

Ať už boje o Stanley Cup dopadnou letos jakkoliv, bude existovat jeden muž, který si bude moci říct, že stvořil vítězný tým. Generální manažer Vegas Golden Knights, George McPhee, totiž nestojí pouze za úspěchem svých Rytířů, ale je výrazně podepsán i pod úspěchem Washingtonu.

Ne, že by McPhee přál Washingtonu získat Stanley Cup na úkor svého nového týmu. Pokud by se ale oprostil od klubové příslušnosti, mohl by na sebe být právem hrdý. Nejen, že složil tým nováčka ligy, který hned při své inaugurační sezoně doletěl až do samotného finále, ale stojí i za týmem, který v pondělí přijede do T-Mobile Areny v roli jejich soupeře. 

Devětapadesátiletý McPhee má totiž za sebou dlouhých 17 let v roli generálního manažera Washingtonu, kde působil mezi lety 1997 až 2014. Byl to právě on, který přivedl do hlavního města Spojených států hráče, kteří dnes tvoří kostru úspěšného týmu, jenž se prokousal do finále po dlouhých dvaceti letech. 

Posuďte sami – Alexandr Ovečkin, Nicklas Backström, Braden Holtby, Jevgenij Kuzněcov, Dmitrij Orlov, Tom Wilson, Jay Beagle, John Carlson, Philipp Grubauer, Travis Boyd, Chandler Stephenson, Christian Joos, Andre Burakovsky a Madison Bowey.

Za všemi těmito jmény, která Capitals draftovali, stojí George McPhee. Muž, jenž nyní půjde proti svým. 

Taktická zdrženlivost

Čtyři roky po svém konci v organizaci Washingtonu se proti ní utká o trofej nejcennější. Navenek se snaží nepřipouštět tlak, který nutně musí pociťovat. Vždyť dovedl do finále nováčka ligy a teď musí bojovat proti týmu, který dlouhá léta pomáhal budovat.

„Vždy jsem se snažil všechno důkladně analyzovat,“ snaží se zdržet komentářů k nadcházejícímu souboji, ačkoliv se ho zámořská média snaží zlanařit k větší otevřenosti. „Teď je to spíš o našem klubu a o tom, co budeme muset udělat my v příštích několika týdnech, a ne o přáních našemu soupeři. Není čas na to být sentimentální.“ 

Ne každý ale dokáže být takto oprostěný od pikantnosti takového střetnutí. „Bude to kvůli němu hodně speciální,“ řekl washingtonský Nicklas Backström. „Byl tu spoustu let a všechny nás draftoval. Bude to úžasná výzva a už se nemůžu dočkat, až to začne.“

Velkou motivaci ve finálové sérii pak bude mít také generální manažer Capitals Brian MacLellan, jenž dlouhá léta pracoval právě pod McPheem. Byl jeho pravou rukou, byl jeho skautem a v posledních sedmi sezonách společné spolupráce asistentem. Nyní svého „učitele“ chce pokořit v bojích nejdůležitějších. 

McPheeho však aktuálně zajímá pouze dění ve Vegas. „Jsem neskutečně hrdý na to, čeho jsme spolu dokázali. Je to příležitost, na kterou mnozí z nás opravdu dlouho čekali a já doufám, že tahle pohádka bude ještě pár týdnů pokračovat,“ zasnil se jeden z finalistů o cenu pro manažera roku.

Ať už ale finále dopadne jakkoliv, s odstupem let si bude McPhee moci říct, že vybudoval vítězný tým...

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.