bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Finská sopka chrlí góly. Laine už dýchá na záda Ovečkinovi

7. března 2018, 14:00

Jiří Lacina

Loni na první hattrick nečekal dlouho. Coby osmnáctiletý nováček nastřílel tři branky za večer poprvé už ve čtvrtém utkání sezóny, 19. října do sítě Toronta. Další třígólové zápasy předvedl 8. listopadu 2016 a 13. února 2017. V 18 letech a 302 dnech se stal už v minulé sezóně nejmladším hráčem v dějinách NHL, který dokázal nastřílet tři hattricky.

Tentokrát se na vydařenější noc načekal, aktuálně však explodoval jako sopka. V posledních pěti utkáních nastřílel Patrik Laine třikrát po dvou gólech, jednou tři. Devět zásahů v pěti duelech, v devíti utkáních se trefil třináctkrát! V úterý proti New York Rangers vstřelil finský fenomén všechny tři branky svého týmu a po více než roce zasekl na pažbu další hattrick.

„Prostě jen štěstí, nevím pánové. Jestli je v tom nějaké tajemství, pak ho určitě nehodlám vyzradit,“ usmíval se do novinářských mikrofonů hrdina večera.

Až donedávna přitom střelecky příliš nezářil, góly si připisoval pravidelně, ale zpravidla jen po jednom. Do 24. února zažil dvougólové představení pouze 20. října. „Věděl jsem, že se ve druhé polovině sezóny zlepším. V létě jsem přibral pár kilo, v sezóně si na to musíte zvyknout. Po Vánocích už jsem si připadal, že po ledě létám. Ne že bych opravdu létal, jen jsem to tak cítil,“ dodal Laine.

Náctiletý fenomén

Ke změně došlo také s příchodem Paula Stastnyho. Syn slavného otce dorazil do Winnipegu ze St. Louis před uzávěrkou přestupů a trenér jej postavil právě k Lainemu. Oba hráče doplnil Nikolaj Ehlers. „Naše lajna hrála docela dobrý hokej,“ pochvaloval si mladý Fin.

Dohromady zaznamenal už čtvrtý třígólový zápis v kariéře. V minulosti dokázali něco takového před dovršením dvaceti let jen Jimmy Carson a Dale Hawerchuk. Podle sportsnet.ca se stal Laine prvním hostujícím teenagerem, který v Madison Square Garden nastřílel hattrick, od 27. prosince 1944, kdy dal Jezdcům tři góly Ted Kennedy z Toronta.

Forvard Suomi si stojí velmi dobře také v historickém pořadí teenagerů. Pouze Jimmy Carson (92), Dale Hawerchuk (85), Wayne Gretzky (76), Brian Bellows (76) a Sidney Crosby (75) rozsvítili červené světlo coby náctiletí víckrát. Laine přitom oslaví druhé kulatiny až 19. dubna.

„Nepotřebuje moc času ani příležitosti,“ říká trenér Paul Maurice. „Právě teď je to střelec – zabiják, snažíme se mu dávat puk, jak jen to jde.“

V aktuálních devíti zápasech nasbíral 19 bodů (13+6). „Má tak unikátní střelu, že když mu dáte čas a prostor, je pro gólmana velmi obtížné zasáhnout. Puk vypouští z hokejky rychle a přesně. Dává pro nás teď důležité góly,“ dodal brankář Winnipegu Steve Mason, jenž přispěl k výhře 31 bezchybnými zákroky.

Patrik Laine si už teď 38 přesnými zásahy v 66 zápasech vylepšil osobní maximum z minulého roku, kdy nastřílel v 73 utkáních 36 branek. Soutěž o nejlepšího střelce sezóny tak dostává nádech vpravdě generačního souboje. Alexandr Ovečkin v boji o Maurice Richard Trophy se 40 trefami stále vede, o třináct let mladší Laine už ale po úterku zaostává jen o dva zářezy. Třetí Jevgenij Malkin (37) je zpět o jeden gól.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.