bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Flames uctili legendu. Iginlův dres vystoupal ke stropu haly

3. března 2019, 19:52

Ondřej Mach

Za Calgary nastoupil naposledy v březnu 2013, nyní je Jarome Iginla oficiálně posledním hráčem celku z Alberty, který číslo 12 nosil. Ke slavnostnímu ceremoniálu došlo před zápasem s Minnesotou, dres legendárního kanadského útočníka a dlouholetého kapitána zamířil pod strop haly.

Iginla se zařadil vedle Lannyho McDonalda a Mika Vernona, stal se tak teprve třetím hráčem Flames, jemuž se této pocty dostalo. Ceremoniálu se zúčastnili i jeho bývalí spoluhráči Craig Conroy, Martin Gelinas, Robyn Regehr, Mike Cammalleri, Jamie McLennan, Mike Commodore a Curtis Glencross.

Kanadský útočník byl v roce 1995 draftován v prvním kole Dallasem, jakožto celkově jedenáctý v pořadí. Ještě téhož roku byl vyměněn do Calgary, kde strávil následujících 16 sezon a od roku 2003 byl kapitánem. Za tu dobu se stal klubovým rekordmanem v několika kategoriích. Nastoupil do nejvíce zápasů (1 219), vstřelil nejvíce branek (525) a nasbíral také nejvíce bodů (1 095).

V březnu 2013 změnil působiště a oblékl dres Pittsburghu. Bohatou kariéru zakončil s 1 300 kanadskými body (625 branek, 675 asistencí). Celkem v NHL odehrál 1 554 utkání, po štaci v Pensylvánii hrál za Boston Bruins, Colorado Avalanche a naposledy Los Angeles Kings. 

„Strašně si toho vážím, je to úžasný moment, na který se člověk snad ani nemohl nějak připravit. Vůbec nedokážu říct, co to pro mě znamená," těžko hledal slova Iginla.

Jednačtyřicetiletý forvard nikdy nedosáhl na vysněný Stanley Cup, v roce 2004 s Calgary podlehl až v sedmém zápase proti Tampa Bay Lightning. Sám Iginla se stal dvakrát nejlepším střelcem NHL, v sezoně 2001/2002 získal Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče ročníku. Ve stejném roce bral i Ted Lindsay Award pro nejlepšího hokejistu voleného samotnými hráči. Mezi jeho další ocenění patří King Clancy Trophy, Mark Messier Leadership Award a NHL Foundation Player Award.

S národním týmem dvakrát vyhrál olympiádu a jednou mistrovství světa juniorů i dospělých. S Kanadou zvítězil i na Světovém poháru.

Na kanadskou legendu vzpomínají pozitivně i bývalí spoluhráči. „Když jste ho třeba potkali na ulici, klidně si s vámi 15-20 minut povídal. Autogramy, fotky s dětmi... Když mohl udělat něco navíc, vždycky se do toho pustil. To byl prostě on. Ostrý chlapík na ledě, úžasný člověk mimo něj," řekl pro NHL.com Craig Conroy.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.