bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Fleury poprvé proti „svým“. Bude to zvláštní, ví brankář před duelem s Pittsburghem

14. prosince 2017, 16:00

David Jahoda

Dlouhých čtrnáct sezon. V jednom městě, v jednom týmu. Teď bude ale poprvé v roli soupeře. Jak zvláštní. Brankář Marc-André Fleury byl v Pittsburghu nejen miláčkem publika, ale také velkým oblíbencem mezi spoluhráči. Od června je ale součástí týmu nováčka z Las Vegas a nyní se svým dlouholetým kamarádům v městě hazardu postaví. „Vidět kluky, se kterými jsem denně byl, na druhé straně, bude zvláštní pocit,“ uvědomuje si Fleury před očekávaným střetnutím.

Marc-André Fleury. Člověk, který bude v Pittsburghu vždycky vítán. V klubu Penguins strávil dlouhých 14 sezon, vyhrál zde tři Stanley Cupy. „Flower“, jak se Fleurymu přezdívá, ale nyní zažije něco, co ještě nezažil. Proti svým kamarádům nyní nastoupí jako soupeř. 

„Bude to určitě zvláštní. Vidět na druhé straně kamarády, se kterými jsem hrával a vídal se s nimi každý den tolik let. Bude to prostě jiné než kdykoliv jindy,“ uvědomuje si Fleury v rozhovoru pro webové stránky Vegas Golden Knights. Na souboj proti svým bývalým spoluhráčům se nesmírně těší. „Zažil jsem s nimi spoustu zábavy a týmových úspěchů. Bude super proti nim chytat,“ řekl pro Pittsburgh Post-Gazette. „Když nedostanu sedm gólů, bude to v pohodě. Takový je můj cíl,“ zavtipkoval.

Na druhou stranu, Fleury po letech ví, jak se jeho, teď už bývalí spoluhráči, v určitých herních situacích chovají. Zkušený gólman by tuhle okolnost ale nerad přecenil. „Když s někým každý den trénujete po tak dlouhou dobu, znáte některé záměry. Ale oni vědí, že já to vím, takže to může být trochu zavádějící,“ ví Fleury. 

Podobně to vidí i Sidney Crosby. „Když na jednoho brankáře střílíte puky dvanáct let, myslím si, že docela dobře ví o tom, co se chystáte udělat. Rád bych si myslel, že o něm taky pár věcí víme,“ usmívá se kapitán Tučňáků. Na zápas proti bývalému parťákovi z Pittsburghu se nemůže dočkat anii obránce Kris Letang. Právě on, Fleury, Crosby a Jevgenij Malkin s Chrisem Kunitzem (od letošní sezony hráč Tampy) jsou jediní hráči, kteří byli u každého z posledních triumfů Pittsburghu. „Bude super ho vidět. Určitě by bylo lepší ho mít na naší straně, ale bude zábavné si proti němu zahrát,“ rozmýšlí Letang.

Speciální zápas to bezpochyby bude i pro Matta Murrayho, který v Pittsburghu po Fleurym převzal žezlo. Oba společně dotáhli Pittsburgh k posledním dvěma Stanley Cupům. Když Fleury dostal otázku, jakou nejhezčí vzpomínku na společné působení s Murrayem v jednom týmu má, bez váhání odpověděl.

„Vítězství. To je to, o čem to celé je, víte? Mít možnost celé to sdílet s mladým gólmanem jako je on. Má před sebou skvělou budoucnost. Měl jsem štěstí, že jsem s ním mohl spolupracovat,“ cení si Fleury. Ostatně ve chvíli, kdy Murray pomalu ale jistě začal v sezoně 2015/16 přebírat post jedničky Penguins, ukázal Fleury svůj charakter. Nikdy se necítil odstrčený, nikdy se k mladíkovi ani celému klubu neotočil zády. Byl naprosto kolegiální. V plném slova smyslu. „Je to nejlepší týmový hráč ve sportu,“ řekl o něm tehdy generální manažer Pens Jim Rutherford.

Murray vzpomíná na SMSku od Fleuryho

Murray slova svého šéfa jen kvituje a dodává, co mu při pomyšlení na Fleuryho vyskočí na mysl jako první. „Měl jsem za sebou dobrou sezonu v AHL za Wilkes-Barre/Scranton. Byl jsem vyhlášen nováčkem roku. A on mi napsal zprávu. Nikdy předtím jsme spolu nemluvili, číslo získal, ani nevím od koho. V tu dobu mi bylo 19 nebo 20 let, on byl mým idolem, vzhlížel jsem k němu.Ve zprávě bylo: ‚Gratuluji ke skvělé sezoně, uvidíme se před začátkem sezony na tréninkovém kempu. Bylo to krátké, ale dodnes si to pamatuju,‘ uvedl.

A jaká je nejhezčí vzpomínka Fleuryho na Pittsburgh? O prvním Stanley Cupu říká, že to bylo něco bláznivého. Přece jenom v sobě má ale něco, co všechno převyšuje. A to jsou začátky v NHL. „Draft byl něco, na co nikdy nezapomenu. Pak den, kdy mi řekli, že jsem se dostal do týmu. A vůbec nejlepší vzpomínky mám na svůj první zápas. Hrát v NHL byl vždycky můj sen, a když se to stalo, bylo to neskutečné,“ vypráví Fleury.

Během doby, co byl kvůli otřesu mozku na marodce, který utrpěl už ve čtvrtém utkání za Vegas, určitě nejednou pomyslel na to, jaké to bude, až proti Crosby a spol. nastoupí. A i když se často hokejisté ohání frázemi, že se soustředí na zápas a na nic jiného, věřte, že tohle utkání bude pro Marca-Andrého Fleuryho víc než speciální. Překoná ho snad jen to, až poprvé dorazí do Pittsburghu jako protivník, a to 6. února. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.