bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Galchenyuk se těší na novou kapitolu své kariéry. V Arizoně dostane příležitost na pozici centra

25. srpna 2018, 12:25

Jiří Sameš

I přes další nevydařenou sezonu Arizona Coyotes věří, že se konečně začne blýskat na lepší časy. Pokud se tak skutečně stane a klub z pouště si získá od soupeřů větší respekt, pak si pište, že v tom bude mít zcela určitě prsty Alex Galchenyuk. Čtyřiadvacetiletý útočník se stal novou tváří týmu 16. června poté, co jej Montreal Canadiens poslali Yotes jako protihodnotu za forvarda Maxe Domiho.

„Všechna mužstva, která jsou nyní úspěšná, musela před pár lety začínat skoro od začátku. Jejich cesta vedla přes mladé hráče a jejich postupné vychovávání. Samozřejmostí byla i přítomnost několika zkušených kvalitních hokejistů,“ řekl Galchenyuk Daveu Vestovi.

„Pokud se nyní podíváte na naší soupisku, splňujeme to také. Cítím, že se jako tým budeme stále zlepšovat.“

Minulou sezonu si Kojoti připsali pouze 29 výher a celkem 70 bodů, přičemž skončili na posledním, patnáctém, místě Západní konference. Zároveň tak zaznamenali šestou neúčast ve vyřazovacích bojích v řadě za sebou.

 Jak už Galchenyuk uvedl, při výchově mladých hráčů je potřeba mít v týmu také zkušené hokejisty. Pokud tedy začneme u defenzivy Coyotes, mají zde bohaté zkušenosti Niklas Hjalmarsson, Alex Goligoski, Jason Demers a Oliver Ekman-Larsson. Všichni jmenovaní mohou být příkladem pro teprve dvacetiletého Jakoba Chychruna.

Vůdčí schopnosti v ofenzivě převzal po Shaneu Doanovi osmadvacetiletý Derek Stepan. Bývalý kapitán New Yorku Rangers je v Arizoně mentorem například pro Claytona Kellera, Christiana Dvoraka, Brendana Perliniho a Dylana Stromea. Keller mimochodem loni skončil na třetím místě v hlasování o nejlepšího nováčka uplynulé sezony.

Abychom byli kompletní, mezi třemi tyčemi mají Yotes jako brankářskou jedničku Anttiho Raantu. Devětadvacetiletý Fin si loni zapsal do statistik 46 startů s bilancí 21-17-6. Zaznamenal přitom průměr obdržených branek 2,24 a procentuální úspěšnost zákroků 93,0. Tato jeho čísla byla mimochodem mezi gólmany v lize s minimálně 45 starty vůbec nejlepší!

„Na soupisce máme opravdu spoustu dobrých hráčů. Jsem moc rád, že sem nyní patřím,“ pochvaloval si Galchenyuk.

Galchenyuk se stal díky Canadiens trojkou draftu 2012. V NHL má zatím odehráno 418 zápasů, v nichž si připsal za 108 branek a 147 asistencí celkem 255 kanadských bodů. Jeho 418 odehraných zápasů a 147 asistencí je mimochodem mezi všemi hokejisty draftovanými v roce 2012 vůbec nejlepším počinem.

Zmínit také musíme fakt, že americký hokejista nasbíral uvedený počet bodů především jakožto křídelní útočník. Sám by přitom raději preferoval pozici centra.

„S Alexem jsem už komunikoval a říkal mi, že by rád hrál na postu středního útočníka,“ uvedl trenér Coyotes, Rick Tocchet.

„Pokud chce hrát opravdu na středu, nemám s tím problém a rád mu tam šanci dám. Zároveň se mu s tím pokusím co nejvíce pomoci. Uvidíme, jak to půjde,“ doplnil ještě Tocchet.

Zdali skutečně dojde k přesunu Galchenyuka z křídla na pozici centra, bude příchod do nového týmu pro samotného hokejistu rozhodně ještě příjemnější.

„Mým cílem je hrát na středu. Trénuji opravdu tvrdě a připravuji se na to. Začátku sezony se už nemůžu dočkat.“

První zápas sezony 2018/2019 sehrají Coyotes ve čtvrtek, čtvrtého října. Zavítají přitom do American Airlines Center, tedy na domácí led Dallasu Stars.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.