bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Gólové žně Toronta: Matthews a Rielly přepisují historii

12. října 2018, 13:30

Jiří Lacina

Přiznejme si, tohle asi čekal málokdo. Ofenzivní síla Toronta byla dobře známá, nicméně nakládačky, které rozdávají Javorové listy na úvod sezóny soupeřům, berou dech. A to přestože stále nemají k dispozici Williama Nylandera. Švédský talent údajně žádá plat 8 miliónů dolarů ročně, klub nabízí 6 – 6,5 mil. Nevadí. Matthews, Marner a Tavares zatím pohodlně stačí na všechno sami.

Poslední tři utkání vyhrálo Toronto 7:6p, 7:4 a 5:3. Obrana jistě není bez chyb, drtivý útok ale stíhá všechno zachránit. Gólové nadílky diriguje několik hráčů, kteří pomalu vstupují do historie.

Auston Matthews ve čtvrtek znovu dvakrát skóroval a devíti trefami po pěti úvodních duelech se vyšvihl do elitní společnosti. Něco takového dokázali podle statistického centra Elias Sports Bureau v moderních dějinách ligy jen Patrick Marleau, Mario Lemieux, Mike Bossy a Alex Ovečkin. Posledně jmenovaný se takto blýskl shodou okolností loni, kdy se v prvních dvou zápasech trefil sedmkrát.

Pro srovnání oba zápisy, Matthews: 2, 1, 2, 2, 2, Ovečkin: 3, 4, 0, 1, 1.

Pokud jde o kompletní historii Toronta, skórovat v pěti zahajovacích zápasech dokázali jen Sweeney Schriner v sezóně 1944-45 a Corb Denneny v ročníku 1921-22. Matthews je tedy třetím hráčem s takovýmto začátkem v historii klubu. K vyrovnání výkonu Schrinera, jenž na konci války skóroval v šesti utkáních (devětkrát), chybí současnému střelci Toronta jeden povedený duel.

„Měl dobrý start už loni, bohužel se zranil,“ připomněl Mike Babcock. V říjnu 2017 se Matthews trefil v prvních pěti duelech pětkrát, k tomu přidal tři asistence. Letos je s 12 body (9+3) ještě efektivnější. „Je to velký chlap. Na svém těle tvrdě pracoval. Tvrdě dřel taky na bruslení a dalších oblastech hry. S pukem i bez puku je lepší,“ dodal trenér Toronta.

Doplňme, že čtyři trefy rodáka z Kalifornie padly v přesilové hře. Pro představu, loni potřeboval na tři přesilovkové zásahy odehrát 60 zápasů, celkem jich měl po sezóně pět.

Lepší než Bobby Orr

Jednadvacetiletý Matthews není jediným, u koho novináři hledají historická srovnání. O tři roky starší obránce Morgan Rielly zapsal ve čtvrtek proti Detroitu gól a asistenci a celkově už má na kontě 12 bodů (3+9). Překonal tím Bobbyho Orra, jenž sezónu 1973-74 zahájil 11 body (0+2, 0+3, 0+1, 0+2 a 2+1) v pěti utkáních. Lepší byl v dějinách NHL jen Harry Cameron, který úplně první ligovou sezónu 1917-18 odpálil 15 body (2+1, 0+4, 4+1, 2+0 a 1+0).

Rielly tak musí vystačit s tím, že vytvořil nejlepší výkon obránce za posledních sto let. „Nebudu komentovat osobní záležitosti,“ pokrčil bez dalšího rameny zadák Maple Leafs. „Podstatné je jít dál.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.