bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Great Eight vs Sid The Kid počtvrté! Prolomí Capitals prokletí?

26. dubna 2018, 15:11

Jan Vojkůvka

Od dob, kdy se po zámořských ledech prohání jeden z nejlepších střelců ligy a jeden z nejtalentovanějších hokejistů světa, se jejich týmy střetly už třikrát. A třikrát se v play-off z postupu radoval Pittsburgh vedený Sidneym Crosbym. Poslední dvě porážky Washingtonu se datují do posledních dvou sezon a Ovečkinova parta rozhodně nechce zkompletovat negativní hattrick. Mohou však obhájce Stanley Cupu zastavit?

Tři série, které ani v jednom případě nepostrádaly náboj, a jež vždy určily pozdějšího vítěze Stanley Cupu. Klání mezi Pittsburghem a Washingtonem je v play-off vždy zárukou kvality a vyrovnaných bitev, což dokazují i samotné statistiky – v sezoně 2008/09 vyhráli Penguins 4:3 na zápasy a došli si pro Stanley Cup. V ročníku 2015/16 vyhrál Pittsburgh 4:2 na zápasy a... vyhrál Stanley Cup.

A stejná situace nastala i v minulé sezoně, kdy Pittsburgh vyhrál 4:3 a opět získal vytoužený pohár.

Ve všech třech případech se jednalo o druhé kolo play-off a jinak tomu nebude ani letos. A stejně jako v předchozích třech sériích se i tentokrát bude mluvit především o rivalitě Alexandra Ovečkina, jedničky draftu 2004, a Sidneyho Crosbyho, jedničky draftu 2005. 

Elitní střelec versus ofenzivní uragán

Už kvůli tomu, že oba patří k nejlepším a jsou bývalými jedničkami draftu, se z nich stali velcí rivalové. Jejich kariéry jsou obdivuhodné, přesto odhalují jeden podstatný rozdíl. Zatímco Crosby má na kontě už tři prsteny, Ovečkin stále čeká na chvíli, kdy poprvé zvedne nad hlavu Stanley Cup.

Klíčem Washingtonu k úspěchu je přejít přes Pittsburgh. Ve všech třech sériích byli Capitals blízko, ale vždy narazili na silnějšího soupeře. A ani letos to nebude vůbec snadné. Hlavní oporou bude, jako už tradičně, Ovečkin, který letos vsítil už svou šestistou branku v lize. Se 49 góly se stal nejlepším střelcem sezony a byl jedním z hlavních důvodů, proč Washington vyhrál Metropolitní divizi o 5 bodů před Pittsburghem.

Penguins, kteří se s Washingtonem dlouho přetahovali o vítězství v divizi, může těšit především celková forma týmu. V této sezoně to totiž nebylo jen o Crosbym, který nasbíral v základní části 89 bodů, ale fantasticky hráli také Phil Kessel či Jevgenij Malkin. S příchodem play-off ale znovu převzal definitivně taktovku Crosby, který předvedl neskutečnou ofenzivní smršť v sérii s Philadelphií.

Pittsburgh rozstřílel Philadelphii, Washington otáčel s Columbusem

Obě série prvního kola, ve kterém se budoucí soupeři představili, přinesly šest zápasů. Přesto by nemohly být odlišnější.

Penguins rozehráli s Philadelphií Flyers gólové hody a během šesti utkání bylo nastříleno neuvěřitelných 43 branek. Flyers hned čtyřikrát inkasovali pět a více branek a Crosby se na postupu svého týmu podílel 6 góly a 7 přihrávkami. Obrovský kus práce odvedl také Jake Guentzel, jenž zakončil sérii s bilancí 6+6. 

Washington naopak odehrál velmi vyrovnanou sérii, ve které se hned čtyřikrát šlo do prodloužení. Columbus vedl už 2:0 na zápasy, ale Capitals se podařilo čtyřmi výhrami v řadě postoupit a vybojovat příležitost narazit na Pittsburgh.

Kromě Ovečkina (5+3) se ve skvělé formě nachází obránce John Carlson (1+9) nebo Nicklas Backström (2+6).

Obrana, nebo útok?

Brankáři obou týmů nepatří k úplně nejjistějším v lize. Čísla Bradena Holtbyho ani Matta Murrayho nebudila takový respekt, jaký by se od dvou nejlepších týmů divize očekávala. Pravdou však také je, že v proběhlé základní části padlo nejvíce branek od sezony 2005/06, kdy průměr vstřelených gólů byl 3,08 (letos 2,97). A to se negativně projevilo na brankářských statistikách.

V play-off však už každý hraje naplno a také Holtby s Murraym se dostali do bezvadné formy. Brankář Washingtonu, který v základní části inkasoval téměř tři góly na zápas, náhle ožil. Průměr stlačil pod 1,92 a úspěšnost zákroků zvýšil na 93,2 %. Do prvního kola přitom šel z lavičky a do klece ho vrátily především matné výkony Philippa Grubauera. Svou šanci chytil Holtby za pačesy.

Na straně druhé Matt Murray měl proti Philadelphii svou pozici jistou a vychytal postup, ale také se nevyhnul výpadkům, když dvakrát inkasoval hned pět branek. Na druhou stranu si ale také připsal dva shutouty a vylepšil své statistiky ze základní části na 2,20 inkasovaných branek na zápas a úspěšnost zákroků na 91,1 %.

Nabízí se tak otázka, jestli sázet spíše na defenzivu, kterou mohou podpořit dobře rozchytaní brankáři, nebo využít svých silných stránek v útoku. Capitals i Penguins oplývají obrovskou útočnou silou – Pittsburgh nastřílel během základní části 272 branek a byl čtvrtým nejvíce skórujícím týmem, Washington pak byl s 259 brankami devátým nejproduktivnějším celkem.

V obraně se už tolik oběma týmům nedařilo, ačkoliv Capitals byli ve Východní konferenci pátým nejlépe bránícím týmem. V rámci celé ligy se ale jen taktak vešli do první patnáctky. Je však mnohem jistější fakt, že Washington se nebude chtít s Pittsburghem pustit do gólových přestřelek, ve kterých si Penguins libují.

(Ne)výhoda domácího prostředí

Výhodu domácího ledu v sérii bude mít Washington, který by v případném sedmém utkání hrál před vlastními diváky. Nakolik je to ale skutečná výhoda? V prvním kole Capitals prohráli dva domácí zápasy a také Pittsburgh dvakrát své fanoušky nepotěšili.

V podobném duchu se pak nesly vzájemné zápasy během základní části. Oba týmy se střetly čtyřikrát a připsaly si shodně po dvou výhrách. Zároveň zakončili minisérii shodně s jednou domácí porážkou.

Vlastní publikum tak sice dokáže mnohé vyhecovat k fantastickým výkonům, zároveň ale ve vyrovnaném střetnutí, jaké slibuje druhé kolo play-off, se tato výhoda dokáže velmi rychle vynulovat a naopak dostat domácí celky až pod neúnosný tlak.

Zdravotní trable v týmech

Do vzájemných zápasů přinejmenším na začátku série nenaskočí na straně Pittsburghu Jevgenij Malkin a Carl Hagelin. Zatímco Hagelin, jenž nedohrál šestý zápas, vůbec neodcestoval s týmem do Washingtonu, Malkin se zraněním v dolní polovině těla alespoň do hlavního města dorazil a zda zasáhne alespoň do druhého utkání, se rozhodne až na místě. 

Washington bude naopak nejspíš v celé sérii postrádat Andreho Burakovskyho, který po podstoupení menšího chirurgického zákroku sice začíná lehce trénovat, ale mimo hru by mohl zůstat ještě i dva týdny a podle trenéra Barryho Trotze bude záležet nejen na délce série druhého kola, ale i na zdravotním progresu Burakovskyho a doby, kdy se dokáže zapojit do plného tréninku.

Tip redakce: 4:2 na zápasy, postoupí Washington Capitals.

Názor autora: Ačkoliv papírově by na základě výsledků z této sezony mohl být Washington mírným favoritem, jejich cesta do finále konference bude více než obtížná. Pittsburgh má po dvou Stanley Cupech z posledních dvou sezon postaráno o motivaci a touží po vítězném hattricku. Zklamání Washingtonu a zejména jejich tahouna Alexandra Ovečkina z doposud neúspěšných bojů o pohár, se může negativně projevit i v této sérii, zejména pokud si Capitals vzpomenou na dvě prohrané série v řadě. Více bych ve vyrovnané sérii věřil Pittsburghu.

Pittsburgh Penguins - Washington Capitals 1:3    

Pittsburgh Penguins - Washington Capitals 7:4    

Washington Capitals - Pittsburgh Penguins 4:1    

Washington Capitals - Pittsburgh Penguins 2:3

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.