bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Happy Birthday. Co všechno může ještě Sidney Crosby po 31. roce dokázat?

9. srpna 2018, 11:30

Jiří Lacina

Má Stanley Cupy, individuální trofeje, tituly z mezinárodní scény. Víc než deset let patří k tvářím National Hockey League. 7. srpna mu ale bylo 31 let, přezdívku „Sid the Kid“ už u něj asi sotvakdo použije. Jeho výkonnostní křivka bude zřejmě pomalu klesat. Přesto toho může ještě hodně dokázat. Pojďme srovnávat.

Mario Lemieux – Crosbyho šéf a při vstupu do ligy i pan domácí. Ve 31 letech vyhrál se 122 body svou šestou Art Ross Trophy a skončil třetí v hlasování o MVP. Už před sezónou 1996-97 šokoval prohlášením, že po ní ukončí kariéru. Po třech a půl letech změnil na přání syna názor a byl z toho jeden z nejúžasnějších comebacků v dějinách ligy.

76 bodů (35+41) ve 43 utkáních druhé poloviny základní části 2000-01 znamenalo 1,77 bodu na zápas. Nikdo v NHL neměl toho roku lepší bodový průměr. V létě však odešel z Pittsburghu Jaromír Jágr a Super Maria začaly opět požírat zdravotní problémy. Velkých úspěchů už po návratu nedosáhl. Ve věku 31-40 let nastřílel 127 ze svých 690 gólů.

Wayne Gretzky – Kariéra nejlepšího hokejisty všech dob kulminovala pomerně brzy. V sezóně 1981-82, kterou končil jako 21letý, vyhrál ligové bodování s 212 body, druhý nejproduktivnější hráč Edmontonu Glenn Andresson (105) byl o propastných 107 bodů horší! 

NHL vydržel hrát do 38 let. Po výměně do Los Angeles si zahrál ve 32 letech finále Stanley Cupu, kde ovšem se svými spoluhráči nestačil na Montreal. V závěrečných osmi letech kariéry byl čtyřikrát nejlepším nahrávačem ligy, produktivitu vyhrál naposledy v roce 1994, kdy dosáhl Kristových let. Mario Lemieux byl tehdy dlouhodobě zraněný a Jaromír Jágr se teprve dral nahoru. Další rok už převzal žezlo slavný Kladeňák.

Steve Yzerman – Crosbyho oblíbenec zažil v jistém smyslu právě po třicítce nejhezčí období kariéry. Jistěže už nenasbíral 155 bodů, jako se mu to povedlo ve 24 letech, teprve ve 32ti ale vyhrál svůj první Stanley Cup. O rok později druhý. A ve 37 letech třetí. V pokročilém věku dokázal získat i Conn Smythe Trophy nebo Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka.

Jaromír Jágr – Po 31. roce odehrál v NHL ještě 12 sezón. Další tři v Rusku. Ve 33-34 letech prožil po výluce fantastický ročník, který jen velkou nepřízní osudu nebyl zakončen trofejemi Arta Rosse a Maurice Richarda. První mu v samém závěru uzmul Joe Thornton, druhou Jonathan Cheechoo. Také cenu pro nejužitečnějšího hráče dostal tehdy konkurent z Kanady.

Právě díky Jágrově příkladu může nejen Crosby doufat, že to i ve vyšším věku půjde. Máte-li dostatečný genetický základ, chuť a vůli. V 33-36 letech nevynechal Jágr u Rangers v základní části jediný zápas. Po návratu za moře ve 39 letech přidal neuvěřitelných sedm sezón. Přestože ta poslední už za moc nestála, ročník 2015-16, kdy ve 44 letech skončil 22. v produktivitě NHL, bude navždy patřit do výkladní skříně veteránských výkonů světového sportu.

Teemu Selänne – V letech 2005-07 prožil jako 35-36letý v Anaheimu dva fantastické ročníky (90 a 94 bodů, 40 a 48 gólů). Jen výrazně mladší Danny Heatley (50) a Vincent Lecavalier (52) dali v sezóně 2006-07 víc branek. V počtu přesilovkových a vítězných tref neměl Selänne v lize konkurenci vůbec. Vyhraný Stanley Cup na začátku června byl pak skutečnou třešinkou na dortu.

Celkem vydržel rychlonohý Fin v NHL do 43 let. Ještě v 41ti nasbíral v plném počtu odehraných utkání 66 bodů (26+40) a skončil 33. v ligovém bodování.

Gordie Howe – Totální hokejový nezmar. Kariéru zakončil ve 43 letech, o dva roky později jej ale umluvili k návratu do konkurenční WHA, kde strávil dalších šest let. Po sloučení pak přidal v 51-52 letech poslední rok v NHL. Ve 32 letech vyhrál svou pátou Hart Trophy. Ve 35 letech přidal šestou, s nímž současně získal i trofej Arta Rosse. Po rozšíření soutěže o šestku nových týmů, s nimiž přibylo vysokých výsledků, zaznamenal jako 41letý své sezónní bodové maximum (103).

Mark Messier – Další borec, který hrál NHL ještě tři roky po čtyřicítce a kdyby nepřišla nesmyslná výluka, minimálně rok by určitě přidal. Ve 31 letech zakončoval svou první sezónu na Manhattanu ozdobenou Hartovou trofejí. O dva roky později sem vrátil Stanley Cup. Po odchodu z Edmontonu (30 let) nastřílel za Rangers, Vancouver a znovu za Rangers 302 gólů.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.