bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Havlátova rozlučka: vyprodaná hala, pyšný otec, 16 gólů a dojemný projev

10. srpna 2017, 20:00

Daniel Kinc

Pohádková kariéra dalšího fenomenálního českého hráče Martina Havláta je uzavřena. Na jeho exhibiční rozlučku v Brně se sjela celá plejáda současných i bývalých hvězd českého a slovenského hokeje, aby si naposledy mohly zahrát s mladoboleslavským rodákem na jednom ledě. Duelu proti „hostující“ Kometě Brno přihlížely vyprodané ochozy DRFG Areny, které měly jedinečnou možnost vidět mimo jiné v brance i fotbalového gólmana Petra Čecha. Utkání orámovaly skvělé kombinace, množství parádních zákroků a celkově 16 branek! Po skončení duelu navíc předal Martin Havlát finanční výtěžek z celé akce Nadačnímu fondu Komety a poté závěrečným projevem před celou halou udělal definitivní tečku za hráčskou kariérou.

Konec se vším všudy. Rozlučka Martina Havláta s bohatou hráčskou kariérou měla vše, co se na takovou velkou slávu patří. Juniorský i seniorský mistr světa přivábil do Brna velké hvězdy českého i slovenského hokeje včetně Jaromíra Jágra. Pozvání přijali také Václav Prospal, Patrik Eliáš, Marek Židlický, Zbyněk Michálek, Zdeno Chára či Michael Frolík. Trenérský štáb obstarali Martin Ručinský, tenista Radek Štěpánek nebo útočník Marián Hossa se svým otcem Františkem. „Jestli bylo těžké Jágra přilákat? Ani ne, domluvil jsem se s ním během dvou minut,“ řekl po utkání loučící se forvard.

Velkého aplausu se přitom dočkal už na rozbruslení, a především pak při samotném nástupu na led, kde byl postupně představován každý z hráčů. Nejvřelejšího přijetí se dočkal právě Havlát, jehož jméno brněnští diváci, kteří celou akci vyprodali během chvíle, dlouhé minuty vyvolávali. Na druhé straně barikády stáli stále úřadující extraligoví mistři z Brna, kteří se snad poprvé v době své existence ocitli ve svém svatostánku jako hosté. Ze strany Komety a hlavně fanoušků se dočkal vřelého uvítaní oblíbenec Martin Nečas, jenž vyjel na led DRFG Areny poprvé od jarního semifinále s Hradcem. „Místy to bylo jako kočka s myší, ale opravdu jsme je nenechávali,“ řekl čerstvě draftovaný forvard, jenž doufá v podobně slibnou kariéru v zámoří, jako měla většina jeho protihráčů.

Povedená rozlučka. Havlátův tým vyhrál, v brance to jistil Petr Čech

Samotný zápas mezi hvězdami prošpikovaným týmem Martina Havláta a brněnskou Kometou nabídl skvělou podívanou, v níž nebylo nouze o hezké kombinace. Už na začátku utkání však vzbudil vlnu nadšení gólman londýnského Arsenalu Petr Čech, jenž trochu netradičně vyměnil kopačky a fotbalové rukavice za brusle, lapačku a vyrážečku. V brance však odchytal jen první třetinu, předvedl několik povedených zákroků a čtyřikrát inkasoval. Po utkání rychle pádil zpět na letiště, aby stihl v Londýně ranní trénink svých Gunners. „Jsem rád, že jak Petr, tak Jarda přijeli. Oba jsou ikonami českého sportu a hlavně u Petra jsem rád, že se mu nic nestalo,“ doplnil útočník, který za svou kariéru v NHL nastřádal téměř 600 kanadských bodů.

Ve druhé třetině si dres vyměnil, aby naposledy v kariéře mohl do „komeťáckého“, protože si to přál jeho otec. V únoru to sice nevyšlo, teď však mohl svému tátovi velké přání splnit. To už se jeho spoluhráči z první třetiny nadechli k obratu a po první periodě se nepříznivě vyvíjející skóre dokázali obrátit. K vidění bylo i jedno trestné střílení, Radko Gudas však ukázal, že jej zdobí jiné přednosti, než svižné kličky a forhendové blafáky. Pro třetí dvacetiminutovku se již vrátil ke „svým“, aby ještě jednou a naposledy ve své kariéře předvedl kombinace, které na začátku nového tisíciletí zdobily národní tým.

„Opět se potvrdilo, že publikum v Brně je právem vyhlášené a v ničem nezklamalo. Fanoušci v Severní Americe by se mohli učit.“

Martin Havlát už před samotnou rozlučkou doufal, že si ještě jednou bude moci zahrát v bájné formaci s Davidem Výborným a Patrikem Eliášem, jež si dle jeho slov rozuměla jako žádná jiná, a která na Světovém poháru 2004 hrála nejlepší hokej, jaký on sám ve své kariéře zažil. A na jeho slova došlo. Nejen tato formace po celé utkání bavila diváky skvělými akcemi, po nichž se tribunám tajil dech. „Bylo to skvělé a moc rádi jsme Martinovo pozvání na tuto akci přijali. Brno je jeho město a takové rozloučení si zaslouží. A Publikum? Zažil jsem jen jako malý, ale opět se potvrdilo, že je v Brně právem vyhlášené a v ničem nezklamalo. Fanoušci v Severní Americe by se mohli učit,“ řekl Patrik Eliáš, jehož kariéra v NHL se před nedávnem uzavřela.

Dvě minuty před koncem za už rozhodnutého stavu přišla věc, na níž všichni čekali. Martin Havlát získal puk, dostal se před branku a svou vyhlášenou střelou zápěstím pod vyrážečku brankáře uzavřel gólový účet nejen klání, ale také bohaté kariéry. Všichni kluci dělali, co mohli, a nakonec mi to tam padlo,“ usmíval se v pozápasovém rozhovoru.

Havlátův tým potvrdil kvalitu a zvítězil 10:5, v dodatečných nájezdech se prosadil jako jediný brněnský Svoboda, avšak výsledek byl to poslední, o co všem přítomným v městě pod Špilberkem šlo. Hlavní bylo si celou akci užít, odnést si zážitky do konce života a ještě jednou vidět na ledě onoho křídelníka s číslem 24, který prožil pohádkovou kariéru. Sám šestatřicetiletý útočník předal po konci utkání šek s výtěžkem celé akce, který činil okolo 1 200 000, aby celou akci uzavřel proslovem na mikrofon. „Chci poděkovat všem klukům, že přijeli a fanouškům, kteří opět potvrdili, že jsou nejlepší v republice,“ uzavřel exhibici svou řečí, při níž nebyl daleko slzám.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.