bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Hedman se neohlíží zpátky, neúspěchy bere jako výzvu

28. srpna 2016, 8:30

Martin Schwarz

Že by se mu lepila smůla na paty a nebyl předurčen pro úplný vrchol? Obránce Tampy Bay Victor Hedman v roce 2015 sledoval radost Chicaga, jak třímá v rukou Stanley Cupu. Letos na jaře jeho Bolts pro změnu gratulovali po konci konferenčního finále Tučňákům. A ještě před tím vším, více jak dva roky nazpět, švédský bek nedostal příležitost reprezentovat Severoevropany na olympijských hrách v Soči, kde Tre kronor získali stříbro. Hedmanovu trpělivost ale jen tak něco nezlomí.

Pětadvacetiletý snaživec ví, že velkou část kariéry má stále před sebou. I tak nelehce vstřebával vyřazení od pozdějšího vítěze z Pittsburghu. Tampa Bay vedla v sérii 3:2 na zápasy a k druhému finále za sebou jí chyběl poslední krůček. Byť ten Bolts nezvládli. „První týdny po konci sezóny byly těžké a pořád mě vyřazení trápilo. Ale jakmile jsem začal znovu trénovat, šlo myslet zase o něco pozitivněji,“ hodnotí Hedman uplynulé období na espn.com. „Právě porážky jsou tím, co mě teď žene kupředu. NHL je náročná liga, všechny týmy mají kvalitu a zlepšují se,“ připustil Švéd.    

Hokejista se sedmasedmdesátkou na zádech chce zdůraznit, že jeho klub dokráčel v předchozích dvou sezonách pokaždé hodně daleko, takže počínání Blesků lze pokládat za velmi dobré. Na tom se ostatně shodne většina těch, kdo zámořskou soutěž sledují. „Ligu hraje třicet kádrů, ale pouze šestnáct z nich může pomýšlet na play-off. Náš cíl vždycky byl – a vlastně stále je – hrát vyřazovací boje,“ vykládá dvojka draftu z roku 2009. „Vše začíná prvním utkáním základní části a od této chvíle je potřeba postupovat krůček po krůčku,“ vysvětluje.

Rodák z Örnsköldsviku se kýžené stříbrné trofeje od Lorda Stanleyho klidně brzy může dočkat. Tampa zvládla na soupisce udržet Stevena Stamkose, jeden ze základních stavebních kamenů mančaftu a představitelé organizace pomýšlí na pozitivní budoucnost. „V týmu funguje dobrá chemie, navíc hrajeme systémem, jaký nám vyhovuje. Mimo jiné, spousta z nás toho za Bolts společně hodně dokázala, což je skvělý hnací motor,“ upozorňuje švédský zadák.

Jedním klubovým štěstím se Victor Hedman přeci jen může pyšnit. Z předešlých pěti ročníků čtyřikrát okusil play-off a zápolil o nejvzácnější hokejový pohár. Na druhou stranu, i takové privilegium s sebou nese jisté neduhy. Zatímco talentovaný obránce ještě zápolil s Tampou o Stanley Cup, jeho krajané bojovali o medaile na mistrovstvích světa, na něž ročník 1990 tím pádem nemohl dorazit. Naposledy oblékl národní trikot zhruba před čtyřmi lety. I proto jej potěšila nominace na Světový pohár.

„Jsem opravdu nadšen. Dlouho jsem za Švédsko nenastoupil, i když je pravda, že to bylo z dobrých důvodů,“ prozrazuje Hedman natěšeně. Těmi dobrými důvody pochopitelně myslí účast Blesků v co nejpozdější fázi vyřazovacích bojů. Na velkolepé zářijové akci v Torontu povede Švédy kouč se zkušenostmi zejména z amerického hokeje, Rikard Grönborg. Podle beka Tampy Bay přinese trenérův zámořský pohled na hru pouze pozitivní aspekty. „Dobře ví, jak hrát na malém kluzišti a zároveň si uvědomuje, jakou obrovskou událostí Světový pohár bude. K tomu zná spoustu našich hokejistů i styly, které při zápase aplikují,“ myslí si jedna z opor pro severoevropskou soupisku.

Předvede Victor Hedman na Světovém poháru sám sebe tak, jak jej známe z utkání Lightning? Až náhodou půjdete v září kolem televizní obrazovky a poběží tam zápas Švédska, na okamžik zastavte a pozorujte výkony jednoho z nejkvalitnějších ofenzivních beků současnosti. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.